Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή το κουτάβι σου να γνωρίσει άλλους σκύλους; Οι παγίδες που πρέπει να προσέξεις

13:03 2/6/2022 - Πηγή: iPop

Ξέρω πως ανυπομονείς να δείξεις στο νέο σου κουτάβι στον κόσμο, αλλά πιστεύεις πως είναι καλή ιδέα να βουτήξει στην κοινωνικοποίηση και στην εξερεύνηση από το πρώτο κιόλας λεπτό; Εγώ, πάντως, δε το νομίζω…Το κουτάβι σου πρέπει να παραμείνει ασφαλές από επικίνδυνες ασθένειες μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί του, αλλά αυτά τα μικρά πλασματάκια, η αλήθεια είναι πως χρειάζονται και κοινωνικοποίηση. Πώς μπορείς, λοιπόν, να επιτύχεις και τα δύο; Σου έχουμε τις απαντήσεις!

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός κουταβιού

Ενώ τα κουτάβια πίνουν το γάλα της μητέρας τους, παίρνουν αντισώματα που τα προστατεύουν από ασθένειες. Μόλις, όμως, απογαλακτιστούν, αυτή η προστασία τελειώνει και το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Γι’ αυτό τα κουτάβια χρειάζονται εμβόλια.

Οι εμβολιασμοί ξεκινούν περίπου στην ηλικία των 8 εβδομάδων και η πλήρης σειρά ολοκληρώνεται γύρω στην ηλικία των 16 εβδομάδων. Αυτοί οι εμβολιασμοί ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να τα προστατεύσουν από κοινές ασθένειες.

Νέο κουτάβι στο σπίτι: Πώς να προετοιμάσεις το χώρο για να παραμείνει ασφαλής ο νέος σου φίλος

Όταν τα κουτάβια βγαίνουν έξω και έρχονται σε επαφή με έναν μολυσμένο σκύλο, ή μυρίζουν ή γλείφουν περιττώματα ή ούρα στο έδαφος, μπορούν να κολλήσουν κάποια ασθένεια. Δεν είναι όλα τα σκυλιά συμπτωματικά. Μερικά μπορεί να είναι φορείς, που σημαίνει ότι μπορούν να φέρουν την ασθένεια ενώ δεν παρουσιάζουν τα σημάδια της. 

Όλα αυτά τα αναφέρω για να σου τονίσω την αξία να παραμείνεις πιστή στο πρόγραμμα που σου προτείνει ο κτηνίατρός σου για τον εμβολιασμό του τετράποδου φίλου σου. Είναι ζωτικής σημασίας έτσι ώστε να κρατήσεις το κουτάβι σου ασφαλές. Οι κτηνίατροι, μάλιστα, προτείνουν να αποφύγεις την επαφή με άλλους σκύλους μέχρι να ολοκληρωθεί η σειρά εμβολιασμού τους. Τι γίνεται, όμως, με την κοινωνικοποίησή του; Χρειάζεται να κρατήσεις τον σκύλο σου απομονωμένο μέχρι να κάνει όλα του τα εμβόλια;

Η σημασία της κοινωνικοποίησης των κουταβιών

Η Αμερικανική Κτηνιατρική Εταιρεία Συμπεριφοράς των Ζώων (AVSAB) αναφέρει σε δήλωσή της ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς, και όχι οι μολυσματικές ασθένειες, είναι η κύρια αιτία θανάτου για σκύλους κάτω των τριών ετών.

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η κοινωνικοποίηση των κουταβιών είναι στο πιο κρίσιμο σημείο της ηλικίας μεταξύ 6 και 16 εβδομάδων. 

Unsplash/ Berkay Gumustekin

Επιτρέποντάς τους την ελευθερία να βιώσουν θετικές αλληλεπιδράσεις με άλλα σκυλιά, να γνωρίσουν νέους ανθρώπους και να βιώσουν νέες εικόνες, ήχους και μυρωδιές, τους βοηθά να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται για να γίνουν ο ενήλικος σκύλος που ξέρεις ότι μπορεί να γίνει.

Είσαι έτοιμη να υποδεχθείς το νέο σου κουτάβι; Κάνε το τεστ και τσέκαρε τις γνώσεις σου!

Εάν η υγεία του κουταβιού σου κινδυνεύει μέχρι να ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς του, πώς μπορείς να το κοινωνικοποιήσεις σωστά; 

Είμαι εδώ για να σε διαβεβαιώσω ότι είναι δυνατό! Ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να κοινωνικοποιήσεις το κουτάβι σου, κρατώντας το μακριά από το «κακό».

Κοινωνικοποίηση σκύλου με άλλα σκυλιά: Πώς πρέπει να το κάνεις;

Οι εμβολιασμοί και η κοινωνικοποίηση του κουταβιού είναι δύο κρίσιμα στάδια για να κρατήσεις το κουτάβι σου ασφαλές. Μπορείς να κάνεις και τα δύο ακολουθώντας μερικές απλές οδηγίες όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η σειρά εμβολιασμών.

1. Κράτησε το κουτάβι σου ασφαλές κατά τη διάρκεια της κοινωνικοποίησης

Όταν το κουτάβι σου έρχεται για πρώτη φορά στο σπίτι, η κοινωνικοποίηση μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, καθώς παρουσιάζεις το νέο σου κουτάβι στον άλλο σκύλο σου και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Όλοι στο σπίτι πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τους εμβολιασμούς και τα μέτρα ελέγχου των παρασίτων.

2. Είναι η αυλή σου ασφαλής για το κουτάβι σου;

Οι περισσότερες αυλές είναι μια περιοχή χαμηλού κινδύνου για νεαρά και μη εμβολιασμένα κουτάβια, εκτός εάν έχει πολλά άγρια ​​ζώα στην περιοχή σου. Εάν δεν είσαι σίγουρη, ρώτησε τον κτηνίατρό σου εάν υπάρχουν κρούσματα ασθένειας ή άλλες περιοχές ανησυχίας.

3. Τι γίνεται με το φιλικό σκυλί της διπλανής πόρτας;

Δεν υπάρχει πρόβλημα να αφήσεις το κουτάβι σου να συναντήσει οποιονδήποτε πλήρως εμβολιασμένο σκύλο που α) γνωρίζεις καλά και β) δεν συχνάζει σε πάρκα σκύλων ή δεν συμμετέχει σε δραστηριότητες «εκτός λουριού». Προσπάθησε, όμως, να μην τους χάσεις από το οπτικό σου πεδίο.

Μπορεί ο σκύλος σου να πάθει έγκαυμα από τον ήλιο; Όσα πρέπει να προσέξεις

Pexels 4. Οι βόλτες και ο δρόμος στα μη εμβολιασμένα κουτάβια

Σίγουρα θα θέλεις το κουτάβι σου να βγει έξω για βόλτες στη γειτονιά, αλλά έως ότου αυτό ολοκληρώσει τη σειρά εμβολιασμού, απόφυγέ το. Τα κουτάβια δεν χρειάζονται τόση άσκηση όσο τα ενήλικα σκυλιά, οπότε δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη για μεγάλες βόλτες.

5. Μπορεί το κουτάβι σου να πάει σε πάρκα σκύλων και σε χώρους που δεν το δεσμεύουν με το λουρί;

Τα πάρκα σκύλων είναι πασίγνωστα για παράσιτα, ασθένειες που μεταφέρονται από μη εμβολιασμένους σκύλους και σκύλους που επωάζουν ασθένειες. Όπως καταλαβαίνεις, πρέπει να αποφεύγεις αυτές τις περιοχές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή το κουτάβι σου να γνωρίσει άλλους σκύλους; Οι παγίδες που πρέπει να προσέξεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα