Θετική αποτίμηση των προτάσεων για το ασφαλιστικό από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

16:26 26/1/2016 - Πηγή: iPop

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σε νέα του έκθεση εκφράζει τη θετική αποτίμηση των προτάσεων της ελληνικής Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως απαιτούνται επιπρόσθετα μέτρα από αυτά που περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εν λόγω τριμηνιαία

έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού, αναφορικά με την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2015: «Κατά πρώτη εκτίμησή μας, οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συνιστούν ένα πολιτικά βήμα διόρθωσης του συστήματος» ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται από τους συντάκτες της έκθεσης πως «η εξέλιξη των τελευταίων ετών δεν αφήνει αμφιβολίες ότι επιβάλλονται τολμηρές λύσεις για το ασφαλιστικό».

Συγκεκριμένα στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρεται πως αν οι προτάσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης «εφαρμοσθούν σωστά, επιφέρουν μερικές διορθώσεις στη σημερινή κατάσταση» και καταγράφονται αναλυτικά τα θετικά σημεία του νέου ασφαλιστικού:

Εξορθολογίζουν εν πολλοίς το σύστημα -αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, βαθμιαία έστω κατάργηση πρόωρων συντάξεων, επανεξέταση ποσοστών αναπλήρωσης, οροφές στις διπλές συντάξεις κλπ-.Μειώνουν δυνητικά το «λειτουργικό» κόστος ενοποιώντας Ταμεία,Το κάνουν διαφανέστερο (ενιαιοποιώντας π.χ. τα κριτήρια συνταξιοδότησης),υπό όρους αποτελεσματικότερο (ως προς τα έσοδα), εν μέρει δικαιότερο καθώς επιβαρύνουν λιγότερο τους χαμηλοσυνταξιούχους (εν μέρει διότι π.χ. από την άλλη πλευρά ευνοεί του σημερινούς συνταξιούχους σε βάρος των σημερινών απασχολούμενων),Συμβάλλουν εν μέρει στη βιωσιμότητα μειώνοντας τη συνταξιοδοτική δαπάνη και αυξάνοντας τα έσοδα.Η νέα «αρχιτεκτονική» του συνταξιοδοτικού συστήματος που επαναφέρει και συμπληρώνει τις ρυθμίσεις νόμου 3863/2010, αποτελεί μια καλή βάση για συζήτηση. Και, οπωσδήποτε, η επάνοδος της χώρας στην ομαλότητα έχει προτεραιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πως σε κάθε περίπτωση για τη θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας , σημαντικό ρόλο θα έχουν οι διεθνείς οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα:

O τελευταίος καθοριστικός παράγοντας που θα επηρεάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι οι διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Η ενδεχόμενη συνέχιση της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων θα επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία και θα αναστατώσει τις αγορές. Η εύθραυστη ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωζώνης θα κινδυνεύσει, εξέλιξη που μπορεί να καθυστερήσει την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αλλά και να επηρεάσει την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα

Μείωση ελληνικού χρέους υπό προϋποθέσεις

To Γραφείο Προϋπολογισμού αναφερόμενο στην πρόσφατη έκθεσή του, στη μείωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνει πως μόνο «εφόσον γίνουν όλα αυτά, θα μπορέσει να ανοίξει και ο διάλογος για τη μείωση του ελληνικού χρέους, κάτι για το οποίο όμως χρειάζεται η συναίνεση των εταίρων», ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζονται οι βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική Κυβέρνηση το 2016:

Η μεγάλη πρόκληση για το 2016 είναι εάν η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τις στρεβλώσεις και τις χρόνιες παθογένειες που προκάλεσαν την οικονομική, πολιτική και τελικά κοινωνική απαξίωση των τελευταίων ετών. Εάν δηλαδή εφαρμόσει τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα ώστε να μετασχηματίσει το προηγούμενο σαθρό, εσωστρεφές, προσοδοθηρικό και πελατειακό μοντέλο «ανάπτυξης» σε ένα νέο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, βασισμένο στην εξωστρέφεια, στην επιχειρηματικότητα, στην αποτελεσματικότητα, στους ισχυρούς θεσμούς, στην καλή διακυβέρνηση και στην κοινωνική εμπιστοσύνη.

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Θετική αποτίμηση των προτάσεων για το ασφαλιστικό από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα