Στο φως το προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης | Καμία αναφορά στα εργασιακά

16:37 24/3/2017 - Πηγή: iPop

Δεν υπάρχει καμία αναφορά στα εργασιακά, παρά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα με επιστολή του, στο προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το κείμενο δίνει έμφαση, όπως αναμενόταν, στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, την ευημερία, την ασφάλεια, την τήρηση των κοινών κανόνων και την κοινωνική υπευθυνότητα.

Βασικό σημείο της Διακήρυξης είναι η ανάγκη για ενότητα των «27» κρατών- μελών της Ε.Ε. ως «απάντηση στις προκλήσεις».

Παράλληλα, επισημαίνονται οι στόχοι για τα επόμενα 10 χρόνια: Μια Ευρώπη που θα είναι ασφαλής, ευημερούσα, κοινωνική και ισχυρότερη στην παγκόσμια σκηνή.

Αναφορικά με το concept της Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων, το κείμενο υπογραμμίζει πως «θα δράσουμε από κοινού, με διαφορετικούς ρυθμούς και την ένταση όταν χρειάζεται, ενώ παράλληλα θα κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, σύμφωνα με τις Συνθήκες και κρατώντας την πόρτα ανοιχτή για όσους επιθυμούν να ενταχθούν αργότερα. Η Ένωσή μας είναι αδιαίρετη».

Για την αλληλεγγύη και την ενότητα, το κείμενο επισημαίνει: «Θα κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη και πιο ανθεκτική, με ακόμη μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας και με σεβασμό στους κοινούς κανόνες».

Θυμίζουμε ότι η Πολωνή Πρωθυπουργός είχε απειλήσει ότι δεν θα βάλει την υπογραφή της στη Διακήρυξη εάν εκείνη δεν περιελάμβανε τις «προτεραιότητες της Πολωνίας». Οι προτεραιότητες σχετίζονται με την ενότητα της Ε.Ε., την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών Κυβερνήσεων και τη στενή συνεργασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ αλλά και τους κανόνες της κοινής αγοράς.

Ωστόσο, η Πρωθυπουργός της Πολωνίας σχολίασε εν τέλει πως η Διακήρυξη είναι αποδεκτή απ’ όλα τα μέλη:

Η διακήρυξη που θα υιοθετηθεί στη σύνοδο της Ρώμης | Καμίαδεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες μας, η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει και καλύτερα. Όμως είναι ένα έγγραφο που, στην παρούσα πολιτική κατάσταση, είναι αποδεκτό από όλους και σε αυτό συνίσταται η αξία του

Όσον αφορά τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρώπη, το κείμενο τονίζει ότι η Ε.Ε. έρχεται αντιμέτωπη με «περιφερειακές συγκρούσεις, τρομοκρατία, τις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, τον προστατευτισμό και τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες». Το όραμα είναι «μια Ένωση που είναι ασφαλής, ευημερούσα και κοινωνικά υπεύθυνη».

Για την Κοινωνική Ευρώπη (το κομμάτι της Διακήρυξης στο οποίο έδωσε και τη μεγαλύτερη έμφαση η Ελλάδα, ζητώντας να συμπεριληφθεί μια αναφορά στην ανάγκη «σεβασμού» του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου»), το κείμενο περιλαμβάνει απλά την ανάγκη «βιώσιμης ανάπτυξης και διατήρησης της ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς. Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαφορετικά εθνικά συστήματα». Παράλληλα, υπάρχει αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας.

Οι «27», σύμφωνα με τη Διακήρυξη, δεσμεύονται για «μια Ένωση που στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, διατηρώντας την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς. Μια Ένωση που λαμβάνει υπόψη την ποικιλία των εθνικών συστημάτων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση η οποία αγωνίζεται κατά της ανεργίας, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».

The post Στο φως το προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης | Καμία αναφορά στα εργασιακά appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα