Σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι είναι, πώς θα λειτουργεί και σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται;

11:51 31/5/2021 - Πηγή: iPop

Σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα 31 Μαΐου, το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τι είναι, πώς θα λειτουργεί και σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται;

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία ρυθμίζει τα ζητήματα του πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού με στόχο στις 31 Μαΐου η Ελλάδα να

ενταχθεί στο πρώτο κύμα ευρωπαϊκών χωρών που το χρησιμοποιεί.

Τι είναι το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού και πώς θα λειτουργεί;

Το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι αυτό που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω κορονοϊού.

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το ψηφιακό αυτό πιστοποιητικό θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό και θα αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Επίσης, έχει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή και το περιεχόμενό του θα αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά.

Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021.

Τι θα δείχνει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι κάποιος:

έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από την COVID-19.

Κορονοϊός: Τι τρώμε πριν και μετά το εμβόλιο και ποιες τροφές πρέπει να αποφύγουμε;

Σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται;

Το πιστοποιητικό αυτό μπορεί να εκδοθεί:

αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ήαν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.

Δες εδώ όλο το ΦΕΚ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι είναι, πώς θα λειτουργεί και σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα