«Τίμιοι παράνομοι – Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή»: Μια έκθεση ανθρώπων που μπορεί να μην συναντιόντουσαν ποτέ

17:50 17/2/2020 - Πηγή: iPop

Άνθρωποι που υπό άλλους όρους δεν θα συναντιούνταν ποτέ, συνυπάρχουν και συνδημιουργούν στην έκθεση «Τίμιοι παράνομοι – Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή», που παρουσιάζει το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 26 Απριλίου 2020 σε συνεργασία με το 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης του Γενικού Καταστήματος

Κράτησης Διαβατών.  

Με αφετηρία τα εργαστήρια φιλοσοφίας, γραφής και performance που πραγματοποίησαν αρχικά η επιμελήτρια και θεωρητικός τέχνης Σοφία Ελίζα Μπουράτση και ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Πλωμαρίτης στο 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης, άλλοι οκτώ καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν ο καθένας ένα εργαστήριο σε σύνολο περίπου 110 εκπαιδευόμενων (2017-2020) στο σχολείο των φυλακών. 

Ομαδική φωτογραφία στην αυλή του σχολείου με αλλαγή πόζας στα δέκα δευτερόλεπτα διάρκεια λήψης 30 δευτερολεπτα, από το εργαστήριο Pinhole του Γιώργου Γεροντίδη στο 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης στα Διαβατά

Η έκθεση περιλαμβάνει κείμενα και έργα (φωτογραφίες, σχέδια, ζωγραφική, βίντεο, performance, εγκαταστάσεις, χαρακτικά) των εκπαιδευόμενων του σχολείου, καθώς και έργα των καλλιτεχνών που έχουν μπει και δουλέψει στις φυλακές. Κάποια έργα είναι συλλογικά, άλλα έχουν δημιουργηθεί από τους εκπαιδευόμενους υπό την επίβλεψη των καλλιτεχνών και ορισμένα είναι αφιερωμένα από τους καλλιτέχνες στους κρατούμενους ή στην εμπειρία τους στη φυλακή. Η έκθεση παρουσιάζει επίσης τρία project του 3ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης (Γιώργος Βασιλειάδης, Τατουάζ, Εύα Τζένου, Άννα Τζαμπάζη, Η εφημερίδα του σχολείου, Βούλα Χατζηγεωργιάδου κόμικ, βίντεο και animation) και τη δουλειά του Β. Α.

Μαρία Κρεμέτη, Άτιτλο, 2018, 110×110 cm ακουαρέλα και ακρυλικό

Οι κρατούμενοι στα γραπτά τους καταπιάνονται με τις έννοιες του προσώπου, της ελευθερίας και της σιωπής, ενώ η φράση «τίμιοι παράνομοι» ανήκει σ’ έναν -σήμερα ελεύθερο – εκπαιδευόμενο του θερινού σχολείου του 2017, τον Besnik Firaku, και υποδηλώνει τη ρευστή εισχώρηση της ηθικής μεταξύ του νόμιμου και του παράνομου. 

Κύριοι άξονες και προβληματισμοί της έκθεσης είναι οι θεματικές της ιδρυματοποίησης, της ευαισθησίας του σώματος, της κίνησης (και του αυλισμού), της εικόνας και των κωδίκων του σώματος, της διαμόρφωσης της έννοιας της ταυτότητας και του προσώπου (που ο νόμος θέλοντας να το προστατέψει απαγορεύει τη δημοσιοποίησή του για τους κρατούμενους), της υποχρεωτικής συμβίωσης, της ελευθερίας, της σιωπής, της έννοιας του χρόνου και της ετεροχρονίας, του ορίου και του ονείρου, της απόγνωσης, της υπομονής και, τέλος, του σωφρονισμού στη χώρα μας. 

Δημήτρης Φραγκάκης, Το κλαρί, Θερινό εργαστήριο 2019, δημιουργία τοιχογραφίας στον προαύλιο χώρο της πτέρυγας γυναικών στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης στα Διαβατά, χρώματα λαδιού σε τοίχο, 320×260εκ.

Η έκθεση, της οποίας ο εργαστηριακός χαρακτήρας, αλλά και η κοινωνική του διάσταση εντάσσονται στους προγραμματικούς στόχους του MOMus-ΠΚΤ, θα συνοδευτεί από την έκδοση καταλόγου και από ένα παράλληλο πρόγραμμα δράσεων, διαλέξεων και συζητήσεων (υπό ανακοίνωση προσεχώς). Ξεναγήσεις, ανοιχτές στο κοινό με το εισιτήριο εισόδου, θα πραγματοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης, κάθε Σάββατο στις 12:00. 

Τάκης Σπυρόπουλος, Γαρδένια, από τη σειρα Into the Light, 2020.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι (2017-2020)

του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης

του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης (Διαβατά)

Oι καλλιτέχνες

Δημήτρης Αμελαδιώτης, Γιώργος Γεροντίδης, Μαίρη Ζυγούρη,

Μαρία Κρεμέτη, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Ριάνον Μόργκαν,

Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Τάκης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Φραγκάκης

Ο Β. Α. 

Το 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης με τρία project

Info για την έκθεση «Τίμιοι παράνομοι – Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή»:

Έκθεση: «Τίμιοι παράνομοι – Πρόσωπο Ελευθερία Σιωπή»

Διάρκεια: 26.02-26.04.2020

Χώρος: MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Εγκαίνια: Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, 20:00

Το άρθρο «Τίμιοι παράνομοι – Πρόσωπο. Ελευθερία. Σιωπή»: Μια έκθεση ανθρώπων που μπορεί να μην συναντιόντουσαν ποτέ εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα