Τσίπρας: Oι πιστωτές να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το χρέος

12:28 21/10/2016 - Πηγή: iPop

Oι πιστωτές να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το χρέος προκειμένου να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές, δήλωσε σε συνέντευξη του στο France 24 ο Αλέξης Τσίπρας.

Είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας» ανάμεσα στις πολλαπλές κρίσεις της περιοχής, και είναι καιρός

να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές

Συνέντευξη στο France 24 παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Παρασκευής σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε και σε ερωτήματα σχετικά με τη μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του, λέγοντας πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «το αποτέλεσμα στις κάλπες το 2019».

Όταν ο Τσίπρας συνάντησε τον Ολάντ, την Μέρκελ και την Μέι

Συναντήσεις κατά μόνας είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολάντ, την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και την Τερέζα Μέι. λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24 και τη δημοσιογράφο Caroline de Camaret:

Caroline de Camaret: Καλημέρα σας, ευχαριστούμε που είστε μαζί μας, από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, θα υποδεχτούμε έναν σημαντικό Αρχηγό Κυβέρνησης. Καλημέρα κ. Τσίπρα, όλος ο κόσμος το γνωρίζει στην Ευρώπη, γίνατε Πρωθυπουργός της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2015, επικεφαλής μιας Κυβέρνησης της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία είχε στόχο να αντιπαρατεθεί με τη λιτότητα. Λοιπόν, κ. Πρωθυπουργέ, η Αθήνα αναμένεται να λάβει μια νέα χρηματοδοτική στήριξη ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του τρίτου σχεδίου στήριξης της ΕΕ, αλλά σε αντάλλαγμα έχει συμφωνήσει σε μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση του ΦΠΑ, περίπου (40) μέτρα. Η ριζοσπαστική Αριστερά συνεχίζει να ασκεί πολιτική λιτότητας.

Αλέξης Τσίπρας: Γνωρίζετε όλοι ότι πριν από έναν χρόνο περίπου, το 2015, δώσαμε μια μεγάλη μάχη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Και ταυτόχρονα για να θέσουμε την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της, για να αλλάξει κατεύθυνση. Η λύση του προβλήματος δε βρίσκεται στη λιτότητα, αλλά στην αναπτυξιακή ατζέντα. Μπορεί στο ηθικό πεδίο να νικήσαμε, αλλά οι δυνάμεις των χρηματαγορών και των άλλων ισχυρών φάνηκε ότι υπερίσχυσαν της προσπάθειας της επιβολής του δίκαιου ενός λαού, του ελληνικού, που έχει υποφέρει άδικα τα τελευταία χρόνια και φτάσαμε σε ένα συμβιβασμό. Ενώπιόν μας είχαμε ένα ακραίο σχέδιο, εκείνο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ. Η συμφωνία λοιπόν, αφορούσε το να έχουμε λιγότερη λιτότητα σε σχέση με παλιότερα, αλλά και πάλι λιτότητα. Εμείς εφαρμόζουμε χωρίς να έχουμε άλλη εναλλακτική και καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε πρακτικά όλους τους όρους. Απαιτούμε την ίδια στιγμή να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και οι εταίροι μας.

Caroline de Camaret: Λοιπόν, πιο συγκεκριμένα, έχετε ζητήσει από την αρχή αυτών των μέτρων που έχετε αποδεχτεί, μια ελάφρυνση του χρέους που αντιστοιχεί στο 178% του ΑΕΠ της χώρας και μέχρι στιγμής δεν έχετε καμία εγγύηση συγκεκριμένα από τη Γερμανία.

Αλέξης Τσίπρας: Συνήθως τα τελευταία έξι χρόνια, οι εταίροι μας και κυρίως οι εκπρόσωποι του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, λένε ότι η Ελλάδα οφείλει να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Και τώρα, είναι η πρώτη φορά που λέμε ότι και οι άλλοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οφείλουν να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή. Και όπως ακριβώς έχω ήδη πει, μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, είναι η στιγμή που έχουμε τελειώσει με την πρώτη αξιολόγηση και πρέπει να λάβουμε μέτρα σημαντικά για το χρέος που θα δώσουν το σήμα στις αγορές και στους επενδυτές ότι η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση. Και νομίζω ότι το δικαιούμαστε. Η Ευρώπη διανύει μια περίοδο αβεβαιότητας, η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω δύο παράλληλων κρίσεων, την κρίση χρέους και τη μεταναστευτική. Και είμαστε το τελευταίο οχυρό σταθερότητας και ασφάλειας σε μια διευρυμένη ασταθή περιοχή. Κοιτάξτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στην Τουρκία, στη Συρία. Πρέπει λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε όλοι η Ελλάδα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει νέες εστίες κρίσης. Πρέπει (η Ευρώπη) να πραγματοποιήσει όλα όσα συμφωνήθηκαν και να δώσει μια προοπτική απογείωσης στην ελληνική οικονομία. Διότι έχουμε ποσοστά ανάπτυξης ανεβασμένα, αλλά το σημάδι προς τους επενδυτές είναι αυτό που έχουμε ανάγκη για να έχουμε άμεσες ξένες επενδύσεις, προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης και για να προβούμε σε ίση αναδιανομή στους πολίτες.

Caroline de Camaret: Η δημοτικότητα σας έχει μειωθεί στις δημοσκοπήσεις και παράλληλα βλέπουμε την άνοδο, στις δημοσκοπήσεις, της Δεξιάς. Πολλοί εκτιμούν ότι έχετε προδώσει τα ιδανικά της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πώς απαντάτε;

Αλέξης Τσίπρας: Όλο το προηγούμενο διάστημα χάναμε στις δημοσκοπήσεις, αλλά κερδίζαμε στις εκλογές. Το ίδιο συνέβη στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, το ίδιο με το δημοψήφισμα, όπως και με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Αυτό δεν μας ενοχλεί. Προτιμούμε να κερδίζουμε στις εκλογές και να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις. Για μας, η πιο σημαντική δημοσκόπηση θα λάβει χώρα στις κάλπες το 2019, όπου ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συγκρίνει ανάμεσα στη θητεία μας, -αφού έχουμε βγάλει τη χώρα από την κρίση- και τα 4-5 χρόνια πριν από την πενταετία 2010-2015, όταν τα συστημικά κόμματα μας οδήγησαν σε απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου και έκρηξη της ανεργίας σε πολύ υψηλά ποσοστά, 27% και πάνω από 50% για τους νέους. Στόχος μας είναι μέχρι το 2019 να καταφέρουμε να έχουμε πετύχει συνθήκες ομαλότητας, να τελειώσουμε με την αστάθεια, να επιτύχουμε ανάπτυξη, μικρότερα ποσοστά ανεργίας. Και αυτό θα κριθεί στην ώρα του.

Caroline de Camaret: Συμμετέχετε στις 20 και 21 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη μετανάστευση. Εκτιμάτε ότι η συμφωνία με την Τουρκία είναι επαρκής, έχει ανακουφιστεί η Ελλάδα ή δέχεστε ακόμη υπερβολικά πολλούς μετανάστες και αιτούντες άσυλο, και είναι δύσκολη η διαχείριση των περιπτώσεων τους;

Αλέξης Τσίπρας: Η συμφωνία με την Τουρκία είναι μια δύσκολη συμφωνία, αλλά είναι μια απαραίτητη συμφωνία, υποχρεωτική θα έλεγα. Αρχικά, η αποτελεσματικότητα κρίνεται σε πολλαπλά επίπεδα. Πρώτα από όλα στις μειώσεις του αριθμού των θανάτων στο Αιγαίο, θέλουμε να σταματήσουμε αυτούς τους θανάτους στο Αιγαίο και αυτή η συμφωνία έχει υπάρξει ήδη αποτελεσματική. Βεβαίως καλούμαστε να αποδεχτούμε μια συμφωνία δύσκολη στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας, του σεβασμού δηλαδή του διεθνούς δικαίου. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Εντούτοις, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δεχτεί μεγάλες πιέσεις και έχουμε σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Στην Ελλάδα κάνουμε τα πάντα και ο λαός συνεχίζει να κάνει τα πάντα για να υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη. Και αυτό το είδαμε μέσα στην κρίση, είδαμε τις θυσίες του ελληνικού λαού, είδαμε ότι η ευρωζώνη δεν διαλύθηκε, ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν αποχώρησαν η μία μετά την άλλη. Η Ελλάδα ανέδειξε τις αξίες της αλληλεγγύης και, αυτή τη στιγμή, είναι μια χώρα που περιορίζει τις ανεξέλεγκτες εισροές και την κυκλοφορία των διακινητών στο εσωτερικό της Ευρώπης. Αλλά, πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων, και η παύση των παράνομων εισροών να αντικατασταθεί με την κατανομή των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη.

Caroline de Camaret: Η μετεγκατάσταση των μεταναστών βρίσκεται σε σημείο μηδέν. Οι ανατολικές χώρες την έχουν «θάψει».

Αλέξης Τσίπρας: Είναι ένα ζήτημα που κατά την άποψή μου είναι ουσιαστικό, υπαρξιακό για την Ευρώπη. Διότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τίποτε άλλο από μια ένωση κρατών, όπου κάθε κράτος κάνει αυτό που θέλει και δεν υπάρχει ίση διανομή των ευθυνών και της αλληλεγγύης, η Ε.Ε. δεν θα είναι μια ένωση με προοπτικές. Θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις. Οι χώρες που δε δέχονται να μοιραστούν τα βάρη, θα πρέπει να έχουν κυρώσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό προγραμμάτων κοινωνικής συνοχής. Αλλιώς θα έχουμε μια Ε.Ε. α λα καρτ, όπου οι αξίες της αλληλεγγύης και η κατανομή των ευθυνών δε θα ισχύουν. Θα είναι καταστροφικό γιατί θα οδηγήσει στην de facto διάλυση και αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Caroline de Camaret: Τελευταία ερώτηση, σχετικά με τον Φρανσουά Ολλάντ. Έχει αναπτυχθεί μια πολεμική μετά το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων, όπου αναφέρεται ότι δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο οποίο ειπώθηκε ότι σκεφτόσασταν να τυπώσετε δραχμές, δηλαδή να βγείτε από το ευρώ, μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου. Ποια είναι η δική σας εκδοχή;

Αλέξης Τσίπρας: Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολλάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Ένα σχέδιο που απέτυχε κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άνγκελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο. Θα ήθελα να πω με ένα απόλυτο τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μια μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα. Τόσο εγώ όσο και ο Φρανσουά Ολλάντ γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνες τις δύσκολες ημέρες και το μεγαλείο ψυχής που χρειάστηκε για να παραμείνει σταθερή η Ευρώπη.

Caroline de Camaret: Πολλές οι ερωτήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Έχετε υπογραμμίσει τις αποκλίσεις των 27 μετά το Brexit. Υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα για ένα βήμα εμπρός, ειδικότερα με τη σοσιαλδημοκρατική έννοια που θα επιθυμούσατε;

Αλέξης Τσίπρας: Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Είμαι βαθιά προβληματισμένος. Σήμερα όλοι, πιστεύω, διαπιστώνουν ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι η Αριστερά, ούτε η ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά η Άκρα Δεξιά, που ζητάει να διαλυθεί η Ευρώπη. Και το ζητάει με επίμονο τρόπο και χωρίς να κρύβει τα λόγια της. Το Brexit είναι ένα σήμα κινδύνου που πρέπει να αφυπνίσει τον υπνοβάτη που πορεύεται προς τον γκρεμό. Πρέπει γρήγορα να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις γρήγορα.

Caroline de Camaret: Και να έχουμε μια ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στους Βρετανούς;

Αλέξης Τσίπρας: Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, κυρίως οι ηγέτες των 27, χωρίς να χρονοτριβούν. Δεν είναι η άποψη μου ότι πρέπει να είμαστε σκληροί, αλλά ότι πρέπει να περιφρουρήσουμε και να προστατεύσουμε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο βρετανικός λαός έκανε μια επιλογή που είναι σεβαστή. Αυτή η επιλογή όμως, έχει και συνέπειες.

Caroline de Camaret: Ευχαριστούμε κύριε Πρωθυπουργέ.

Photo:REUTERS/Andrew Kelly

The post Τσίπρας: Oι πιστωτές να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για το χρέος appeared first on iPop.

Keywords
τσιπρας, χρεος, αλέξης τσίπρας, για μας, france, καιρος, μερκελ, ελλαδα, αθηνα, νέα, ΦΠΑ, λύση, αεπ, δημοσκοπηση, εκλογες, δημοψηφισμα 2015, βομβα mall, αιγαιο, βγείτε, δραχμη, photo, ipop, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, αυξηση φπα, αξια, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, εκλογες 2015, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, κομματα, ipop, βγείτε, χωρες, αεπ, βημα, γερμανια, θητεια, οικονομια, πλαισιο, υψος, ωρα, αυξηση, ανγκελα μερκελ, απωλεια, ασυλο, ατζεντα, βιβλιο, βρισκεται, γινει, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δοθει, δωσει, δικτυο, εγγυηση, ευκολο, ευρω, υπαρχει, εκρηξη, εννοια, εξι, επενδυσεις, ευρωπη, ζωνη, ιδια, ιδιο, η δικη, θετικο, ηθικο, ιση, καλημερα, κυριε, λύση, λογια, μηδεν, μειωση, παντα, ουσιαστικο, οχυρο, πεδιο, πουτιν, πρωι, συγκεκριμενα, συρια, σχεδιο, τουρκια, φορα, αγορες, δικαιωματα, ενωση, ερωτησεις, france, για μας, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, σημα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα