Το νέο εκλογικό σύστημα έρχεται να αλλάξει όσα ξέραμε

09:42 26/8/2019 - Πηγή: iPop

Μέσα στο Φθινόπωρο το νέο εκλογικό σύστημα έρχεται να αλλάξει όσα ξέραμε, σύμφωνα με το σχέδιο της Κυβέρνησης. Αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος, πλαφόν 4%-5% για είσοδο στη Βουλή, αύξηση στις έδρες στο Επικρατείας, δικαίωμα ψήφου σε 2 εκατομμύρια ομογενείς και καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και για τους ετεροδημότες είναι οι κύριες αλλαγές. 

Το σκεπτικό της Κυβέρνησης για το νομοσχέδιο που αφορά το νέο εκλογικό σύστημα παρουσίασε η Κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με

το δημοσίευμα η κυβέρνηση στο πλαίσιο των δύο βασικών προεκλογικών της δεσμεύσεων θα προχωρήσει σε βασικές αλλαγές στο πώς θα εκλέγονται τα κόμματα και θα προωθήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος για την αποδέσμευση του εκλογικού κύκλου από το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο μιας επί το αναλογικότερο εκδοχής του σημερινού συστήματος. Για παράδειγμα, με βάση το νέο σύστημα, το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του, δηλαδή με 40% θα του δίνονται 40 έδρες ή με 45% θα του δίνονται 45 έδρες. Βεβαίως, η Κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών ακόμα εξετάζει από που θα προκύπτουν αυτές οι «bonus» έδρες που θα αναλογούν στο πρώτο κόμμα. Κάποιες ιδέες είναι από τα κόμματα που θα μένουν εκτός Βουλής καθώς θα έχουν συγκεντρώσει κάτω από 3% ή από την αναλογική μείωση των εδρών των υπόλοιπων κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Προς το παρόν δεν έχει δοθεί απάντηση για το πώς θα μεταχειριστούν τους εκλογικούς συνασπισμούς, με επικρατέστερο σενάριο να παρέχεται το bonus και σ’ αυτούς. «Αν θέλουμε με την αναλογικότητα να ενισχύσουμε τη συνεργασία, γιατί να μη την επιδιώκουμε και προκαταβολικά», σημειώνει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του χειριστής του σχετικού φακέλου, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Νέο εκλογικό σύστημα: Αυξάνονται οι βουλευτές Επικρατείας

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται να αυξηθεί και ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας, από 12 που είναι σήμερα σε 20,  ώστε να επιτρέπει στα κόμματα να συμπεριλαμβάνουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες τους προσωπικότητες που δεν έχουν την αναγνωρισιμότητα που επιτρέπει την εκλογή τους από την εκλογική τους βάση.

Εκτιμάται, κατά τις ίδιες πηγές, ότι με βάση τις προτάσεις αυτές υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο τις αλλαγές να υπερψηφίσει και το ΚΙΝΑΛ και έτσι να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 εδρών.

Η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 εδρών (158 έδρες η ΝΔ και 22 το ΚΙΝΑΛ= 180) εξασφαλίζεται και ο κίνδυνος περιπετειών και ακυβερνησίας λόγω απλής αναλογικής εκμηδενίζεται.

Οι ομογενείς και οι ετεροδημότες

Όπως έχει δηλώσει πολλάκις ο κ. Μητσοτάκης η ψήφος των ομογενών είναι άκρως σημαντική, έτσι, με διαφορετικά νομοσχέδια θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση της παροχής δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Ελληνες από Ευρώπη, ΗΠΑ, Ωκεανία και τις υπόλοιπες ηπείρους.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, το υπουργείο Εσωτερικών μελετά αναλυτικά το σύστημα της επιστολικής ψήφου, έργο το οποίο έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και αναμένεται να ισχύσει και για τους ετεροδημότες.

Βασικό μέλημα του υπουργείου Εσωτερικών είναι η αύξηση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία κάτι που συνεπάγεται το να αποτραπεί η ταλαιπωρία των μετακινήσεων σε πρεσβείες και προξενεία. Η ίδια λογική υπάρχει και πίσω από τις αλλαγές στον τρόπο ψήφισης των ετεροδημοτών με το να λαμβάνουν τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια του νομού -περιφέρειεας που ανήκουν, όπου και να ψηφίζουν.

Στην περίπτωση των ομογενών, τουλάχιστον 25 ημέρες προ των εκλογών, θα λαμβάνουν τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων και δύο φακέλους, θα ταχυδρομούν τον έναν φάκελο με το ψηφοδέλτιο (Επικρατείας) της επιλογής τους.

Διαβάστε επίσης:

Και τελικά πόσο κοστίζει να κατέβει κάποιος υποψήφιος βουλευτής;

Το άρθρο Το νέο εκλογικό σύστημα έρχεται να αλλάξει όσα ξέραμε εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα