Πρακτική Άσκηση: Γιατί πρέπει να αρπάξεις αυτή την ευκαιρία και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό;
Όταν είσαι φοιτητής σε μια σχολή εκτός από τα υποχρεωτικά μαθήματα και τα επιλογής, έχεις επίσης την δυνατότητα να κάνεις μια πρακτική άσκηση πάνω σε αυτό που σπουδάζεις. Πολλές φορές έχω ακούσει περιπτώσεις φοιτητών να αποφεύγουν να πάρουν το μάθημα της πρακτικής και επιλέγουν ένα άλλο μάθημα για να τελειώσουν πιο γρήγορα την σχολή. Δεν ξέρω αν είναι το σωστό αυτό, εγώ πάντως θα σας μιλήσω με βάση την δική μου εμπειρία και γιατί είναι σημαντική η πρακτική.
Γιατί να κάνω πρακτική άσκηση;Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που θέτεις και γρήγορα βρίσκεις διάφορες δικαιολογίες
Παράλληλα είναι πολλή σημαντική διότι έχεις την δυνατότητα μιας πρώτης επαφής με το επάγγελμα που σε ενδιαφέρει. Ο καλύτερος φοιτητής να είσαι με τις καλύτερες βαθμολογίες σε όλα τα μαθήματα, η θεωρία από την πράξη διαφέρει πάρα πολύ. Άλλο το να θες να γίνεις καθηγητής και να έχεις διδάξει έστω και μια φορά και άλλο το να μην έχεις καμία επαφή με το αντικείμενο, παρά μόνο από τα βιβλία. Και το ίδιο ισχύει για όλα τα επαγγέλματα φυσικά.
Από τα social media μέχρι τις συνεντεύξεις για δουλειά, πώς μπορώ να «πουλήσω» καλύτερα τον εαυτό μου;
Τα οφέληΘα περάσουμε τώρα στα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει η πρακτική άσκηση. Πρώτα απ’όλα θα έχεις μια πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας και θα δοκιμαστείς σε κανονικές συνθήκες δουλειάς. Προφανώς και κανένας δεν γεννιέται με αυτήν την ικανότητα, το να ξέρει πώς βγαίνει η δουλειά και ποιες είναι οι δυσκολίες του κάθε επαγγέλματος, οπότε μέσω της πρακτικής έχεις μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να το διαπιστώσεις.Επίσης, ίσως το κυριότερο για μένα που σου δίνει η πρακτική άσκηση είναι ότι μέσα από αυτή την διαδικασία μπορείς να δεις αν πραγματικά κάνεις για αυτήν την δουλειά.
Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο αλλά προφανώς και όλοι δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Εξάλλου είναι τεράστια η διαφορά όταν ένα επάγγελμα το βλέπεις μόνο στην θεωρία και όχι στην πράξη διότι μπορείς να συναντήσεις πράγματα που δεν τα είχες φανταστεί. Δεν αναφέρομαι φυσικά για καταστάσεις εργασιακού bullying ή για ένα αυστηρό αφεντικό που μπορεί να σου τύχει, διότι αυτά δυστυχώς συμβαίνουν καθημερινά. Αλλά ακόμα και εκεί μέσω της πρακτικής μπορεί να το ζήσεις αν και είναι σπάνιο. Για να γυρίσουμε λοιπόν στο προηγούμενο θέμα, μέσω της πρακτικής θα καταλάβεις αν αυτό που σπούδασες ή σπουδάζεις ακόμα σου ταιριάζει και σου αρέσει.
UnsplashΑκόμα, πολλά Πανεπιστήμια σου δίνουν την δυνατότητα να κάνεις μια πρακτική πάνω σε ένα άλλο κομμάτι που υπό κανονικές συνθήκες ενδεχομένως να μην είχες την δυνατότητα. Ρε φίλε θα μου πεις εγώ σπουδάζω ιστορία και θα κάνω πρακτική άσκηση στα οικονομικά; Προφανώς και όχι, αλλά έχεις την δυνατότητα να κάνεις κάτι άλλο πάνω στο θεωρητικό κομμάτι. Εξάλλου πολλοί την βλέπουμε ως τον μοναδικό τρόπο να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας και να δοκιμαστούμε σε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Παράλληλα, μέσω της πρακτικής παίρνεις πολύτιμες συμβουλές και διορθώσεις τόσο από τους επόπτες όσο και από τα υπόλοιπα μέλη του φορέα υποδοχής, που θα σε προετοιμάσουν με τον καλύτερο τρόπο για την συνέχεια. Αλλά αν δεν θες να επιλέξεις κάτι άλλο πέραν από αυτό που σπουδάζεις, η πρακτική σου ανοίγει κάποιες πόρτες που ενδεχομένως να σου χρειαστούν στο μέλλον.
Ο πιο πλήρης οδηγός για την εύρεση εργασίας. Όλες οι συμβουλές για όσα χρειάζεται να ξέρεις ώστε να γίνεις περιζήτητος
Δεν πρέπει να το κάνεις σαν αγγαρείαΑν έχεις πειστεί λοιπόν ότι η πρακτική άσκηση είναι κάτι που θα σε ωφελήσει στο έπακρο, μείνε μακριά από απόψεις του τύπου εγώ θα πηγαίνω για καφέ ή για βόλτα κλπ. Αν θες πραγματικά να κάνεις κάτι χρήσιμο και εποικοδομητικό για σένα μια τέτοια στάση δεν θα σε βοηθήσει καθόλου. Αυτή η διαδικασία είναι για να μάθεις και να αποκομίσεις πράγματα για το μέλλον της επαγγελματικής σου πορείας.
Με το να βλέπεις την όλη φάση σαν αγγαρεία και να τη κάνεις με το ζόρι μονό κακό θα σου κάνει. Διότι και θα χαραμίσεις τον χρόνο σου για κάτι που δεν σε ενδιαφέρει ενώ κάλλιστα θα μπορούσες να κάνεις κάτι άλλο που θα σου άρεσε, αλλά και θα επηρεάζεις αρνητικά την ομαλή λειτουργία του φορέα υποδοχής. Εξάλλου δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να κάνεις κακό στους άλλους και να τους ζημιώνεις με την παρουσία σου. Αν λοιπόν δεν έχεις πραγματική θέληση για να μπεις σε αυτήν την διαδικασία και να μάθεις πράγματα απλά κάτσε σπίτι σου.
Τέλος, θα μιλήσω λίγο για την δικιά μου εμπειρία από την πρακτική. Νομίζω ότι ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να έχω κάνει στον εαυτό μου. Πέρα από το γεγονός ότι μπόρεσα να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα και να τεστάρω τις δυνατότητες μου, ήταν μια μοναδική εμπειρία που θα την έκανα ξανά χωρίς κανένα δισταγμό. Ωστόσο το πιο σημαντικό για μένα ήταν ότι μπόρεσα και έμαθα πράγματα από εξαιρετικούς επαγγελματίες, που με έκαναν να αισθανθώ αμέσως κομμάτι της ομάδας και μου έδωσαν το χώρο και το χρόνο για να εξελιχθώ δίπλα τους. Και τους ευχαριστώ πολύ γι’αυτό!
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Πρακτική Άσκηση: Γιατί πρέπει να αρπάξεις αυτή την ευκαιρία και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό; εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Διπολική διαταραχή: Ποια είναι τα συμπτώματα ανά στάδιο της νόσου
- Ψυχοθεραπεία: Πώς η ομαδική ψυχοθεραπεία συμβάλλει στην ψυχική μας υγεία;
- Αυξήσεις στις συντάξεις: Oδηγός του υπουργείου Εργασίας – Ερωτήσεις και απαντήσεις
- Χρήστος Μάστορας: Χώρισε με την Γαρυφαλλιά Καληφώνη
- Είμαστε καθ' οδόν προς τον πόλεμο κι εμείς... κι οι λακέδες πολιτικοί «περί άλλα τυρβάζουν»!
- Οι «καταρράκτες» της Αθήνας και τα καυστικά σχόλια στο Twitter
- Τηλεόραση: Ένας αιώνας εξέλιξης!
- Πλημμύρισε Νηπιαγωγείο: Οι δασκάλες ανέβασαν τα νήπια στα θρανία
- Μόνικα Μπελούτσι: Επισκέφθηκε το Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη
- Πρακτική Άσκηση: Γιατί πρέπει να αρπάξεις αυτή την ευκαιρία και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Πρακτική Άσκηση: Γιατί πρέπει να αρπάξεις αυτή την ευκαιρία και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό;
- Νιώθεις πολύ κουρασμένη; Η Viola Davis εξηγεί με πολύ απλά λόγια πώς θα καταλάβεις εάν είναι κατάθλιψη ή απλά μια δύσκολη περίοδος
- Τα χειρότερα φαγητά που μπορείς να φας εάν έχεις άγχος! Επιδεινώνουν το στρες και σε επηρεάζουν αρνητικά
- Οδηγός τσέπης για την έμφυλη βία: Η νέα εφαρμογή που μας κάνει να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο
- 10 quotes που θα σε πείσουν να καταλάβεις γιατί κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή
- Τρως λάθος τα λαχανικά και τα φρούτα. Μάθε πώς να τα τρως σωστά!
- Γιατί δεν πρέπει να συγκρίνεις την προηγούμενη σχέση σου με την τωρινή
- 5 βιβλία για να ανακτήσεις την ψυχική σου δύναμη
- Πονάει ο αυχένας σου από τον υπολογιστή; Αυτές είναι οι ασκήσεις που πρέπει να κάνεις και υπόσχονται να σε ανακουφίσουν
- Παραπονιέται ο σύντροφός σου ότι γκρινιάζεις; Μάθε πώς να επικοινωνήσεις σωστά αυτά που θέλεις να του πεις!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ψυχοθεραπεία: Πώς η ομαδική ψυχοθεραπεία συμβάλλει στην ψυχική μας υγεία;
- Στα 56 ευρώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου
- Καιρός: Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία – Σε πλήρη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
- Σήφης Βαλυράκης: Σε δίκη οι δύο κατηγορούμενοι για τον θάνατο του πρώην υπουργού
- Γαλλία: Απεργούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, στα διυλιστήρια και στον ενεργειακό τομέα
- Πόπη Τσαπανίδου: Η Δημοκρατία έχει υποστεί ρήγμα – Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπόλογος στο λαό
- Μαύρο Ρόδο 26/01: Η υγεία του Πέτρου έχει επιβαρυνθεί επικίνδυνα [trailer]
- Καιρός: Διακοπή δρομολογίων του ΗΣΑΠ – Γίνονται από Πειραιά έως Άνω Πατήσια