Τα πάνω- κάτω στην Παιδεία. Τι προτείνει η Επιτροπή Διαλόγου;

18:32 1/2/2016 - Πηγή: iPop

Τα πάνω- κάτω αναμένεται να έρθουν στην Παιδεία σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Διαλόγου, η οποία συνεδρίασε την Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Διαλόγου προτείνει να θεσμοθετηθεί το International Baccalaureate στα δημόσια Λύκεια, αυτό δηλαδή που ισχύει και σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δεύτερο πρόγραμμα μέσα στα πλαίσια του σχολείου. Όμως το μεγάλο ζήτημα εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, δεδομένης της έλλειψης των εκπαιδευτικών.

Τι
αναφέρει η πρόταση;

Για τα τμήματα υψηλής ζήτησης μπορεί να εξεταστεί αν η πιστοποιημένη γλωσσομάθεια ή οι γνώσεις Η/Υ μπορούν να αποτελέσουν κριτήρια. Τα κριτήρια μπορεί να περιλαμβάνουν και βαθμολογία από εναλλακτικές στις πανελλήνιες τυποποιημένες [standardized] εξετάσεις (π.χ. εξετάσεις ικανοτήτων πολιτειότητας ή εξετάσεις ακαδημαϊκής αντίληψης [Academic Aptitude Test] ή ακαδημαϊκής απόδοσης [Academic Performance Test], τύπου PISA

Επιπλέον, προτείνεται πως στα ΑΕΙ τα οποία προτιμώνται λιγότερο από τους σπουδαστές, να γίνεται εισαγωγή χωρίς εξετάσεις, αλλά με άλλα κριτήρια.

Για τα ΑΕΙ που η προσφορά καλύπτει ή είναι ίση με την ζήτηση, προτείνεται η εισαγωγή να γίνεται μόνο με το αναβαθμισμένο απολυτήριο Λυκείου.

Στην πρόταση αναφέρεται ότι «πρέπει να εκλείψει επίσης το φαινόμενο φοιτητές να σπουδάζουν ειδικότητες για τις οποίες δεν ενδιαφέρονται, και να αποκλείονται φοιτητές οι οποίοι ενδιαφέρονται γι’ αυτές. Κάθε φοιτητής θα επιλέγει μια ή δυο ειδικότητες, αναλόγως των ενδιαφερόντων του, αλλά και των εκτιμούμενων από τον ίδιο δυνατοτήτων πρόσβασης. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε την υπευθυνότητα των νέων στην επιλογή της σταδιοδρομίας τους».

Για την υποχρεωτική εκπαίδευση, η Επιτροπή Διαλόγου υπογραμμίζει:

«Με δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει ανακοινώσει 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, ειδική επιτροπή με ομάδες εργασίας θα ασχοληθούν με τα παρακάτω ερωτήματα:

Το μοντέλο διακυβέρνησης της εκπαίδευσης. Πώς θα αποκτήσει αυτονομία η σχολική μονάδα, ως προς το πρόγραμμα, και τη λειτουργία της; Μπορεί να έχουν οι σχολικές μονάδες τη διαχείριση του προϋπολογισμού τους; Ποιο είναι το optimum μέγεθος;

Ενιαίος τύπος σχολείων, ή διαφοροποιημένη εκπαίδευση; Μπορεί το σχολείο να βγει από την τυποποιημένη ανωνυμία και να αποκτήσει διακριτή φυσιογνωμία και brand name? Ποιοι ενδιάμεσοι υποστηρικτικοί θεσμοί ανάμεσα στη σχολική μονάδα και τη διοίκηση; Αποτίμηση του θεσμού του σχολικού συμβούλου.

Από το αναλυτικό πρόγραμμα στις εκπαιδευτικές πρακτικές. Πώς μπορεί να συγκροτηθεί ένα project oriented πρόγραμμα; Ποιες αλλαγές σε σχέση με τα υπάρχοντα προγράμματα; Δημιουργία πλαισίου σπουδών (coherent/aligned curriculum) σχεδιασμένο ώστε (α) να εξυπηρετεί/ διευκολύνει τη μάθηση (όχι απλά τη διδασκαλία), (2) να μην έχει κενά και επαναλήψεις, (3) να είναι συστοιχισμένο με τα μαθήματα, γνωστικά αντικείμενα και επίπεδα εκπαίδευσης ή τάξεις.

Ποιες μορφές συνεργασίας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας για την κατάρτιση του προγράμματος και των δραστηριοτήτων του σχολείου; Ποιοι τρόποι αποτίμησης και λογοδοσίας του προγράμματος και του σχολικού έργου;

Η βιβλιοθήκη του σχολείου, ο βιβλιοθηκάριος, η γραμματειακή υποστήριξη. Η αλλαγή της εσωτερικής δομής του σχολείου. Η εκπαίδευση εκτός της τάξης. Πώς θα επιτευχθεί σε δύσκολους καιρούς, σε ποια κλίμακα, με ποια μέθοδο;

Ομάδα εργασίας για τη μελέτη σταδιακή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτεί μια διαφοροποιημένη εκπαίδευση και ένα σχετικά αποκεντρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ομάδα εργασίας για τη μελέτη για το Κοινωνικό/«Συμμετοχικό» Σχολείο (με ιδέες από τα ΖΕΠ) το οποίο να εφαρμοστεί πιλοτικά σε πληθυσμό περιφερειών της χώρας με τα μεγαλύτερα προβλήματα και τους λιγότερους πόρους».

Τέλος, σημειώθηκε η ανάγκη για ένα Εθνικό Πλαίσιο Εκπαίδευσης, το οποίο θα καθορίζει το σκοπό και τους στόχους της εκπαίδευσης στα πλαίσι του σχολείου.

The post Τα πάνω- κάτω στην Παιδεία. Τι προτείνει η Επιτροπή Διαλόγου; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα