Σχολικός εκφοβισμός: Πώς θα μάθουμε στο παιδί μας να μην γίνει θύτης ή θύμα και ποια τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για να προλάβουμε τη βία στο σχολείο;
Η πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού ξεκινάει από την οικογένεια και ο γονιός πρέπει να είναι προετοιμασμένος να λάβει έγκαιρα μέτρα για τη βία στο σχολείο του παιδιού του, ώστε να μην πέσει θύμα bullying, αλλά και φυσικά να μην γίνει ο θύτης κάποιου άλλου παιδιού.
Το φαινόμενο της βίας στο σχολείο δεν έχει εξαλειφθεί μέχρι και σήμερα, σε μία κοινωνία που θεωρείται ή προσπαθεί να είναι προοδευτική, με λιγότερα κοινωνικά προβλήματα. Πρόκειται για βία σωματική, λεκτική, ψυχολογική, που πολλά νέα παιδιά και έφηβοι αντιμετωπίζουν καθημερινά στο χώρο του σχολείου, σ’ έναν χώρο που πηγαίνουν για να εκπαιδευτούν κι όχι για να γίνουν θύματα άσχημων συμπεριφορών από συνομηλίκους.
Η διαφορετικότητα στη σημερινή κοινωνία, στο σχολείου του σήμερα, δεν είναι ακόμα αποδεκτή και τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με βίαιες συμπεριφορές μόνο και μόνο επειδή δεν είναι ίδια με τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα όλο αυτό να καταλήγει ακόμα και σε προβλήματα υγείας, κατάθλιψη, άγχος, επειδή υφίστανται bullying σε οποιαδήποτε μορφή. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να είναι εκεί για τα παιδιά τους και να αντιμετωπίσουν μαζί τους το φαινόμενο της σχολικής βίας.
Πώς θα μάθουμε το παιδί να μην γίνει θύτης;Η πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού ξεκινάει από την οικογένεια και ας μην ξεχνάμε πως αν δεν υπάρχουν θύτες δε θα υπάρχουν και θύματα. Γι’ αυτό το λόγο, όλοι οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους την αξία του σεβασμού, της προσωπικότητας του άλλου, τη διαφορετικότητα και να έχουν τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους. Για παράδειγμα, όταν βλέπουμε ότι το παιδί μας έχει κακή και ανάρμοστη συμπεριφορά μες το σπίτι, ακόμα και βίαιη, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να έχει και εκτός σπιτιού, όπως στο σχολείο. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να μην δίνουμε σημασία σε αυτές τις συμπεριφορές, αλλά να έχουμε τον έλεγχο. Αν το παιδί μάθει από νωρίς την αξία του σεβασμού απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό και τον συνάνθρωπο, τότε περιορίζεται κάθε πιθανότητα να γίνει θύτης στο μέλλον, ενώ ας μην ξεχνάμε πως κι εμείς πρέπει να έχουμε την αντίστοιχη συμπεριφορά απέναντί του.
Πώς θα μάθουμε το παιδί να μην γίνει θύμα;Εφόσον το παιδί κατανοεί τον σεβασμό και προς το δικό του σώμα και πνεύμα και έχοντάς του εξηγήσει πως κανένας δεν έχει δικαίωμα να επέμβει στο σώμα και τον χαρακτήρα του και να του κάνει κακό, τότε το παιδί αντιλαμβάνεται πως πρέπει να θέτει όρια στους γύρω του και θα το κάνει στην πράξη. Εξηγούμε στο παιδί ότι το σώμα του είναι δικό του και κανείς δεν μπορεί να το πειράξει, αλλά υπάρχουν όρια που δεν πρέπει να ξεπερνιούνται, ούτε από συγγενείς, ούτε από καθηγητές, ούτε και από συνομήλικους. Το παιδί μπορεί να αντιληφθεί τη σημαντικότητα όλων αυτών που του εξηγούμε και όντας ενημερωμένο και ξέροντας τα όρια, μπορεί να καταλάβει αν η συμπεριφορά του συμμαθητή του είναι καλή ή όχι. Στη συνέχεια, πρέπει να έχουμε αποκτήσει την εμπιστοσύνη του παιδιού μας, ώστε αν συμβεί το παραμικρό να είμαστε σίγουροι πως θα έρθει να μας το πει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ώστε να μην φτάσει το παιδί να είναι θύμα καταστάσεων και να δέχεται bullying καθημερινά στο σχολείο. Από εκεί και πέρα τη δράση αναλαμβάνει ο γονιός, μιλώντας φυσικά με τους εκπαιδευτικούς και τους αρμόδιους του σχολείου, προκειμένου να λυθεί το θέμα που έχει προκύψει.
Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού;
PexelsΤα παιδιά έχουν το δικαίωμα να πάνε στο σχολείο και να μάθουν με ασφάλεια. Τα σχολεία και οι δάσκαλοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των παιδιών. Οι ενήλικες που επιβλέπουν και εργάζονται σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα έχουν καθήκον να δημιουργούν περιβάλλοντα που υποστηρίζουν και προωθούν την αξιοπρέπεια, την ανάπτυξη και την προστασία των παιδιών και οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να μην είναι ενήμεροι για τη βία που λαμβάνει χώρα στο σχολείο.
Τα έγκαιρα μέτρα που μπορεί να πάρει ένας γονιός για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμούΗ πρόληψη του εκφοβισμού μέσω της χρήσης ειδικών μαθημάτων, συναντήσεων ή/ και προγραμμάτων σπουδών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει αποτελεσματικά τον εκφοβισμό στα σχολεία. Τι μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη αυτού του φαινομένου;
Επικοινωνία με τον δάσκαλο. Πρέπει να μιλάμε και να επικοινωνούμε με τον δάσκαλο ή καθηγητή του παιδιού μας, μαθαίνοντας μεταξύ άλλων και τη συμπεριφορά που έχει το παιδί στον χώρο του σχολείου, αλλά και αν επικοινωνεί με συμμαθητές του. Γονείς με τις ίδιες αρχές και το ίδιο πνεύμα. Η δημιουργία μιας ομάδας γονέων ή γονέων – δασκάλων δημιουργούν έναν καθορισμένο χώρο για να μοιραζόμαστε σκέψεις και ανησυχίες με τους δασκάλους και την ηγεσία του σχολείου σχετικά με το φλέγον ζήτημα. Επιπλέον, η επικοινωνία με γονείς που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς και τα παιδιά τους έχουν διδαχθεί από το σπίτι τους τις ίδιες αρχές με το δικό μας παιδί, μπορεί να κάνει πολύ καλό και στο ίδιο το παιδί. Ενημέρωση για σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Προγράμματα μαθημάτων που μπορούν να ενταχθούν στο σχολείο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξουμε τα παιδιά σχετικά με το τι είναι ο εκφοβισμός και πώς να τον αποτρέψουν. Σχολικοί σύμβουλοι. Μπορούμε να μιλήσουμε με σχολικούς συμβούλους, εάν το σχολείο διαθέτει, ώστε να πάρουμε τη γνώμη των ειδικών για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε τη βία. Συνεργασία με το σχολείο. Είτε το παιδί μας είναι το θύμα είτε είναι ο θύτης, επικοινωνούμε αμέσως με το σχολείο, ώστε να διαχειριστούμε από κοινού το ζήτημα, ενώ αφήνουμε το σχολείο να αναλάβει την ευθύνη για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού σύμφωνα με τους κανονισμούς του σχολείου. Γραμμές επικοινωνίας για παιδιά και γονείςΣτην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 που λειτουργεί από το Χαμόγελο του Παιδιού καλούν πολλά παιδιά που βιώνουν δυσκολίες και προβλήματα στην καθημερινότητα τους, όπως η βία και ο εκφοβισμός.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, η οποία παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες. Η Γραμμή 116111 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη φαινομένων Βίας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά (Σωματική, Σεξουαλική & Ψυχολογική Κακοποίηση, Παραμέληση, Bullying, Παράνομη διακίνηση & εμπορία) καθώς και σε περιστατικά Εξαφάνισης. Η Γραμμή αυτή είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.
Τέλος, υπάρχει και η Συμβουλευτική Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» για το συγκεκριμένο θέμα.
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Σχολικός εκφοβισμός: Πώς θα μάθουμε στο παιδί μας να μην γίνει θύτης ή θύμα και ποια τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για να προλάβουμε τη βία στο σχολείο; εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Αντώνης Περατικός: «Ο Κωστής, ο μεγάλος μου αδελφός, δεν μπόρεσε να αμυνθεί» από τη «17 Νοέμβρη»
- Το όριο με τα 2 χιλιόμετρα δεν ισχύει μέσα στον δήμο
- Δασικοί χάρτες: Διορθώστε τα λάθη και σώστε τις περιουσίες
- Μητσοτάκης στο κέντρο υγείας πατησίων: ο κόσμος έχει καταλάβει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή
- Προσλήψεις 1.054 αναπληρωτών εκπαιδευτικών
- Τον απρίλιο τα αναδρομικά των εκκρεμών συντάξεων
- Αργολίδος Νεκτάριος για Κουφοντίνα : ”Θρίαμβος της αγάπης ή της μνησικακίας;”
- Πολιτικά επικίνδυνος ο πρωθυπουργός, είπε ο Ν. Ηλιόπουλος
- Στόχος του νομοσχεδίου η ιδιωτικοποίηση δημόσιων λειτουργιών, είπε ο Α. Χαρίτσης
- Τι είναι τα Ψυχοσάββατα;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Είσαι vegan κι όλοι γύρω σου τσικνίζουν; Ο αγώνας για μια αλλιώτικη Τσικνοπέμπτη ξεκινά!
- Τσικνοπέμπτη εν μέσω καραντίνας γίνεται; Κι όμως ναι, και με αυτές τις ιδέες θα περάσεις καλά ακόμα και στο σπίτι!
- Το καλύτερος μέρος να απολαύσεις μια μπριζόλα!
- Μέχρι να βρεθούμε ξανά γύρω από ένα τραπέζι…
- Ανακατεύτηκε η τράπουλα κι αυτές είναι οι δύο νέες ομάδες του MasterChef!
- Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Το ΦΕΚ και οι αλλαγές σε SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας- Τι ισχύει για τα σχολεία και τον αθλητισμό
- Αυτό το ποδοσφαιράκι της RS Barcelona με επιχρυσωμένες λεπτομέρειες 24 καρατίων, το θέλει κάθε ποδοσφαιρόφιλος!
- Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (4/3/2021)
- 5 τρόποι να μετατρέψεις την ζήλια στη δουλειά σε κινητήριο δύναμη για εξέλιξη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Δασικοί χάρτες: Διορθώστε τα λάθη και σώστε τις περιουσίες
- Παρασκήνιο στις πληρωμές: ΕΦΚΑ, Αναστολές Φεβρουαρίου ΟΠΕΚΕΠΕ- Συντάξεις Απριλίου
- ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 5.000 ανέργους – Δικαιούχοι και ποσά
- Τι αλλάζει στο ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ μαζί με τα νέα μέτρα
- Cosmote 5g: το μεγαλύτερο 5g δίκτυο με 90% πληθυσμιακή κάλυψη σε αθήνα και θεσσαλονίκη
- Υγεία Κικίλιας: “Ακραίο” σχέδιο έκτακτης ανάγκης – Ιδιωτικά νοσοκομεία σε ετοιμότητα
- Lockdown: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα
- Μετακίνηση εκτός νομού: Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση – Οι 6 λόγοι
- ΕΚΠΑ: Μοριοδοτούμενο e – learning στην “Εκπαιδευτική Ψυχολογία”