Τόσο καιρό φορτίζεις το κινητό σου λάθος! 4+1 τρόποι για να κάνεις την μπαταρία σου να διαρκεί περισσότερο
Οι περισσότεροι από εμάς ακολουθούμε συγκεκριμένες οδηγίες για να φορτίζουμε τις μπαταρίες των συσκευών που χρησιμοποιούμε. Παρόλα αυτά, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν οι συνήθειες που έχουμε όσον αφορά την φόρτιση, μπορούν να μειώσουν την διάρκεια ζωής της μπαταρίας, γεγονός που θα μας αναγκάσει να την αλλάξουμε σύντομα. Γι’αυτό το λόγο, διάβασε 5 τρόπους που θα κάνεις την μπαταρία των gadgets σου να διαρκεί περισσότερο.
Η ΕΕ προτείνει έναν κοινό φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές! Τι σημαίνει
Σύμφωνα με δυο επιστήμονες που ασχολούνται με την μελέτη των μπαταριών λιθίου, ο Gregory Keoleian του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και ο Michael Pecht του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, τόνισαν ότι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις μπαταρίες των συσκευών είναι η θερμοκρασία, η κατάσταση φόρτισης και πόσο συχνά τις φορτίζουμε. Παράλληλα, συμβούλευσαν ότι πρέπει να ακολουθούμε πάντα τις συγκεκριμένες συμβουλές των κατασκευαστών.
Οι ειδικοί μοιράστηκαν, επίσης, μερικές χρήσιμες γενικές συμβουλές σχετικά με το πώς οι συνήθειες φόρτισης μπορούν να βοηθήσουν τις μπαταρίες των συσκευών μας να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
UnsplashΣυμβουλές για καλύτερη φόρτιση μπαταρίας συσκευώνΜην φορτίζεις προτού η μπαταρία πέσει στο 20%. Όλες οι συσκευές σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με στόχο τον αριθμό των φορών που μπορεί να αποφορτιστεί και να επαναφορτιστεί πλήρως η μπαταρία. Συνήθως, είναι μεταξύ 300 και 1.000. Να, λοιπόν, ένας χρήσιμος κανόνας: Μην ξεκινάς τη φόρτιση έως ότου η μπαταρία της συσκευής σου φτάσει περίπου το 20 τοις εκατό και προσπάθησε να σταματήσεις όταν φτάσει στο 80 τοις εκατό περίπου.
Παράλληλα, ο Keoleian συμπληρώνει ότι είναι καλύτερο να φορτίζουμε την μπαταρία της συσκευής μας λίγο πριν το χρησιμοποιήσουμε και ότι αυτό είναι το ιδανικό.
Είναι επίσης αλήθεια ότι όσο πιο αργά γίνεται η φόρτιση, τόσο λιγότερη ζημιά μπορεί να προκληθεί στην μπαταρία. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα προϊόντα πωλούνται με δυνατότητες «γρήγορης» φόρτισης όταν χρησιμοποιούμε ειδικούς φορτιστές. Το γρήγορο είναι προφανώς υπέροχο όταν βιαζόμαστε, αλλά ο Pecht λέει ότι πρέπει να το αποφεύγουμε όταν δεν το χρειαζόμαστε.
Μην το αφήνεις στην πρίζα στο 100% ή να κλείσει. Πολλοί από εμάς φορτίζουμε συσκευές κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ κοιμόμαστε, κάτι που είναι εντάξει. Αλλά στη συνέχεια τις συνδέουμε όλη μέρα στο γραφείο, το οποίο όμως δεν κάνει καλό στη μπαταρία, διότι μπορεί να εξασθενήσει τις δυνατότητες της.
Το αντίστροφο ισχύει επίσης: Το να είναι εντελώς άδεια η μπαταρία είναι εξίσου επιβαρυντικό, επομένως πρέπει να αποφεύγουμε να μηδενίζουμε την μπαταρία μας.
Παράλληλα, πρέπει να ξεχάσουμε τον μύθο που λέει ότι πρέπει περιστασιακά να αποφορτίζεται πλήρως και να επαναφορτίζεται η μπαταρία. Αυτό ισχύει για τις μπαταρίες μολύβδου αλλά όχι για τις μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούν σήμερα τα περισσότερα gadget.
Ο Pecht συνιστά να αποθηκεύουμε συσκευές που δεν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε για λίγο, με φόρτιση περίπου 50%. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνει καλό να μένουν στην πρίζα ενώ δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.
Μην αφήνεις την συσκευή να υπερθερμανθεί. Για τις μπαταρίες, η ιδανική θερμοκρασία είναι οι 22 βαθμοί Κελσίου, ή και πιο χαμηλά. Είναι ιδιαίτερα κακό για τη χημεία της μπαταρίας να εκτίθεται σε θερμοκρασίες πάνω από 32 βαθμούς.
Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες (πάνω από το μηδέν) δεν είναι τόσο κακές, αν και ορισμένοι κατασκευαστές συμβουλεύουν να μην επαναφορτίζουμε στο ακραίο κρύο.
Μην ασχολείσαι πολύ με τη φόρτιση μιας καινούριας συσκευής
Την τελευταία δεκαετία, τα προϊόντα που περιλαμβάνουν smartphone και φορητούς υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας έχουν γίνει πολύ πιο έξυπνα όσον αφορά τη φόρτιση και αποτρέπουν αυτόματα ορισμένα από τα παραπάνω λάθη.
Πολλοί φορητοί υπολογιστές, γνωρίζουν πότε πρέπει να σταματήσουν την φόρτιση και να διατηρούν την μπαταρία κάτω από το 100 τοις εκατό, αν και ο Keoleian λέει ότι είναι καλή ιδέα να το αποσυνδέουμε κάθε τόσο.
Τα iPhone της Apple με iOS 13 ή νεότερη έκδοση διαθέτουν μια εξαιρετική λειτουργία που ονομάζεται Optimized Battery Charging, η οποία μπορεί να παρακολουθεί την τυπική μας ρουτίνα και να χρονομετράει αυτόματα τη φόρτιση για να είμαστε βέβαιοι ότι είναι πλήρης πριν ξυπνήσουμε και χρειαστεί να αρχίσουμε να τη χρησιμοποιούμε.
Αντικατέστησε ή επισκεύασε την μπαταρία. Όταν τελικά η μπαταρία της συσκευής μας τα “φτύσει”, δεν χρειάζεται απαραίτητα να την ξεφορτωθούμε. Μπορούμε να ρωτήσουμε τον κατασκευαστή εάν υπάρχει τρόπος αντικατάστασης της μπαταρίας ή ακόμα και μπορούμε να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό για την επισκευή της.
Τέλος, η εξοικονόμηση άλλων μερικών ετών από ένα υπάρχον gadget θα μας εξοικονομήσει χρήματα και είναι επίσης πολύ καλύτερο για το περιβάλλον.
Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News
Το άρθρο Τόσο καιρό φορτίζεις το κινητό σου λάθος! 4+1 τρόποι για να κάνεις την μπαταρία σου να διαρκεί περισσότερο εμφανίζεται στο iPop.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Λίμνη η Λεωφόρος Κηφισίας – Ποτάμια οι δρόμοι στα Βόρεια Προάστια
- Δεν έχει γίνει ούτε μια δήθεν μυστική δημοσκόπηση
- Μετά τις διακοπές … ήρθε η ΠΛΗΡΩΜΗ για ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΦΚΑ(efka.gov.gr), ΟΑΕΕ!! Η συνέχεια με ΟΑΕΔ- ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ- VOUCHER ΝΕΑ
- Ομολογία σοκ 25χρονης Μπιάνκα, Θεσσαλονίκη: «Γιατί μαχαίρωσα την 28χρονη Κλέα. Τους τσάκωσα στο…»
- Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη σε αστυνομικό για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της αστυνομικού πρώην συζύγου του
- ΤΩΡΑ- 22/8/2022: Μυροβλύζει κατά τη Λιτανεία! Πρώτη φορά βγήκε από την Εκκλησία ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος
- ΙΕΚ Τουρισμού: Ξεκίνησαν σήμερα (22/8) οι αιτήσεις για 914 θέσεις εργασίας
- New York Times: Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πια ολοφάνερη...
- Τα Δημοτικά Σχολεία στα οποία θα ασκούν καθήκοντα 46 αναπληρωτές Κοινωνικοί Λειτουργοί
- Τόσο καιρό φορτίζεις το κινητό σου λάθος! 4+1 τρόποι για να κάνεις την μπαταρία σου να διαρκεί περισσότερο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop
- Τελευταία Νέα iPop
- Τόσο καιρό φορτίζεις το κινητό σου λάθος! 4+1 τρόποι για να κάνεις την μπαταρία σου να διαρκεί περισσότερο
- Kate Middleton: Η ιστορία πίσω από το πιο iconic μονόπετρο αρραβώνων που θα σε κάνει να λιώσεις!
- Σπουδαία εξέλιξη: Νέα θεραπεία κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς
- Λεμονάδα με καρπούζι: Η απόλυτη καλοκαιρινή πρόταση για όλη την οικογένεια
- Ελίνα Τζένγκο: «Είμαι από την Αλβανία, αλλά είμαι και Ελληνίδα» – Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού
- Cine Αλίκη: Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές στο Πεδίον του Άρεως – Αναλυτικά το πρόγραμμα!
- «Έλεγαν ότι είναι αδύνατο»: Πώς οι ξυλουργοί χτίζουν ξανά την Παναγία των Παρισίων με μεσαιωνικές τεχνικές;
- Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (22/08/2022)
- Δεν τρως κρέας; Δες ποια είναι τα λαχανικά που αποτελούν εκπληκτική πηγή πρωτεΐνης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- 6 δροσερά office looks μας βάζουν στο φθινοπωρινό κλίμα του “back to work”
- Καρκίνος: Νέα θεραπεία δίνει ελπίδες σε ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο
- Εφορία: Ποιοι πρέπει να την επισκεφτούν μετά τις διακοπές για τις φορολογικές υποχρεώσεις τους
- Δεν έχει γίνει ούτε μια δήθεν μυστική δημοσκόπηση
- ΤΩΡΑ- 22/8/2022: Μυροβλύζει κατά τη Λιτανεία! Πρώτη φορά βγήκε από την Εκκλησία ο Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος
- Σπάνε τα κοντέρ χρεώσεων οι νέες αυξήσεις της ΔΕΗ...
- Δημήτρης Ουγγαρέζος: Το αντίο στον Ρόμπερτ Ουίλιαμς
- Αλεξάντερ Ντούγκιν: Ποιος είναι ο υπερεθνικιστής που αποκαλούν «μυαλό του Πούτιν»...
- Τηλεσκόπιο James Webb: Νέες εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δία
- Παρακολουθήσεις: ο συριζα λέει ναι στην πρόταση του πασοκ για εξεταστική επιτροπή