Τελικά τα δελφίνια έχουν «ανθρώπινη» νοημοσύνη;

06:30 7/8/2014 - Πηγή: iPop

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι τόσο εύκολη, με τον παραπάνω ισχυρισμό να έχει θερμούς υποστηρικτές αλλά και φανατικούς κατακριτές. Πριν από περίπου δύο χρόνια σε ένα συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, ειδικοί σε θέματα ηθικής, επιστήμονες και οικολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα δελφίνια όντως έχουν ανεπτυγμένη νοημοσύνη, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να τη συγκρίνουν με την ανθρώπινη.

Βέβαια, δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για τον πραγματικό αντικείμενο της συγκεκριμένης «Ένωσης» καθώς οι αμερικάνοι αρέσκονται να βαφτίζουν ακόμα και στρατιωτικές

υπηρεσίες με τέτοιου είδους ονόματα. Ωστόσο αυτή είναι άλλη μεγάλη κουβέντα και δεν θα μας απασχολήσει στο συγκεκριμένο κείμενο.

Σε αντίθεση με τα συμπεράσματα του συνεδρίου, μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Emory, της Ατλάντα στις ΗΠΑ, έδειξε πως τα δελφίνια έχουν ανεπτυγμένη τη νοημοσύνη τους σε τέτοιο βαθμό που μπορεί και να φτάνει σε πολλές περιπτώσεις την ανθρώπινη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαγνητικό τομογράφο για να σαρώσουν και να χαρτογραφήσουν τον εγκέφαλο αυτών των καταπληκτικών θηλαστικών και στη συνέχεια, συνέκριναν τα δεδομένα που έλαβαν με άλλα ευφυή θηλαστικά, και ειδικότερα του ανθρώπου. Οι σαρώσεις έδειξαν ότι οι εγκέφαλοι των δελφινιών είναι έως και πέντε φορές μεγαλύτεροι για το μέγεθος του σώματός τους σε σύγκριση με άλλα ζώα παρόμοιου μεγέθους.

Ταυτόχρονα, ο νεοφλοιός τους, ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για την τριτοβάθμια σκέψη και το αίσθημα της συγκίνησης, ήταν ιδιαίτερα μεγάλος. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν πάρουμε ως μέτρο σύγκρισης της νοημοσύνης το μέγεθος του εγκεφάλου, τότε τα δελφίνια είναι το δεύτερο με μεγάλη διαφορά από το τρίτο είδος με τη μεγαλύτερη νοημοσύνη μετά τον σύγχρονο άνθρωπο.

Η ίδια μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα δελφίνια παρουσιάζουν μια σειρά από ανθρώπινες δεξιότητες, όπως η κατανόηση των συστημάτων επικοινωνία, τη σημασιολογία πολλών συμβόλων, η αναγνώριση του ειδώλου τους στον καθρέφτη και η κατανόηση αφηρημένων εννοιών. «Τα δελφίνια έχουν αυτο-επίγνωση, είναι ιδιαίτερα ευφυή όντα με ξεχωριστές προσωπικότητες, ενώ είναι ευάλωτα στην σωματική κόπωση και αποκτούν ψυχολογικά τραύματα», δήλωσε ένας από τους πιο γνωστούς ειδικούς ο Lori Marino, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Emory και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς δελφινιών στον κόσμο.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν το πόσο ανήθικο είναι να χρησιμοποιούμε τα δελφίνια για την ψυχαγωγία μας ή και για φαγητό. Μια από τις συνηθέστερες εικόνες στα θαλάσσια θεματικά πάρκα είναι τα δελφίνια που κάνουν κόλπα ενθουσιάζοντας τους θεατές που δεν καταλαβαίνουν πως τέτοια πλάσματα δεν πρέπει να ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Από την άλλη πλευρά σε πολλές χώρες όπως η Ιαπωνία, συνεχίζεται η αλίευση δελφινιών. Μάλιστα στη χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου» η υπεραλίευση των δελφινιών στην προσπάθεια να αντικατασταθεί το κρέας της φάλαινας στην αγορά μετά την επίσημη απαγόρευση της φαλαινοθηρίας, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε πολλά χωριά όπως το Ταϊζί, το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστό το 2009 με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ο Όρμος», το οποίο κατήγγειλε το απάνθρωπο κυνήγι δελφινιών.

Οι κάτοικοι του χωριού παρουσίασαν στον οργανισμό τους επικίνδυνα υψηλά επίπεδα υδραργύρου δεδομένου ότι ο υδράργυρος συσσωρεύεται στο σώμα των ζώων και ειδικά στους μεγάλους θηρευτές της θάλασσας όπως τα δελφίνια.

Η έρευνα αποδεικνύει για πολλοστή φορά πως αυτά τα υπέροχα θηλαστικά αισθάνονται και έχουν αντίληψη, με αποτέλεσμα να τίθεται για πολλοστή φορά ηθικό ζήτημα για την «απάνθρωπη» μεταχείρισή τους. Τα δελφίνια καταλαβαίνουν!

Photo: eyeopening.info

The post Τελικά τα δελφίνια έχουν «ανθρώπινη» νοημοσύνη; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα