Το Harvard μελετάει για 75 χρόνια ανθρώπους και βρήκε πως η ευτυχία προέρχεται από ένα πράγμα…

18:55 17/2/2016 - Πηγή: iPop

Τι κάνει μία “καλή ζωή”; Τι μας κάνει χαρούμενους και μας κρατάει υγιείς; Η πιο μακροχρόνια μελέτη για την ευτυχία μας δίνει μαθήματα.

Αν σκέφτεσαι πως η απάντηση είναι η δόξα και τα χρήματα δεν είσαι μόνος –αλλά σύμφωνα με τον ψυχίατρο Robert Waldinger, είσαι λάθος!

Ο υπεύθυνος της 75ετούς μελέτης του πανεπιστημίου Harvard στην εξέλιξη των ενηλίκων, Robert Waldinger έχει πρωτοφανή πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με την αληθινή ευτυχία και την ικανοποίηση.

Στην ομιλία του στο Ted,

μοιράζεται τρία σημαντικά διδάγματα που αντλήθηκαν από τη μελέτη, καθώς και κάποια πρακτική, παλιά σοφία, για το πώς να οικοδομήσουμε μια ικανοποιητική, μεγάλης διάρκειας ζωή.

Από που προέρχεται η ευτυχία τελικά;

Αν σκέφτεσαι ως απάντηση τον πλούτο, την δόξα, την σκληρή δουλειά ή οποιοδήποτε άλλο επίκτητο αντικείμενο κάνεις λάθος. Σύμφωνα με την μελέτη η απάντηση είναιη στενές διαπροσωπικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

Ο Waldinger, μάλιστα, υπογραμμίζει στην ομιλία του πως ένας στους 5 ανθρώπους στην Αμερική υποφέρουν από μοναξιά καθώς δεν έχουν στενές σχέσεις. Εξηγεί, επίσης, ότι δεν είναι ο αριθμός των σχέσεων ή αν κάποιος είναι παντρεμένος αλλά η επιτυχία του να μπορείς να στηριχθείς στον άλλον που ορίζει την ποιότητα των στενών σχέσεων.

Με λίγα λόγια ο Waldinger λέει:

«Η καλή ζωή χτίζεται πάνω σε καλές σχέσεις και αν θέλουμε μία καλή ζωή θα πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους”

Στην ομιλία του στο TED, ο Waldinger αποκάλυψε τα τρία βασικά ευρήματα της μελέτης.

Το πρώτο μάθημα ήταν ότι οι κοινωνικές συνδέσεις που έχουμε μας κάνουν ευτυχισμένους και ότι η μοναξιά μπορεί να “σπάσει” έναν άνθρωπο. “Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που είναι πιο κοινωνικά συνδεδεμένοι με την οικογένεια, τους φίλους, την κοινότητα κτλ είναι πιο ευτυχισμένοι, είναι σωματικά υγιείς και ζουν περισσότερο από τα άτομα που είναι λιγότερο δεμένοι με άλλους ανθρώπους”, δήλωσε ο Waldinger και συμπλήρωσε ότι » η εμπειρία της μοναξιάς καταλήγει να είναι τοξική».«Το δεύτερο μεγάλο μάθημα που μάθαμε είναι ότι δεν είναι μόνο ο αριθμός των φίλων που έχετε και δεν είναι κατά πόσον ή όχι είστε σε μια σχέση, αλλά είναι η ποιότητα των στενών σχέσεων που έχει σημασία” εξηγεί και συμπληρώνει: «Αποδεικνύεται ότι το να ζεις μέσα σε μία συνεχόμενη εσωτερική δημιουργεί πραγματικά κακό σ την υγεία. Οι γάμοι που έχουν συνεχώς συγκρούσεις, για παράδειγμα, χωρίς πολλή αγάπη, αποδεικνύεται ότι κάνουν κακό στην υγεία μας και πως το να παραμένεις σε μάι τέτοια κατάσταση είναι χειρότερο από το να πάρεις διαζύγιο».«Το τρίτο μεγάλο μάθημα που μάθαμε για τις σχέσεις και την υγεία μας είναι ότι οι καλές σχέσεις δεν προστατεύουν μόνο το σώμα μας, προστατεύουν και το μυαλό μας”, λέει ο Waldinger. “Αποδεικνύεται ότι το να είσαι σε μια καλά συνδεδεμένη σχέση όπου πραγματικά αισθάνεσαι ότι μπορείς να υπολογίζεις στον άλλον άνθρωπο σε στιγμές ανάγκης, ακονίζει το μυαλό με αποτέλεσμα ακόμα και στα 80 έτη οι αναμνήσεις να είναι έντονες”.

The post Το Harvard μελετάει για 75 χρόνια ανθρώπους και βρήκε πως η ευτυχία προέρχεται από ένα πράγμα… appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα