Τι συμβαίνει αν κάνεις τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο κατά του κορονοϊού; Μπορείς να συνδυάσεις AstraZeneca με Pfizer;

13:52 13/5/2021 - Πηγή: iPop

Γίνεται να αναμείξεις τα σκευάσματα και να κάνεις τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, για παράδειγμα την πρώτη με AstraZeneca και τη δεύτερη με Pfizer ή το αντίστροφο; Βρετανική έρευνα απαντά.

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού συνεχίζεται και πολλοί αναρωτιούνται τι θα γίνει αν κάνουν τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο κι όχι με το ίδιο που έκαναν την πρώτη. Βρετανική έρευνα μελέτησε αυτή την περίπτωση και έδειξε τι συμβαίνει και

αν αυξάνονται οι παρενέργειες.

Τι συμβαίνει αν κάνεις τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο κατά του κορονοϊού;

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων – πρώτη δόση Pfizer/BioNTech και δεύτερη Οξφόρδης/AstraZeneca ή το αντίστροφο- αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων παρενεργειών στους εμβολιαζόμενους. Μάλιστα, οι παρενέργειες είναι βραχείας διάρκειας και δεν αποτελούν πηγή ανησυχίας για όσους εμβολιάζονται. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστή η επίπτωση του συνδυασμού δόσεων από διαφορετικά εμβόλια στην πρόκληση ανοσίας, καθώς αναμένονται τα σχετικά στοιχεία της ίδιας μελέτης Com-CoV, η οποία χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση και έγινε αρχικά σε 830 εθελοντές άνω των 50 ετών.

Γιατί δεν πρέπει να παρακάμψεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον COVID-19

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, ανέφεραν ότι όταν χορηγούνται με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων οι δύο δόσεις διαφορετικών εμβολίων (πρώτα Pfizer και μετά AstraZeneca ή το αντίστροφο) επιφέρουν συχνότερες αντιδράσεις στον οργανισμό των εμβολιαζόμενων μετά τη δεύτερη δόση, σε σχέση με τη χορήγηση και των δύο δόσεων από το ίδιο εμβόλιο. Αυτό διαπιστώθηκε σε διάστημα επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση από τους ίδιους τους εμβολιαζόμενους.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, πυρετό εμφάνισε ένας στους τρεις (34%) εμβολιασθέντες που έκαναν πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer, το 41% όσων έκαναν πρώτη δόση Pfizer και δεύτερη AstraZeneca, το 10% όσων έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca και το 21% όσων έκαναν δύο δόσεις Pfizer. Παρόμοιες διαφορές παρατηρήθηκαν και στη συχνότητα των άλλων ακίνδυνων παρενεργειών.

Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν φαίνονται ανήσυχοι ως προς τις παρενέργειες με τον επικεφαλή ερευνητή, αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής και εμβολιολογίας, Μάθιου Σνέιπ της Οξφόρδης να έχει δηλώσει πως «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για θέματα ασφάλειας, ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε αν η ανάμιξη θα επηρεάσει την ανοσολογική αντίδραση. Ελπίζουμε να παρουσιάσουμε αυτά τα δεδομένα μέσα στους ερχόμενους μήνες».

Τέλος, να σημειώσουμε πως οι εμβολιαζόμενοι των νεότερων ηλικιών τείνουν να έχουν πιο έντονες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος τους σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Αυτές είναι οι παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού- Γιατί προκαλούνται και πώς αντιδρά κάποιος που έχει ήδη αναρρώσει από Covid-19;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι συμβαίνει αν κάνεις τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο κατά του κορονοϊού; Μπορείς να συνδυάσεις AstraZeneca με Pfizer; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα