Τα μηνύματα των πολιτικών για την 25η Μαρτίου

12:00 25/3/2017 - Πηγή: iPop

196 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, οι πολιτικοί και τα αρχηγοί των κομμάτων στέλνουν τα δικά τους μηνύματα, τιμώντας την κήρυξη της Επανάστασης.

Λίγο πριν την έναρξη των παρελάσεων σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, οι πολιτικοί έστειλαν ιδιαίτερα μηνύματα, αποτίοντας φόρο τιμής στους προγόνους μας.

Το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου:

Eν όψει της σημερινής μέρας ιδιαίτερο ήταν το μήνυμα του Προκόπη

Παυλόπουλου όπου αναφέρθηκε σε όλα τα σύγχρονα προβλήματα, όπως το προσφυγικό και η τρομοκρατία, ενώ υπενθύμισε την αδιάρρηκτη σχέση των Ελλήνων με την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως «οι Έλληνες είναι διαχρονικώς προσανατολισμένοι με συνέπεια προς το Ευρωπαϊκό Όραμα».

Παρακάτω ολόκληρο το μήνυμα:

Εορτάζουμε την Εθνεγερσία του 1821, που οδήγησε στην «Ανάσταση» του Γένους μας και στην εγκαθίδρυση του νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Οι ηρωικοί Πρόγονοί μας, μετά από αιώνες σκληρής και πικρής σκλαβιάς, επαναστάτησαν για ν’ αποκτήσουν την ελευθερία τους που αποτελεί, άλλωστε, υπαρξιακή αρχή και, άρα, τρόπο ζωής για τους Έλληνες.

Η Ελληνική Επανάσταση εκδηλώθηκε σ’ ένα αντίξοο διεθνές πολιτικό περιβάλλον, όπου επικρατούσε η λογική της διατήρησης ενός, ήδη παρωχημένου όπως συντόμως αποδείχθηκε, status quo. Παρά την σημαντική αυτή αντιξοότητα, το Έθνος των Ελλήνων τόλμησε και αγωνίσθηκε για να ζήσει ελεύθερο και να δημιουργήσει το νεώτερο Ελληνικό Κράτος, συνεχίζοντας ενδόξως την μακραίωνη Ιστορία του.

Το απαράμιλλο παράδειγμα των προγόνων μας Αγωνιστών του 1821 πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στο διηνεκές. Εμείς, οι Έλληνες, έχουμε ιερό χρέος να δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο συνευθύνης και συντονισμού των ενεργειών μας για την προαγωγή των συμφερόντων της Πατρίδας. Αυτή η συμπαγής σύμπλευσή μας καθίσταται επιτακτική ιδίως κατά την τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία αναδεικνύονται κορυφαίες προκλήσεις, των οποίων η έκβαση θα καθορίσει μακροπρόθεσμα το μέλλον της Ελλάδας, όπως και εκείνο της μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, στην οποία αμετάκλητα ανήκει η Χώρα μας. Αναφέρομαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη.

Με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε το δικαίωμα να υπενθυμίζουμε στους Εταίρους μας ότι οι Πρόγονοί μας, λίγο πριν την έναρξη της Εθνεγερσίας την 25η Μαρτίου του 1821 στην Αγία Λαύρα, απηύθυναν έκκληση υπέρ της Ελευθερίας των Ελλήνων προς τους Λαούς της Ευρώπης. Αυτό και μόνον αρκεί για να καταδείξει πόσο η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι διαχρονικώς προσανατολισμένοι με συνέπεια προς το Ευρωπαϊκό Όραμα. Αυτός ο προσανατολισμός μας διακρίνει πάντα και μας νομιμοποιεί να διακηρύσσουμε, “urbi et orbi”, τα εξής: Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν νοείται εκτός Ευρώπης αλλά και η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αυτό για το οποίο ιδρύθηκε χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους της. Έτσι πορευόμαστε –με την συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων ενωμένη προς την κατεύθυνση αυτή- τον ευρωπαϊκό μας δρόμο χωρίς αμφιβολία ή σκεπτικισμό, πρωτοστατώντας και στον κοινό αγώνα για να ξαναβρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ρίζες, πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχθεί κατά τον προορισμό της.

Το, υπαρξιακό κυριολεκτικώς για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Προσφυγικό ζήτημα παραμένει ζέον. Ζητούμε, λοιπόν, από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναθυμηθεί τις αρχές της και να συμπεριφερθεί ως προς το Προσφυγικό ζήτημα σύμφωνα με τον πνευματικό, πολιτικό και νομικό της πολιτισμό, απομονώνοντας τις ακραίες εκείνες φωνές στους κόλπους της που προκρίνουν τις ακριβώς αντίθετες επιλογές και διακατέχονται από αντιανθρωπιστικά και αντιδημοκρατικά φοβικά σύνδρομα. Το αυτό ζητούμε και από γειτονικά κράτη στην Βαλκανική, που φιλοδοξούν μάλιστα να προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας αυτονοήτως ότι με διεκδικήσεις ονομάτων που παραχαράσσουν βαναύσως την ιστορία και αποπνέουν αλυτρωτισμό αλλά και με επιδείξεις βαρβαρότητας σε βάρος των Προσφύγων δεν έχουν ευρωπαϊκό μέλλον, αφού έτσι παραβιάζουν ευθέως τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ως προς την τρομοκρατία, και πρωτίστως την βάρβαρη τζιχαντιστική τρομοκρατία, η θέση μας είναι αμετακίνητη και την ενισχύει έτι περαιτέρω το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο: Όλος ο Πολιτισμένος Κόσμος, και κατά κύριο λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να την αντιμετωπίσει δίχως ίχνος ολιγωρίας και πολύ περισσότερο ανοχής, με τον τρόπο που αρμόζει σ’ εκείνους οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Η Χώρα μας έχει αποδείξει, διαχρονικώς, ότι σέβεται εμπράκτως την διεθνή νομιμότητα. Ταυτοχρόνως, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει, με βάση το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου το οποίο αυτονοήτως συμπεριλαμβάνει την Συνθήκη της Λωζάνης, αποτελεσματικά την κυριαρχία της, την εδαφική της ακεραιότητα και τα σύνορά της, άρα -και με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποτελεί διαρκές χρέος μας να μην λησμονούμε την Κύπρο. Για την Μεγαλόνησο, η οποία εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει την τραγωδία της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής εδαφών της, πρέπει να διασφαλισθεί λύση βιώσιμη και μόνιμη, πλήρως σύμφωνη με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο. Λύση η οποία θα διασφαλίσει, οριστικώς και αμετακλήτως, μεταξύ άλλων ένα Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης μ’ ενιαία διεθνή προσωπικότητα και πλήρη κυριαρχία, απαλλαγμένο από τις παρωχημένες και υπονομευτικές για το μέλλον του «εγγυητικές» παρεμβάσεις τρίτων».

ΣΥΡΙΖΑ:

«Η Επανάσταση του 1821 ήταν ένας κορυφαίος αγώνας για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, πολιτικά δικαιώματα, μια γνήσια, μαζική, δημοκρατική επανάσταση. Θεμελιωμένη στα ιδανικά του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, στις ανάγκες και τους πόθους του λαού, υπήρξε ένα φωτεινό σημείο στο σκοτάδι της Ευρώπης της Παλινόρθωσης και της Ιεράς Συμμαχίας.

Η Επανάσταση του 1821 εξέπεμψε ένα πανευρωπαϊκό και οικουμενικό μήνυμα, ενέπνευσε τους προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής, όχι μόνο να ιδρύσουν φιλελληνικές κινήσεις, αλλά και, πολλούς, να έρθουν εδώ και να αγωνιστούν, για χάρη των αξιών που εξέφραζε.

Κανένας δεν περίμενε ότι μια επανάσταση στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου και της Ευρώπης, εναντίον μιας αχανούς και πάνοπλης υπερδύναμης της εποχής, της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, θα επικρατούσε. Κι όμως, η Επανάσταση επιβίωσε και κέρδισε. Κι απέδειξε ότι κανένας δεσπότης δεν είναι αιώνιος, καμιά τυραννία δεν είναι ανίκητη.

Σήμερα, που η βαριά σκιά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας απειλεί ξανά τα ιδανικά και τις αξίες που κινητοποίησαν τους Αγωνιστές του 1821, είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να θυμόμαστε το πανανθρώπινο μήνυμα του Ρήγα και τις δημοκρατικές προτροπές της Ελληνικής Νομαρχίας. Γιατί οι αγώνες για Ελευθερία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη, Αξιοπρέπεια δεν σταματούν ποτέ, δεν είναι μουσειακά εκθέματα, αλλά ιστορική αναγκαιότητα».

Νέα Δημοκρατία:

Λευκά Όρη, γαλάζιος ουρανός, τα εθνικά μας χρώματα γιορτάζουν! Χρόνια πολλά pic.twitter.com/fv8nkHUhM6

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) March 25, 2017

ΚΚΕ:

«Το 1821 έγινε εθνικοαπελευθερωτική και ταξική πάλη, στην οποία ηγήθηκε η ανερχόμενη τότε αστική τάξη. Σήμερα η ταξική πάλη διεξάγεται με την αστική τάξη να έχει γίνει αντιδραστική, εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη και το σύστημα της, ο καπιταλισμός, είναι πια ιστορικά ξεπερασμένος» Αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ προς τιμήν της ημέρας αυτής.

Ακόμα, σημειώνει: «196 χρόνια μετά το 1821, ο λαός μας έχει συμφέρον να κλείσει τα αυτιά του και να προσπεράσει τις κορώνες εμπαιγμού του από τα αστικά κόμματα κάθε απόχρωσης, που με το τροπάριο της ‘εθνικής ενότητας’ θέλουν να τον υποτάξουν και να τον παγιδεύσουν στις επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου και της ΕΕ, προκειμένου να ανακάμψουν τα κέρδη του πάνω στα συντρίμμια της εργατικής – λαϊκής εξαθλίωσης».

«196 χρόνια μετά το 1821» συνεχίζει «ο λαός μας έχει την πείρα να συνειδητοποιήσει ότι σε ‘εθνική ενότητα’ τον καλούν εκείνοι που έχουν προσχωρήσει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που υπηρετούν το μοίρασμα της λείας του πετρελαίου, των αγωγών, των σφαιρών επιρροής. Οι ίδιοι που έχουν στείλει ελληνικό στρατό έξω από τα σύνορα εναντίον άλλων λαών, ενώ η βάση της Σούδας συνεχίζει την απρόσκοπτη φονική λειτουργία της».

Και κλείνει λέγοντας ότι : «Άλλη είναι η ενότητα που συμφέρει το λαό: Η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους της αγροτιάς και της πόλης, που θα διεκδικήσει την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας, θα βγάλει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό κι εργατικό έλεγχο, ώστε να ακολουθήσει ο λαός φιλειρηνική πορεία και δρόμο προόδου».

Ποτάμι:

«Ο πραγματικός φόρος τιμής στις επαναστάσεις των παππούδων μας είναι να αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες στις επόμενες γενιές. Χρειαζόμαστε πολλές μικρές επαναστάσεις στην παιδεία, στην παραγωγή, στην οικονομία και όσο καθυστερούμε τόσο θα παραμένουμε στην κρίση. Χρόνια πολλά και να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα» λέει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή την επετειακή αυτή μέρα.

Ανεξάρτητοι Έλληνες:

«Η Επανάσταση του 1821, που τιμούμε ανήμερα του Ευαγγελισμού, είναι μια κορυφαία στιγμή στην πορεία του έθνους μας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Αποτελεί ένα γεγονός παγκόσμιας ακτινοβολίας. Οι Έλληνες, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς στους Οθωμανούς Τούρκους, ξεσηκώθηκαν, παρά τις αντίξοες συνθήκες, γιατί δεν αλλοτριώθηκαν, γιατί δεν ξέχασαν ποιοι ήταν. Με απαράμιλλη αποφασιστικότητα έδωσαν τον αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδος. Απέδειξαν περίτρανα πως οι αξίες της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης, της αξιοπρέπειας και της εθνικής υπόστασης είναι υπεράνω όλων» αναφέρει η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Το μήνυμα της διπλής γιορτής παραμένει επίκαιρο και ισχυρό, σήμερα, που η πατρίδα μας και ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται και δίνει σκληρό αγώνα για να απεγκλωβιστεί από το καθεστώς της λιτότητας και της επιτροπείας. Χρειαζόμαστε την πίστη, την εθνική αυτοπεποίθηση, την ομοψυχία και τη δύναμη προκειμένου να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να βάλουμε τις βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη που θα μας επιτρέψει να αναπνεύσουμε ελεύθερα» συνεχίζει η ίδια.

Κλείνει λέγοντας ότι: «Xρειάζεται να αντλήσουμε τα διδάγματα από την Εθνεγερσία του 1821, προκειμένου να δώσουμε στην πατρίδα μας και σε όλους τους Έλληνες το μέλλον και την προοπτική που μας αξίζει. Να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο.Έχουμε ιερό χρέος να παραδώσουμε την πατρίδα μας ελεύθερη και απαλλαγμένη από κάθε βάρος στις επόμενες γενιές.Ζήτω το Έθνος! Χρόνια Πολλά!».

The post Τα μηνύματα των πολιτικών για την 25η Μαρτίου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα