Πόσα χρόνια ζωής χάθηκαν λόγω του κορονοϊού. Πώς άλλαξε το προσδόκιμο και τι σημαίνουν όλα αυτά τα δεδομένα για εμένα;

14:23 4/11/2021 - Πηγή: iPop

Σύμφωνα με την πρόσφατη διεθνή επιδημιολογική μελέτη που διενεργήθηκε από το Τμήμα Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό του επιδημιολόγου Ναζρούλ Ισλάμ, αναλύοντας στοιχεία για 37 ανεπτυγμένες χώρες, σε δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) υπολόγισαν τα στοιχεία για τα χαμένα χρόνια ζωής λόγω κορονοϊού. Τα αποτελέσματα αποφάνθηκαν ότι χάθηκαν πάνω από 28 εκατομμύρια έξτρα χρόνια ζωής, δηλαδή επιπρόσθετα σε σχέση με τα αναμενόμενα, χάθηκαν το 2020 σε 31 ανεπτυγμένες χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα,

με τους πρόωρους θανάτους να είναι περισσότεροι στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

PixabayΤα δεδομένα

Τα χαμένα χρόνια ζωής λόγω κορονοϊού ήταν το 2020 (2.510 ανά 100.000) σε σχέση με εκείνα λόγω της επιδημίας εποχικής γρίπης το 2015 (458 ανά 100.000). Για το 2021 τα χαμένα χρόνια ζωής λόγω του κορονοϊού ήταν στις περισσότερες χώρες σχετικά χαμηλά στους ανθρώπους κάτω των 65 ετών, καθώς η πανδημία έπληξε κυρίως την τρίτη ηλικία.

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι το 2020, με εξαίρεση έξι χώρες (Ταϊβάν, Νέα Ζηλανδία, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα), όλες οι άλλες είχαν περισσότερους πρόωρους θανάτους από όσους αναμένονταν, με το πρόβλημα να είναι μεγαλύτερο σε τέσσερις χώρες (Ρωσία, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Λιθουανία).

Αυτοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής των γυναικών

Σχετικά με το προσδόκιμο ζωής

Για να καταλάβουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας δεν χρειάζεται μόνο να μετρήσουμε την υπερβάλλουσα θνητότητα, διαφορά ανάμεσα στους παρατηρούμενους και στους αναμενόμενους θανάτους από οποιαδήποτε αιτία με βάση τα ιστορικά στοιχεία αλλά χρειάζεται να γίνει και εκτίμηση του πόσο πρόωροι ήταν αυτοί οι θάνατοι, δηλαδή σε ποια ηλικία συνέβησαν και άρα πόσα χρόνια ζωής χάθηκαν. Για να βγει το αποτέλεσμα συνέκριναν το προσδόκιμο ζωής και τα χαμένα χρόνια ζωής το 2020 σε σχέση με την περιόδου 2005-2019.

Την συγκεκριμένη περίοδο το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είχε αυξηθεί σε όλες τις χώρες της μελέτης, το 2020 υπήρξε μείωση σχεδόν σε όλες τις χώρες (εξαιρώντας τις Νέα Ζηλανδία, Ταϊβάν και Νορβηγία). Η μεγαλύτερη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής καταγράφηκε στη Ρωσία (-2,33 χρόνια στους άνδρες και -2,14 χρόνια στις γυναίκες) και στις ΗΠΑ (-2,27 στους άνδρες και -1,61 στις γυναίκες).

Τα χαμένα χρόνια ζωής το 2020 ήταν περισσότερα από το αναμενόμενο σε όλες τις χώρες εκτός της Ταϊβάν και Νέας Ζηλανδίας, ενώ σε τέσσερις χώρες (Ισλανδία, Ν. Κορέα, Δανία, Νορβηγία) δεν σημειώθηκε αλλαγή. Στις υπόλοιπες 31 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, χάθηκαν το 2020 περισσότερα από 222 εκατομμύρια χρόνια ζωής, κατά 28,1 εκατομμύρια περισσότερα του αναμενόμενου (17,3 εκατομμύρια έξτρα χαμένα χρόνια για τους άνδρες και 10,8 εκατομμύρια για τις γυναίκες). Το ρεκόρ σε χαμένα χρόνια ζωής (ανά 100.000) το 2020 έχουν η Ρωσία (7.020 οι άνδρες και 4.760 οι γυναίκες) και η Βουλγαρία (97.260 και 3.730 αντίστοιχα).

Στη μελέτη δεν συμμετείχε το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, Αφρικής και Νότιας Αμερικής άρα τα συνολικά έξτρα χαμένα χρόνια ζωής λόγω του κορονοϊού είναι ασφαλώς περισσότερα και το πραγματικό κόστος της πανδημίας θα εκτιμηθεί εν καιρώ, όταν έχουμε περισσότερα διαθέσιμα στοιχεία διεθνώς.

5 εκατομμύρια θάνατοι απ’ τον κορονοϊό σε λιγότερο από 2 χρόνια

Τα χρόνια που χάθηκαν

Οι άνθρωποι του σύγχρονου κόσμου λέμε συχνά πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σήμερα, τουλάχιστον πριν τον Φεβρουάριο του 2020 που ξέσπασε η πανδημία και στην Ευρώπη. Η τεχνολογία που έγινε πια μέρος της καθημερινότητας μας και είναι ένας πολύτιμος βοηθός που μας υποστηρίζει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Στην έρευνα και την ιατρική επιστήμη, στην πληροφορική, στην δουλειά μας. Μας έχει διευκολύνει κατά πολύ τη ζωή μας σε σχέση με το πώς ήταν η ζωή τα χρόνια που μεγάλωναν οι γονείς και οι παππούδες μας.

Ξεχνάμε με τους φρενήρεις ρυθμούς που ζούμε, ότι παρόλο που έχουμε όλα αυτά τα εργαλεία στη ζωή μας είμαστε άνθρωποι, είμαστε φθαρτοί. Ο κορονοϊός είναι εδώ, δεν ξέρω πώς ξεκίνησε, ούτε αυτό είναι πια το ζητούμενο για εμένα, αν είναι κατασκεύασμα κάποιου νοσηρού μυαλού που θέλει να μειώσει τον πληθυσμό της γης ή αν όντως οι παγκολίνοι δεν έπρεπε να φαγωθούν. Ξέρω μόνο ότι μετράω απώλειες από ανθρώπους που είχαν χρόνια ζωής μπροστά τους. Ξέρω ότι δεν μπόρεσα ούτε να αποχαιρετίσω αυτούς τους ανθρώπους και αν ρωτήσεις γύρω σου σχεδόν όλες οι οικογένειες έχουν κάποιον που έσβησε μόνος του μέσα σε μια ΜΕΘ ανήμπορος να πάρει την επόμενη ανάσα του.

Οι μελέτες και τα νούμερα μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε ένας κόκκος άμμου στο πέρασμα της αιωνιότητας, είμαστε περαστικοί που έτυχε να συναντηθούν και να διασταυρωθούν τα μονοπάτια της ζωής μας. Χαμένα χρόνια όταν η επιστήμη κάθε μέρα κάνει άλματα, με νέες θεραπείες, εμβόλια, τρόπους να παραταθεί η ζωή με σκοπό την καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτό που παλεύαμε τόσα χρόνια, μέσα σε δύο χρόνια αποδομήθηκε σαν τα παλάτια από άμμο που φτιάχνουν τα παιδιά το καλοκαίρι.

Μεγαλώνοντας και μετρώντας απουσίες ανθρώπων γύρω μου, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι το δώρο της ζωής, αυτό το θαύμα που βιώνουμε κάθε πρωί που ξυπνάμε, κάποια μέρα θα τελειώσει και για εμάς. Λυπάμαι πολύ για τα αποτελέσματα που διάβασα στη μελέτη αυτή, λυπάμαι για τα χαμένα χρόνια, λυπάμαι που αισθάνομαι ανήμπορη να κάνω κάτι γι’ αυτό.

Για όλους εκείνους που έφυγαν…

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πόσα χρόνια ζωής χάθηκαν λόγω του κορονοϊού. Πώς άλλαξε το προσδόκιμο και τι σημαίνουν όλα αυτά τα δεδομένα για εμένα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόσα, Πώς,posa, pos