Ταμπέλες, στερεότυπα και μια κοινωνία που μεγάλωσε με τον φόβο του τι θα πει ο κόσμος

09:00 13/11/2021 - Πηγή: iPop

Να κρατάς τις σκέψεις σου για εσένα! Δεν χρειάζεται να κοινοποιείς τους στόχους σου και τις κρυφές επιδιώξεις της ζωής σου. Άσε τα αποτελέσματα να μιλήσουν μόνα τους. Ναι εγώ το λέω αυτό, εγώ που ξημεροβραδιάζομαι με αυτήν τη σκέψη. Του να μην αφήσουμε τους στόχους και τα όνειρά μας να ναυαγήσουν. Κράτα τα για εσένα! Γιατί οι άνθρωποι έχουν μάθει να βάζουν ταμπέλες στους ανθρώπους. Γιατί θεωρούν ότι αν μοιραστείς το τι περιμένεις από τη ζωή, τους φόβους σου και τα σχέδια θα γίνεις ευάλωτος.

PexelsΕκεί φτάσαμε

Να μην μπορούμε να κάνουμε ρούπι φοβούμενοι το μακρύ και το

κοντό του καθενός. Μας δίνουν άλλωστε τα social media το έδαφος για αρνητικά σχόλια και πικρόχολη κριτική. Εκεί φτάσαμε να ορίζουν τα θέλω μας η γνώμη των άλλων. Περιμένουν οι άλλοι, εκείνοι που έχουν αφήσει να κοιμούνται τα όνειρά τους φυσικά, στη γωνία για να σου γυρίσουν το μαχαίρι στην πληγή κάθε φορά που ένα σχέδιο που έχουμε γνωστοποιήσει ναυαγεί. Λες και αυτό είναι το τέλος της διαδρομής. Λες και φτάσαμε ήδη στον προορισμό μας.

Οι ταμπέλες και τα στερεότυπα

Τα στερεότυπα είναι ένα χιλιοειπωμένο θέμα. Είναι όλες αυτές οι πεποιθήσεις που κανονικά δεν πρέπει να έχουν καμία θέση σε μια σύγχρονη κοινωνία. Το ότι μια γυναίκα είναι 40 και δεν παντρεύτηκε δεν είναι γεροντοκόρη. Το ότι μια γυναίκα κάνει επιλογές και δεν αναλώνεται εδώ και εκεί δεν σημαίνει ότι: «κάτι στραβό έχει». Μια γυναίκα μπορεί να βγει για ποτό ή να πάει στη δουλειά της και να μην νιώθει τύψεις που θα αφήσει το παιδί της πίσω. Οι άντρες κλαίνε, φοβούνται, κρυώνουν, μπορούν να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, μπορούν να μείνουν με το παιδί τους χωρίς γιαγιά ή νταντά. Αυτά είναι πράγματα δεδομένα και δεν χρειάζονται να τα συζητάμε συνεχώς.

Αν εσύ που παντρεύτηκες πριν τα 30 το έκανες γιατί πίστευες ότι θα σε πουν γεροντοκόρη σε λίγα χρονάκια, εσύ είσαι δέσμια αυτών των πεποιθήσεων, ειδικά αν διάλεξες τον πρώτο τυχόντα, χωρίς να νιώθεις το πάθος, απλά και μόνο για να μην χαρακτηριστείς. Αν εσύ που έχεις το παιδί σου, κάθε φορά που πας στη δουλειά ή το ποτό νιώθεις τύψεις που αφήνεις το παιδί σου φυσικά θα πιστεύεις ότι η μαμά πρέπει να μένει σπίτι και να μην έχει ζωή, τότε προφανώς αυτές οι τύψεις δε θα σε αφήνουν να απολαύσεις ούτε τη ζωή εκτός σπιτιού αλλά και ούτε εντός.

Γιατί δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την αξία μας

Από την ευκολία του πληκτρολογίου σου

Εσύ λοιπόν που έχεις το πληκτρολόγιο ανά χείρας και σχολιάζεις ζωές και ναυαγισμένα όνειρα των ανθρώπων που τόλμησαν να τα ξεστομίσουν, αισθάνεσαι καλύτερα κάθε φορά που γράφεις ένα αρνητικό σχόλιο στον τοίχο κάποιου διάσημου ή και όχι διάσημου; Χαίρεσαι αλήθεια που του είπες αυτό που είπες με σκοπό να τον πληγώσεις; Κατά πάσα πιθανότητα ο άνθρωπος αυτός δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με το σχόλιο που έγραψες. Αλλά και ακόμα αν το είδε, δεν ασχολείται με αυτά που του λένε οι άλλοι.

Μια γυναίκα που θαυμάζω πολύ έλεγε: «Δεν γεννήθηκε ακόμα ο άνθρωπος που θα με προσβάλει» . Μόλις άκουσα αυτήν την ατάκα, άλλαξε για πάντα μέσα μου αυτό που πίστευα για την προσβολή. Αυτός που προσβάλει δείχνει από μόνος του ποιος είναι. Αν βρεθείς σε μια συζήτηση που κάποιος προσβάλει κάποιον άλλον, δεν θα αλλάξει η γνώμη που έχεις για αυτόν που δέχεται την προσβολή αλλά για αυτόν που την δίνει. Αποδεικνύει από μόνος του, την ποιότητά του. Δεν χάνουμε τίποτα από την αξία μας αν κάποιος μας προσβάλει. Είναι στο χέρι μας να αποκαταστήσουμε τα όρια μας που έχουν διαταραχθεί, πού κάποιος νόμισε ότι είχε το δικαίωμα να μας φερθεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά και πάλι, το πρόβλημα και η γνώμη αυτή παραμένει δική του. Οι δικές του ανάγκες είναι ανικανοποίητες.

Δεν μπορώ να ζητήσω να αλλάξει ο κόσμος αυτός, να πάψουν τα σχόλια, η κριτική εκεί που δεν μας ζητήθηκε, η άποψη επί παντός επιστητού, θα ήταν μια ουτοπία αν πίστευα ότι μπορεί να γίνει αυτό και να το προλάβουμε να το ζήσουμε. Μπορώ να ελπίζω ότι θα μεγαλώσουμε παιδιά απαλλαγμένα από ταμπέλες και στερεότυπα και θα ζουν σε μια κοινωνία που δεν χρειάζεται να εξηγήσεις τίποτα. Έχω αυτήν την ελπίδα. Να έχουμε λύσει όλοι τα θέματα τα δικά μας και να μην μας απασχολεί καθόλου το τι κάνουν οι άλλοι.

Οι ταμπέλες στους ανθρώπους είναι εντελώς περιττές. Πριν φορέσεις μια σε κάποιον σκέψου τι σημαίνει αυτό που πας να πεις για εσένα;

Βάζεις ταμπέλες στο παιδί; Γιατί πρέπει να το σταματήσεις και όλα αυτά που θα χάσεις αν το συνεχίσεις

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ταμπέλες, στερεότυπα και μια κοινωνία που μεγάλωσε με τον φόβο του τι θα πει ο κόσμος εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα