Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για το 2016: Η Ελλάδα πρέπει να βρει το δρόμο της ελπίδας

13:13 31/12/2015 - Πηγή: iPop

Η αισιοδοξία του για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική πορεία της Ελλάδας, εκφράζεται μέσα από το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, για τον ερχομό της νέας χρονιάς.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, μιλά για όλα όσα ταλάνισαν τον ελληνικό λαό μέσα στο 2015, από τις πολιτικές εντάσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέχρι την κοινωνική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, όπως αυτή προέκυψε μέσω του προσφυγικού

ζητήματος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις δηλώσεις του κ.Παυλόπουλου:

Ο χρόνος που πέρασε συμπυκνώνει, και μάλιστα κατά τρόπο που ενέχει στοιχεία ιστορικής μοναδικότητας σ’ ευρωπαϊκή ή και παγκόσμια κλίμακα, αυτά τα οποία οφείλουμε να διδαχθούμε όχι μόνο για τον χρόνο που έρχεται, το 2016, αλλά για τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ των διδαγμάτων αυτών κορυφαία θέση κατέχουν εκείνο που αφορά την βαθειά κοινωνική και οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει τα τελευταία πέντε χρόνια την Χώρα μας και τον Λαό μας. Καθώς κι εκείνο που αφορά την συγκλονιστική ανθρωπιστική κρίση, την προερχόμενη από την τρέχουσα άφατη προσφυγική τραγωδία. Τραγωδία, την οποίαν επιδεινώνει δραματικά το αίμα των αθώων θυμάτων της τρομοκρατικής εγκληματικής δράσης αδίστακτων ακραίων ισλαμιστικών στοιχείων.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο, υπογραμμίζει πως μπροστά στις ήδη υπάρχουσες αλλά και νέες προκλήσεις : «οφείλουμε ν’ αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, θέτοντας πάνω απ’ όλα την Ελλάδα μας, τον Λαό μας και το Έθνος μας. Του οποίου η ιστορία, τα επιτεύγματα αλλά και οι θυσίες συνιστούν τους ασφαλέστερους δείκτες πορείας ως προς το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει.»

Αναφερόμενος στους στόχους που θα πρέπει να θέσει η χώρα μας για το 2016, ο κ.Παυλόπουλος, αναγνωρίζει τρεις βασικούς. Συγκεκριμένα:

Πρώτον, και πριν απ’ όλα, έχουμε χρέος ν’ αφήσουμε πίσω μας, το συντομότερο δυνατό, την εφιαλτική περίοδο της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει καιρίως τον κοινωνικό ιστό. Και να βρούμε ξανά τον δρόμο της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της ανάπτυξης και της προόδου, αποκαθιστώντας ταυτοχρόνως τους επικινδύνως διαβρωμένους πυλώνες του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου(…)Το εγχείρημα τούτο καθίσταται ευχερέστερο σήμερα, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει, επιτέλους, ν’ αναγνωρίζει εμπράκτως ότι στο επίκεντρό της βρίσκεται ο Άνθρωπος, μ’ όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το αέτωμα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος: Δηλαδή το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, οι θεσμικές βάσεις της Αρχαίας Ρώμης και οι περί αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης διδαχές της Χριστιανικής Παράδοσης.

Δεύτερον, η Χώρα μας, δίχως δική της ευθύνη, βρίσκεται, δυστυχώς, στη δίνη της σύγχρονης προσφυγικής τραγωδίας, της οποίας τις συγκλονιστικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις βιώνει πλέον ολόκληρη η Ευρώπη(…) Υπό τα δεδομένα αυτά έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να επιζητούμε αφενός την αλληλεγγύη των Εταίρων μας, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον αγώνα αντιμετώπισης της προσφυγικής τραγωδίας υπό όρους ανθρωπισμού και δίχως ευτελή αλλά και βαθειά αντιδημοκρατικά φοβικά σύνδρομα. Και, αφετέρου, την κοινή μεταξύ Εταίρων απόφαση άμεσου τερματισμού του πολέμου στην Συρία, ο οποίος συνιστά την ρίζα του κακού ως προς την γέννηση και συντήρηση της προσφυγικής τραγωδίας.(…)Έναντι δε της τρομοκρατίας, η οποία πνίγει στο αίμα τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, η στάση της Ελλάδας, που συμπαρίσταται ειλικρινώς και ενεργώς στους Λαούς θύματα της τρομοκρατίας, είναι σαφέστατη: Μηδενική ανοχή στους εγκληματίες τρομοκράτες και αποφασιστική αντιμετώπισή τους ως εχθρών της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού γενικώς.

Τρίτον, στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε ως Λαός και ως Έθνος, ουδόλως υποστέλλουμε, ούτε κατά κεραία, την σημαία υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων, όπως αυτά θεμελιώνονται πάνω στην συμπαγή βάση της ιστορίας και του δικαίου, ευρωπαϊκού και διεθνούς.

Αναφερόμενος τέλος στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και στις προκλήσεις που η χώρα θα κλιθεί να αντιμετωπίσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει στο μήνυμά του:

Για την Τουρκία, επιθυμούμε και στηρίζουμε ειλικρινώς την ευρωπαϊκή της προοπτική. Υπό τον απαράβατο και αυτονόητο όμως όρο ότι κι εκείνη θα σέβεται, με συνέπεια και στο ακέραιο, πάντα με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και το σύνολο του διεθνούς δικαίου, γραπτού κι εθιμικού, τα κάθε είδους κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στο σημείο αυτό πρέπει να διαμηνυθεί -από κοινού με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν επιτρέπεται ν’ ανέχονται στρατό κατοχής σε κράτος-μέλος της- προς την Τουρκία αναφορικά με την μαρτυρική Κύπρο και με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως Ευρωπαϊκό αλλά και, γενικότερα, διεθνές ζήτημα: Λύση του Κυπριακού είναι νοητή μόνο με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου και του συνόλου του διεθνούς δικαίου σχετικά με την βιωσιμότητα, την δομή και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έναντι δε της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας διευκρινίζεται τούτο, πέραν του ότι επιθυμούμε την πλήρη εξομάλυνση αλλά και ουσιαστική σύσφιξη των κάθε είδους σχέσεών μας: Αφού μάλιστα επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, άρα και με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, είναι αδιανόητο να διεκδικεί όνομα το οποίο, πέραν της χονδροειδούς παραχάραξης της ιστορίας, αποπνέει αλυτρωτισμό αφήνοντας ανοικτά π.χ. ζητήματα αλλαγής συνόρων κι επινόησης -εντελώς ανυπόστατων άλλωστε- εθνικών μειονοτήτων.

The post Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για το 2016: Η Ελλάδα πρέπει να βρει το δρόμο της ελπίδας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα