Βουτηγμένοι σε μια οθόνη, γεννημένοι στον κόσμο της τεχνολογίας, αλλά ανενημέρωτοι…

23:56 6/11/2021 - Πηγή: iPop

Νιώθω ώρες ώρες ότι ζούμε σε μια κοινωνία που ο κόσμος δεν ενημερώνεται καθημερινά για το τι συμβαίνει. Γύρω μας κυκλοφορούν συνεχώς άνθρωποι που ίσως να μη γνωρίζουν πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα και που διαδραματίζονται τώρα, στην εποχή του σήμερα. Πρόσφατα ένας με ρώτησε τι είναι το #Metoo. Κι όμως συνέβη. Μα γιατί είμαστε ανενημέρωτοι; Γιατί δεν επιδιώκουμε να πληροφορούμαστε για όσα μας αφορούν και λαμβάνουν χώρα γύρω μας;

Δεν ξέρω πόσο συχνά επιλέγεις να ακούς/ βλέπεις ειδήσεις, να διαβάζεις ειδησεογραφικά

άρθρα και γενικά να ενημερώνεσαι με οποιονδήποτε τρόπο, όμως αυτό που αντικρίζω καθημερινά είναι νέα παιδιά βουτηγμένα στα κινητά που δεν ξέρουν τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία. Συναναστρέφομαι καθημερινά με νέους ανθρώπους, αλλά και με μεγαλύτερους σε ηλικία και αυτό που παρατηρώ είναι ότι η γιαγιά μου είναι περισσότερο μέσα στα πράγματα. Φταίει και που οι ηλικιωμένοι άνθρωποι βλέπουν όλη μέρα ειδήσεις, δεν αντιλέγω, όμως χάθηκε να χαλάμε ένα τέταρτο με μισάωρο τη μέρα – και πολύ λέω – για να μαθαίνουμε τα νέα, έστω τα πιο σοβαρά.

Το 2021 τελειώνει και έχουν σημειωθεί ένα σωρό γυναικοκτονίες μέσα σε μερικούς μήνες, ούτε που θέλω να θυμηθώ πόσες, αν και ξέρω, και ακούω έναν που κάθεται πίσω μου στο λεωφορείο να λέει στον φίλο του δίπλα “Α δεν ήξερα ότι έχουν γίνει κι άλλες γυναικοκτονίες, μόνο για αυτή στα Γλυκά Νερά ήξερα”.

Σημειώνεται κι άλλη γυναικοκτονία τις προάλλες στην Ιεράπετρα κι εγώ συγκλονισμένη την επόμενη μέρα ρωτάω την κολλητή μου αν το έμαθε και η απάντηση; “Όχι, από το στόρυ σου στο Instagram το είδα”. Και με όλο το θάρρος που έχω απέναντί της την ρώτησα αν βλέπει ή διαβάζει ειδήσεις και απάντησή της ήταν και πάλι αρνητική. “Μόνο αν τύχει”, είπε.

Το έψαξα κι άλλο, ρώτησα πλαγίως ή απευθείας και μερικά ακόμη άτομα, νεαρά, αλλά και μέσης ηλικίας, για να διαπιστώσω το κατά πόσο πληροφορούνται. Το συμπέρασμα; Δεν επιδιώκουν να μαθαίνουν τα νέα, πέρα από πολύ λίγα που τους αφορούν άμεσα. Και κάποιες άλλες φορές τυχαίνει να ενημερώνονται, επειδή ακριβώς χρησιμοποιούν τα social media και ακολουθούν κάποιες σελίδες που κρατούν ακόμη πληροφοριακό χαρακτήρα.

Όμως, γιατί είμαστε ανενημέρωτοι; Γιατί δεν θέλουμε να μαθαίνουμε πράγματα που άμεσα ή έμμεσα μας αφορούν;

Δεν θέλω να βγάζω τον εαυτό μου από αυτή την ομάδα ανθρώπων. Μπορεί λόγω δουλειάς να ενημερώνομαι αρκετά και να μαθαίνω όσα συμβαίνουν πολύ γρήγορα με τις ειδοποιήσεις να σκάνε στο κινητό και τον υπολογιστή μου, όμως δεν μπορώ να κρύψω ότι υπάρχουν στιγμές που κι εγώ ίσως να μην ξέρω αρκετά επί κάποιου θέματος. Τυχαίνει, δεν το κάνω επίτηδες. Ωστόσο, θα προτιμούσα κι εγώ να χρησιμοποιώ την τεχνολογία περισσότερο για να ενημερωθώ παρά για να χαζέψω στα social media.

Πώς να προστατεύσω τον εαυτό μου από τις δυσάρεστες ειδήσεις

Freepik Μήπως φταίνε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την έλλειψη ενημέρωσης;

Δεν είναι ωραίο να κατηγορούμε ένα συγκεκριμένο πράγμα για τα δικά μας λάθη ή για το δικό μας μηδαμινό ενδιαφέρον απέναντι σε γεγονότα. Γιατί είμαστε ανενημέρωτοι; Οι λόγοι ποικίλλουν, ανάλογα με τον άνθρωπο, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του. Η πιο συχνή δικαιολογία που ακόμα χρησιμοποιούν πολλοί είναι ότι δεν τους αρέσει να βλέπουν ειδήσεις γιατί τα περισσότερα κανάλια είναι κομματικοποιημένα. Αλλά πραγματικά αυτό δεν είναι κάτι άλλο πέρα από δικαιολογία. Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να ενημερωθεί κανείς, που ακόμα κι αν μισείς το ένα ΜΜΕ μπορείς να επιλέξεις κάποιο άλλο.

Μπορεί ο δημοσιογραφικός χώρος να έχει τα στραβά του, αλλά για την έλλειψη ενημέρωσης σίγουρα δεν φταίει. Δεν ενημερωνόμαστε όχι επειδή μας τα παρουσιάζουν λάθος ή με τρόπο που δεν μας αρέσει. Αν ψάξεις καλά σε κάθε μέσο ενημέρωσης, όλο και κάποιο κανάλι, ραδιοφωνικός σταθμός ή site θα προβάλλει τις ειδήσεις όπως σε βολεύει.

Και ας μην αποφεύγουμε τις ευθύνες που έχουμε. Είμαστε όλη μέρα μ’ ένα κινητό στο χέρι, απορροφημένοι στις οθόνες μας, κολλημένοι στα social media και γεννημένοι ή μεγαλωμένοι σε μια εποχή που το να πληροφορηθείς είναι πιο εύκολο από το να κάνεις σχέση.

Άρα μήπως είναι στο χέρι μας να ασχολούμαστε περισσότερο με ό,τι συμβαίνει γύρω μας; Λίγη τροφή για σκέψη για την επόμενη φορά που θα προτιμήσεις να αλλάξεις κανάλι με το που βάλει ειδήσεις, να αλλάξεις σταθμό στο ραδιόφωνο με το που τελειώσει το τραγούδι και αρχίσουν να μιλάνε, να κολλήσεις επί ώρες στο κινητό για ανούσιο λόγο, κάνοντας απλά scroll στα social.

Είναι στο χέρι σου το να είσαι ένας ενήμερος πολίτης που ξέρει τι συμβαίνει γύρω του και συνεπώς μπορεί να σχηματίσει και να εκφέρει άποψη. Η επιλογή είναι δική σου!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Βουτηγμένοι σε μια οθόνη, γεννημένοι στον κόσμο της τεχνολογίας, αλλά ανενημέρωτοι… εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα