Τηλεργασία: Πότε την δικαιούσαι; Αναλυτικά η διαδικασία της αίτησης

19:08 20/6/2022 - Πηγή: iPop

Η τηλεργασία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ έντονη στην καθημερινότητά μας με το ξέσπασμα της πανδημίας. Πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάστηκαν από το σπίτι τους και, μάλιστα, αποδείχθηκε ότι ήταν περισσότερο παραγωγικοί εν ώρα εργασίας. Απ’ ό,τι φαίνεται την συγκεκριμένη τακτική θέλουμε να την εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τον κορονοϊό. Σε ποιες περιπτώσεις, όμως, θα δικαιούσαι την τηλεργασία;

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα, 20/6, και για έναν μήνα το σχέδιο Κοινής Απόφασης

των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με τηλεργασία, μετά από αίτηση του εργαζομένου, που εξειδικεύει τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 67).

Στην υπό διαβούλευση ΚΥΑ προσδιορίζονται οι παθήσεις των εργαζομένων που μπορούν να τεκμηριώσουν κίνδυνο της υγείας τους, ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί, αν τηλεργάζονται, ενώ περιγράφεται, επίσης, η διαδικασία, μέσω της οποίας υποβάλλεται η σχετική αίτηση (για παροχή τηλεργασίας) του εργαζομένου προς τον εργοδότη.

«Πότε δικαιούμαι τηλεργασία;» Αναλυτικά οι παθήσεις

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι βασικότερες προβλέψεις είναι οι εξής:

Αίτηση προς τον εργοδότη τους για την παροχή της εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας μπορεί να υποβληθεί από εργαζόμενους με τις ακόλουθες παθήσεις, νοσήματα ή αναπηρίες:

1. Νεοπλασματική νόσος υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή βιολογική ή άλλη στοχευμένη θεραπεία ή μετά το πέρας της θεραπείας και μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.

2. Αιματολογικές κακοήθειες υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή μετά το πέρας της θεραπείας και μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.

3. Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου με λήψη ≥ 2 ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

4. Μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή/και λήψη ≥ 2 ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

5. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) με FEV1

Keywords
Τυχαία Θέματα