Πόσο λάθος βλέπεις τις αντιπαραγωγικές περιόδους της ζωής σου

15:49 30/3/2021 - Πηγή: iPop

Όλοι τις έχουμε περάσει ή τις περνάμε ακόμα. Απλώς, με την κρίση και τον κορονοϊό, έχουν αυξηθεί δραματικά. Είτε είσαι άνεργος, είτε σε μια δουλειά που δεν σε εκφράζει, είτε σε μια μεταβατική περίοδο της ζωής σου, ξέρεις για ποιο συναίσθημα μιλάμε. Ότι είσαι άχρηστος, ότι δεν προσφέρεις, ότι δεν εξελίσσεσαι, ότι δεν βελτιώνεσαι, δηλαδή όλα τα συναισθήματα που έρχονται αντίθετα στη φύση του ανθρώπου.

Έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο καιρό μένουμε άνεργοι, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσουμε σημάδια ψυχολογικής κατάπτωσης. Ενδεικτικά, ένας στους πέντε Αμερικανούς που έχουν μείνει άνεργοι

περισσότερο από ένα χρόνο, παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης -ποσοστό διπλάσιο από όσους έχουν μείνει άνεργοι λιγότερο από πέντε μήνες. Σίγουρα η αδράνεια είναι εχθρός της καλής ψυχολογίας, αλλά υπάρχει τρόπος να εκτιμήσεις το νεκρό χρόνο που σου δίνεται;

PexelsΓιατί πρέπει να εκτιμήσεις τις αντιπαραγωγικές περιόδους;

Έχεις χρόνο με τον εαυτό σου. Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά το γρανάζι της παραγωγικότητας σε κάνει να περνάς λιγότερο χρόνο με τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου. Για πρώτη φορά ίσως έχεις χρόνο να διαβάσεις, να βγεις, να παίξεις τα αγαπημένα σου παιχνίδια, να περάσεις χρόνο με τα παιδιά ή τα σκυλιά σου. Και θα μου πεις, πώς αυτά μου είναι χρήσιμα σε τελική ανάλυση; Μπορεί να μην το συνειδητοποιείς, αλλά κάθε νέα εμπειρία ή γνώση σε βοηθά να κατασταλάξεις και να πάρεις κουράγιο ή εφόδια για το επόμενο βήμα.

Ευκαιρία να αναθεωρήσεις. Ενδεχομένως να έχασες τη δουλειά σου και αυτό σίγουρα σε πρώτη ανάλυση δεν έχει καμία θετική πλευρά. Μήπως όμως, εργαζόσουν σε ένα κλάδο που δεν σε εξέφραζε; Για πρώτη φορά έχεις το χρόνο να χειριστείς την κατάσταση ως εξωτερικός παρατηρητής και να αποφασίσεις ποιες λανθασμένες επιλογές έκανες, αλλά και τι πραγματικά θες να κάνεις στη ζωή σου.

Αφορμή για νέο ξεκίνημα. Αναρωτιέσαι τι σου λέμε τώρα, ε; Πολλές φορές για να αλλάξεις ψυχολογία, πρέπει απλώς να αλλάξεις οπτική γωνία, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται. Αν αυτό σου μοιάζει κούφια συμβουλή, εμπνεύσου από μερικές περιπτώσεις που σου παρουσιάζουμε! Είναι πολύ περισσότερες από όσες νομίζεις.

Μια παρέα από τη Θεσσαλονίκη σκέφτηκε «ωραία παραλία έχουμε, ποδήλατα δεν έχουμε» και αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό, κάποιος από τα Γρεβενά είχε την ιδέα για παγωτό με γεύση μανιτάρια, δύο φοιτητές σκέφτηκαν ένα πρωτότυπο project για να βοηθήσουν καρκινοπαθείς, 20 άνεργες γυναίκες βρήκαν απασχόληση με τη δημιουργικότητά τους, ακόμα και ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Nikolas άλλαξε επαγγελματικό προσανατολισμό. Από την άλλη, ένας άνεργος γραφίστας μετέτρεψε τα usb sticks σε τέχνη με το ταλέντο του.

Μήπως από αυτούς πρέπει να πάρουμε παράδειγμα και να αφήσουμε τη μιζέρια και τη μεμψιμοιρία στην άκρη;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πόσο λάθος βλέπεις τις αντιπαραγωγικές περιόδους της ζωής σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα