Τηλεοπτικές άδειες – Το ζάπινγκ στο νέο τηλεοπτικό τοπίο

11:27 20/2/2016 - Πηγή: iPop

Το νέο τηλεοπτικό τοπίο που διαμορφώνεται γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες και τις διαδικασίες χορήγησής τους στους ιδιοκτήτες καναλιών, για κάποιους διαγράφεται φωτεινό, την ίδια στιγμή που σε κάποιους άλλους θυμίζει παλιές κακές ημέρες της ταραχώδους περιόδου του 2005, γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη διαφάνεια των ΜΜΕ.

Γράφουν οι:Πηνελόπη Μποσταντζόγλου, Αφροδίτη Πρέβεζα

Οι ιδιοκτήτες ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, μαζί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντιδρούν έντονα στο νέο τηλεοπτικό τοπίο που επιχειρεί

να διαμορφώσει η Κυβέρνηση, έπειτα από την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός των αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών καναλιών, ορίζεται στις τέσσερις, ενώ ταυτόχρονα η χορήγηση αυτών των θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός fast track διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί είναι μάλιστα οι ιδιοκτήτες και οι μεγαλομέτοχοι τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι, δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στη νέα διαδικασία αδειοδότησης που εφαρμόζεται από την ελληνική Κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο, πρακτικά σημαίνει πως στην περίπτωση που τελικά αποφασίσουν να απέχουν από το διαγωνισμό αδειοδότησης, τότε η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κλείσει τους σταθμούς, ξυπνώντας αναμνήσεις από το κλείσιμο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα από την προηγούμενη κυβέρνηση πριν από τρία περίπου χρόνια, όταν στις τηλεοπτικές οθόνες μας έπεσε μαύρο στη συχνότητα της ΕΡΤ, με πολλούς από τους εργαζόμενους να χάνουν τις δουλειές τους.

Η νέα διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών σταθμών της ελληνικής τηλεόρασης, θα είναι ένας διαγωνισμός για το περιεχόμενο του προγράμματος. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, έχει δηλώσει σχετικά πως εφόσον η ελληνική τηλεοπτική αγορά και η διαφήμιση λόγω της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών που θα δοθεί θα είναι μικρότερος.

Σχετικά με τον διαγωνισμό, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει πως «αφορά στα ιδιωτικά και όχι κρατικά κανάλια, ελεύθερης λήψης και όχι συνδρομητικά, ψηφιακής και όχι αναλογικής εκπομπής, γενικού και όχι θεματικού περιεχομένου, εθνικής και όχι περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας».

Οι άδειες αυτές θα είναι 4 και θα χορηγηθούν σταδιακά στους τηλεοπτικούς σταθμούς, αφού ξεκινήσουν οι ανταγωνιστικές διαδικασίες αιτήσεων πιστοποιητικών για τηλεοπτική εκπομπή.

Η προσέγγιση fast-track για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών, έχει εγείρει πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τη διαφάνεια της διαδικασίας, τη συνταγματικότητα αυτής αλλά και γύρω από άλλα θέματα και δεν μένει παρά να δούμε αν το νέο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, που θα προκύψει, έπειτα από την ολοκλήρωση των διαδικασιών, θα είναι ποιοτικά διαφορετικό από το τρέχον.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί υποστηρίζουν, πως η Κυβέρνηση δεν έχει καμία νομική βάση για την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας αδειοδότησης. Ισχυρίζονται ότι οι σταθμοί τους λειτουργούν νόμιμα και πως αν χρειαστεί θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να προστατέψουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

Με αποχή από την προτεινόμενη διαδικασία αδειοδότησης, οι υπάρχοντες ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ρίχνουν την μπάλα στο γήπεδο της Κυβέρνησης. Αν δεν συμμετέχουν στο διαγωνισμό, η Κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, πράγμα που σημαίνει ότι αρκετές εκατοντάδες δημοσιογράφων, τεχνικών αλλά και διοικητικό προσωπικό θα χάσουν τις δουλειές τους. Οι ιδιοκτήτες των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών, υποστηρίζουν ότι αν συμβεί αυτό, ο πλουραλισμός στην ενημέρωση θα χαθεί και οι Έλληνες τηλεθεατές θα μείνουν με το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ως τη μόνη πηγή ειδήσεων.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί θεωρούν ότι η Κυβέρνηση εγείρει εναντίον τους αδικαιολόγητες οικονομικές απαιτήσεις, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τις επιχειρήσεις. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η προσπάθεια αυτή, συστηματικά και μεθοδικά, αποσκοπεί στη διατήρηση των τηλεοπτικών σταθμών σε μια «κατάσταση ιδιόμορφης ομηρίας».

Το νομοσχέδιο

Η τροπολογία που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς και υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ορίζει ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών που θα δοθούν θα είναι τέσσερις.

Τα συγκεκριμένα κανάλια θα έχουν την υποχρέωση να απασχολούν 400 εργαζομένους.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι «στο ΕΣΡ έχουν ανατεθεί αποκλειστικά και μόνο οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας και αφετέρου ότι η αδειοδότηση της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, η οποία αποτελεί παραχώρησης δημόσιας υπηρεσίας, συνιστά έκφανση του άμεσου ελέγχου του Κράτους. Στην περίπτωση μη συγκρότησης του ΕΣΡ η εφαρμογή της ανωτέρω συνταγματικής επιταγής του αρ. 15§2 του Συντάγματος δεν πρέπει να παρακωλύεται ούτε να αναστέλλεται, αλλά αντιθέτως, επιβάλλεται η διεξαγωγή της αδειοδοτικής διαδικασίας σύμφωνα με τους όρους του νόμου και η ανάθεση αυτή σε άλλο κρατικό όργανο, εν προκειμένω στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό».

Ακόμα, στο κείμενο τονίζεται ότι «οι δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου θα έχουν δεκαετή διάρκεια ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών».

Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας

Γιατί θα είναι μόνο 4 οι τηλεοπτικές άδειες;

Ο Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του έχει εξηγήσει ότι «η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα μέτρα της , για να εξορθολογιστεί η κατάσταση. Η διαφημιστική πίτα έχει συρρικνωθεί. Οπότε, για να έχουν βιώσιμο σχήμα, θα πρέπει να μπορούν να παράγουν προγράμματα. Το βασικό δικό μας κριτήριο είναι να διαμορφώσουμε μία κατάσταση βιώσιμη».

Τέσσερις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα – Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Η απόφαση για τη χορήγηση συνολικά τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα για ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, διαμορφώθηκε έπειτα από μια επεισοδιακή υπερψήφιση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες από την Ολομέλεια της Βουλής και παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις σχετικής έκθεσης στην οποία προχώρησε -κατόπιν κυβερνητικού αιτήματος- το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (European University Institute). Το περιεχόμενο της έκθεσης, αφορά την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DTT), την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Η επίμαχη έκθεση, εκτιμά πως ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας που μπορούν να μεταδοθούν στην Ελλάδα είναι τέσσερα. Το εν λόγω συμπέρασμα, έρχεται από σχετική τεχνική γνωμάτευση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκά δεδομένα και διεθνείς οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί αναλόγως, διαμορφώνοντας από την αρχή το τηλεοπτικό τοπίο.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως στο σημείο αυτό, πως σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, (ΕΙΤΗΣΕΕ) τα ευρήματα της εν λόγω έκθεσης, προκύπτουν από συλλογιστική που βασίζεται σε λάθος τεχνικά δεδομένα, καθώς η μελέτη δε συνδέει τον αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, με οικονομική βιωσιμότητα, λόγω μη διαθέσιμων στοιχείων. Στην έκθεση μάλιστα αναφέρεται πως «με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν μπορεί να προκύψει αξιολόγηση, ώστε να προτείνει τον αριθμό των αδειών που μπορούν να δοθούν με όρους οικονομικής βιωσιμότητας».

Επιπλέον, επισημαίνεται πως η διεξαγωγή της, βασίζεται σε στοιχεία που προσκομίσθηκαν από το Υπουργείο Επικρατείας και πως δεν έγινε ούτε επιβεβαίωση των στοιχείων, ούτε πρωτογενής έρευνα. Γι’ αυτό άλλωστε, στο κείμενο επισημαίνεται, πως πριν από την δημοπράτηση νέων τηλεοπτικών αδειών, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να σχεδιάσουν και να υιοθετήσουν ένα νέο χάρτη συχνοτήτων.

Τι ισχύει όμως τελικά στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, κατέθεσε στη Βουλή τα επίσημα στοιχεία της βάσης δεδομένων MAVISE που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανήκει στην Ε.Ε, σύμφωνα με τα οποία, ο αριθμός ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας, ελεύθερης λήψης και γενικού περιεχομένου, διαμορφώνεται ενδεικτικά ως εξής: Αυστρία 4, Βουλγαρία 2, Κύπρος 4, Τσεχία 2, Γαλλία 5, Γερμανία 6, Ιταλία 12, Πολωνία 3, Πορτογαλία 2, Ρουμανία 4, Ισπανία 5, Φιλανδία 3.

Δείτε τα επίσημα στοιχεία της βάσης δεδομένων MAVISE εδώ.

Τα παραπάνω ωστόσο στοιχεία για τον αριθμό ιδιωτικών καναλιών, εθνικής εμβέλειας που εκπέμπουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως παρουσιάστηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση στη Βουλή, τίθενται υπό αμφισβήτηση από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τα οποία επικαλούνται αλληλογραφία του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τα γραφεία τύπου των πρεσβειών της Ελλάδας, στην Ευρώπη.

Τα επίμαχα αυτά έγγραφα, φαίνεται να διαψεύδουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Βουλή, για τον ακριβή αριθμό των ιδιωτικών καναλιών που εκπέμπουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με έγγραφο στις 16/11/2015 από την Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο με αριθμό πρωτοκόλλου Φ.20.05/152/KΦ, στη Γερμανία λειτουργούν συνολικά πενήντα επτά (57) τηλεοπτικοί σταθμοί που εκπέμπουν με ψηφιακή, επίγεια ευρυεκπομπή ενώ οι ιδιωτικοί σταθμοί που λειτουργούν είναι 32.

Σύμφωνα με έγγραφο στις 9/11/2015 από την Ελληνική Πρεσβεία στο Λουξεμβούργο με αριθμό πρωτοκόλλου A.Π.: 585/Z.1, στο Λουξεμβούργο λειτουργούν 15 κανάλια, εκ των οποίων τα 14 είναι ιδιωτικά.

Σύμφωνα με το έγγραφο στις 12/11/2015 από την Ελληνική Πρεσβεία στην Μαδρίτη με αριθμό πρωτοκόλλου 688/Φ.110.2, στην Ισπανία τα κανάλια που λειτουργούν τουλάχιστον 9 (και όχι 5, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση) με τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται σε ανακοίνωση του Υπουργού Επικρατείας.

Και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, πάντως παρουσιάζει διαφορετικά στοιχεία σε σχέση με το ισχύον ευρωπαϊκό τηλεοπτικό. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ΕΙΤΗΣΕΕ, στην Αυστρία σε εθνική εμβέλεια λειτουργούν 9 ιδιωτικά κανάλια, στη Γαλλία 17, στη Γερμανία 32, στην Ισπανία λειτουργούν 9 ιδιωτικά κανάλια μεικτού περιεχομένου και 4 ιδιωτικά κανάλια ψυχαγωγικού περιεχομένου, στην Ιταλία τα βασικά κανάλια που λειτουργούν προσεγγίζουν τα 30, στην Πορτογαλία λειτουργούν 49 τηλεοπτικοί σταθμοί εκ των οποίων 12 είναι μεικτού περιεχομένου.

Πόσα κανάλια μπορούν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με την ΕΙΤΗΣΕΕ, η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης, έφερε όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τροποποιήσεις στα αδειοδοτικά πλαίσια. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως η αδειοδότηση αφορά αποκλειστικά και μόνο στην εκπομπή τηλεοπτικού περιεχομένου και όχι στις συχνότητες, οι οποίες έχουν ήδη χορηγηθεί στον πάροχο δικτύου. Στην Ελλάδα πάροχος δικτύου είναι η Digea, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, βάσει του οποίου έγινε η παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων από το κράτος.

Έτσι, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, πλέον, δεν κατέχουν συχνότητες. Η επιστροφή των συχνοτήτων εκπομπής τηλεοπτικού σήματος έγινε σταδιακά, όσο προχωρούσε η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή, οπότε και σταδιακά αποσύρονταν οι τηλεοπτικοί σταθμοί από τις αναλογικές συχνότητες που τους είχαν δοθεί. Με την σημερινή τεχνολογία η Digea έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 κανάλια υψηλής ευκρίνειας ή 48 κανονικής ευκρίνειας και στο μέλλον 54 και 150 αντίστοιχα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο περιοριστικός αριθμός των τεσσάρων αδειών παρόχων περιεχομένου δεν υπαγορεύεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Περιορισμό επίσης δεν υπαγορεύει για τον αριθμό αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου ούτε η ΕΕ, ούτε κάποιος άλλος φορέας.

Στο στόχαστρο της Αντιπολίτευσης η Κυβέρνηση

Η αξιωματική αντιπολίτευση με κάθε ευκαιρία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Νίκου Παππά και της Κυβέρνησης εν γένει, σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, έχουν προκαλέσει αφενός οι αναντιστοιχίες γύρω από τα όσα υποστηρίζει η Κυβέρνηση σχετικά με τον αριθμό των καναλιών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αφετέρου, η σκέψη ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος τεχνολογικός ή νομικός περιορισμός αναφορικά με το πόσα κανάλια μπορούν να λειτουργήσουν, θα έπρεπε να λειτουργούν όσα αντέχει η αγορά.

Η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει το Νίκο Παππά «Υπουργό- καναλάρχη», που αδυνατεί να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα που θέτουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών καναλιών σχετικά με τη συνταγματικότητα και το πλαίσιο του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία που αντιδρά στη νομοθετική ρύθμιση για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά ολόκληρη η αντιπολίτευση. Εξάλλου, υπενθυμίζουμε ότι για ακόμα μια φορά, μόνο οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου κατά την ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν πως δεν είναι αρμοδιότητα ούτε του Υπουργού, ούτε της Κυβέρνησης να αποφασίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών και τονίζουν πως τεχνικά και οικονομικά ζητήματα θα έπρεπε να βρίσκονται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ευθεία και κατ’ επανάληψη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, λέγοντας πως επέλεξε να καταθέσει την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες σε «κύρωση συμφωνίας» της ελληνικής Κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας που, εκ του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, απαγορεύεται.

Η κόντρα μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ακόμα και μετά την ψήφιση της τροπολογίας του Νίκου Παππά από το σώμα της Βουλής.

Η περίπτωση του Κώστα Χρυσόγονου

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, εξέφρασε τους προβληματισμούς του σχετικά με τις κινήσεις της Κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

«Υπάρχει συνταγματικό ζήτημα ελευθερίας του λόγου, το οποίο καταπατάται με την συγκεκριμενοποίηση του αριθμού αδειών που προτίθεται να δώσει η Κυβέρνηση. Το Σύνταγμα προβλέπει κατ’ αρχάς την ελευθερία της έκφρασης και ειδικότερα στο άρθρο 15 προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει πολυφωνική και αντικειμενική ενημέρωση. Άρα, ένα πρώτο ζητούμενο είναι κατά πόσον αυτό διασφαλίζεται με τον ένα ή τον άλλο αριθμό αδειών», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΣτΕ να ακυρώσει την Κυβερνητική απόφαση, μιας και το έχει κάνει και στο παρελθόν.

Εκτεθειμένος ο Νίκος Παππάς από απόφαση του ΣτΕ;

Προφητικά θα μπορούσε να πει κανείς τα λόγια του κ. Χρυσόγονου μιας και οι πρόσφατες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως απόφαση του ΣτΕ αφήνει εκτεθειμένο τον Νίκο Παππά γύρω από το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Συγκεκριμένα, σε σημείο της απόφασης 1901/2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρεται ρητά πως «η χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Μαξίμου: Τον προηγούμενο νόμο για τα ΜΜΕ αφορά η απόφαση του ΣτΕ

Σε ανακοίνωση του Μαξίμου σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται πως «η απόφαση αφορά τον προηγούμενο νόμο για τα media και χρησιμοποιείται σήμερα με τρόπο αποσπασματικό και παραπλανητικό».

Στην συνέχεια τονίζεται πως το συγκεκριμένο σημείο της απόφασης δεν λαμβάνει καν υπόψη του τη σημερινή αδυναμία συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), δηλαδή της ανεξάρτητης αρχής που προβλέπει το Σύνταγμα.

Το Μαξίμου υπογραμμίζει πως σαφώς και η Κυβέρνηση είχε γνώση της εν λόγω απόφασης και τονίζει πως «το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλει την ανάθεση των αρμοδιοτήτων της αδειοδότησης στο ΕΣΡ».

Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:

Η απόφαση 1901/2014 του ΣτΕ σε τίποτα δεν αναιρεί την αναγκαιότητα ορισμού ενός κρατικού οργάνου που θα διεξαγάγει το διαγωνισμό για τις άδειες. Και, από το Σύνταγμα, μόνον η Βουλή μπορεί να ορίσει το όργανο αυτό. Όπως και έπραξε

Και ο ΣΕΒ κατά του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες

Σύμφωνα με δελτίο που εξέδωσε ο ΣΕΒ σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ο νέος νόμος περιορίζει τον ανταγωνισμό και ακόμα κι αν λύνει προβλήματα χρόνων, θα έχει άλλες παρενέργειες.

«Ο νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά σε λάθος κατεύθυνση όσον αφορά στον περιορισμό του ανταγωνισμού (4 μόνο πάροχοι περιεχομένου γενικής στόχευσης), την παράκαμψη του ΕΣΡ, τις τεχνικές προδιαγραφές στις οποίες βασίζεται για τη χρήση του φάσματος και την αλόγιστη διοικητική παρέμβαση που επιβάλλει στη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων (400 εργαζόμενοι ανά πάροχο κατ’ ελάχιστο)».

Μετά τις τηλεοπτικές άδειες, τα ραδιόφωνα;

Μπορεί το θέμα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα να είναι εκείνο των τηλεοπτικών αδειών, αλλά φαίνεται πως σύντομα θα ξεκινήσει νέος γύρος συγκρούσεων με τον κ. Σπίρτζη να έχει ήδη εξαγγείλει πως σειρά έχουν μετά τα ραδιόφωνα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού, σκοπός είναι η διαμόρφωση του χάρτη ραδιοφωνικών συχνοτήτων, ενώ έχει τονίσει ότι έως το 2020, η Ελλάδα θα έχει συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων.

Με όλες τις σφοδρές αντιδράσεις και τα εμπόδια, άγνωστο παραμένει το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Το σίγουρο είναι πως παρά την επιμονή της Κυβέρνησης, αντιπολίτευση και Οργανισμοί φαίνονται αποφασισμένοι να το πάνε μέχρι τέλους, υποστηρίζοντας τις απόψεις τους και καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να αποδείξουν πως η διαδικασία που ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση είναι αντισυνταγματική.

The post Τηλεοπτικές άδειες – Το ζάπινγκ στο νέο τηλεοπτικό τοπίο appeared first on iPop.

Keywords
ζαπινγκ, εν λόγω, νεα δημοκρατια, το φως, μμε, track, νέα, σημαίνει, ΕΡΤ, ΕΣΡ, βουλη, ελλαδα, european, ειτησεε, βιωσιμότητα, κυπρος, γαλλια, τίθενται, digea, συριζα, συνταγμα, φως, ρητά, media, συγκεκριμένο, σεβ, ipop, κινηση στους δρομους, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, νεος παπας, αξιολογηση, κομματα, βουλευτες, ipop, ρητά, χωρες, το θεμα, αφροδιτη, βερολινο, βουλγαρια, γερμανια, γνωση, δημοκρατια, εθνικη, θεμα, ισπανια, ιταλια, κοντρα, μμε, οθονες, πλαισιο, ρουμανια, σεβ, σημερινη, τηλεοραση, φως, ψηφιακη τηλεοραση, αγορα, αδυναμια, αρθρο, αυστρια, αξιζει, αναμνησεις, βιωσιμότητα, γηπεδο, γραφεια, γυρος, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δηλωσεις, δοθει, δωσει, εγινε, εγγραφα, εγγραφο, ευκαιρια, υπαρχει, ειτησεε, εκθεση, ελευθερια, ενημερωση, εν λόγω, εποχη, επρεπε, επτα, ερευνα, ερχεται, ευρωπη, τεχνολογια, ιδια, ισχυει, θυμιζει, διαφημιση, κυβερνηση, κειμενο, κρατικο, λαθος, λειτουργια, λογια, λουξεμβουργο, μαυρο, μαδριτη, μαξιμου, νικο, νομικη, πηγη, πολωνια, πορτογαλια, προβληματα, προγραμματα, ρυθμιση, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντομα, σειρα, σωμα, συχνοτητα, συχνοτητες, τιμη, τίθενται, το φως, τρια, τσεχια, φαινονται, φιλανδια, φορα, ψηφιακη, αγνωστο, ανηκει, δουλειες, εφαρμογη, ευθεια, ενωση, εθνικο, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωστας, media, μελετη, μια φορα, πληροφοριες, σημαίνει, track, θεματα
Τυχαία Θέματα