Τι μας οδηγεί στη μαζοποίηση;

16:32 10/11/2014 - Πηγή: iPop

Η μαζοποίηση είναι η πιο ακραία αρνητική έκφανση της κοινωνικής ένταξης: οι άνθρωποι χάνουν την ταυτότητά τους, συμπεριφέρονται παθητικά και εξομοιώνονται πλήρως. Η κοινωνία μάς οδηγεί προς τη μαζοποίηση. Μήπως, όμως, είναι ώρα να σταματήσουμε να κατηγορούμε το «σύστημα» και να ρίξουμε το φταίξιμο στη γενετική.

Η ανάγκη για κοινωνική ένταξη αρχίζει στην πρώιμη παιδική ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychological Science. Ταυτόχρονα,

δεν εντοπίζεται στους πιθήκους. Η ένταξη, ως στοιχείο της ανθρώπινης κοινωνικότητας, μπορεί να είναι καλή ή κακή. Το περίεργο είναι όμως σε τι μεγάλο βαθμό αυτή η τάση είναι έμφυτη και εκδηλώνεται από μικρή ηλικία.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα παιδιά ηλικίας δύο ετών προσπαθούν να φέρονται παρόμοια με τους άλλους, ενώ οι χιμπατζήδες και οι ουραγκοτάγκοι επιμένουν σε όσα οι ίδιοι θεωρούν σωστά».

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα παιδιά ήταν πιο πιθανό να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ώστε να ταιριάζουν με τους συνομηλίκους τους από ό, τι οι πίθηκοι. Οι πίθηκοι και οι ουραγκοτάγκοι σχεδόν πάντα αγνοούσαν συνομηλίκους τους και επέμεναν στην αρχική τους στρατηγική.

Μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά έχουν την τάση να αλλάζουν τις επιλογές τους πιο συχνά μπροστά σε συνομηλίκους τους. Είναι ενδιαφέρον ότι ο αριθμός των συνομηλίκων δεν φαίνεται να κάνει διαφορά – τα παιδιά ήταν εξίσου πιθανό να αλλάξουν την επιλογή τους αν μπροστά σε ένα ή τρία άτομα. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το κίνητρο για να ενταχθεί κάπου αρχίζει πολύ νωρίς στον άνθρωπο.

«Μας εξέπληξε ότι παιδιά ηλικίας δύο ετών αλλάζουν τη συμπεριφορά τους μόνο και μόνο για να χαρακτηριστούν ως διαφορετικά», είπε ο Δρ Haun.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Επιστροφή στην κατηγορία

The post Τι μας οδηγεί στη μαζοποίηση; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα