Android VS. iOS, Τα αγαπάμε! Πόσα όμως ξέρουμε για αυτά; [εργασία]

Καθημερινά δημοσιεύουμε και διαβάζουμε δεκάδες άρθρα σχετικά με τα δύο κυρίαρχα λειτουργικά της αγοράς. Πως όμως είναι δομημένα τα δύο συστήματα, πόσο διαφορετικά είναι και τι χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για να δημιουργήσει εφαρμογές σε αυτά;

Το κείμενο που ακολουθεί, έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο εισαγωγικής εργασίας στο Android και στο iOS, από φοιτητές του ΜΔΕ Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού του ΕΚΠΑ.

Εισαγωγή

H

είσοδος των smartphones και των tablets στην καθημερινότητα μας έχει προκαλέσει διόγκωση της αγοράς. Οι αυξημένες απαιτήσεις του κοινού αλλά και το marketing έχουν καταστήσει το λειτουργικό σε σημαντική παράμετρο στην επιλογή της συσκευής. Αυτό έχει ωθήσει τις εταιρίες κατασκευής των συσκευών να δώσουν μεγάλη βάση στο λειτουργικό (Mobile OS) που αυτές υποστηρίζουν. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο χρήστης σήμερα διαλέγει πρώτα λειτουργικό και μετά συσκευή.

Mε τα σημερινά δεδομένα το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των Mobile OS μοιράζονται το Android και το iOS με τα οποία και θα ασχοληθούμε στη συγκεκριμένη εργασία.

Android

Η Android Inc. δημιουργήθηκε το 2003 απο τους Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears και Chris White. Το 2005 εξαγοράστηκε απο την Google Inc. στην οποία οφείλει την μεγάλη του ανάπτυξη και διείσδυση στην αγορά. Η πρώτη έκδοση (V1.0) του λειτουργικού Android κυκλοφόρησε στις 20 Σεπτεμβρίου 2008. Η τρέχουσα έκδοση είναι η 4.x
Το Android υποστηρίζει κυρίως συσκευές κινητής τηλεφωνίας και tablets αλλά χρησιμοποιείται και απο πολλές άλλες portable συσκευές όπως laptops, netbooks, mp3 players κ.α.

iOS

Είναι το Mobile OS της Apple. Κυκλοφόρησε αρχικά στις 29 Ιουνίου 2007 με την ονομασία iPhone OS μαζι με το πρώτο κινητό τηλέφωνο της Apple, το iPhone. Άπο τον Ιουνιο του 2010 η εταιρία, κατοχύρωσε το όνομα iOS για το λειτουργικό της. Η τελευταία έκδοση ειναι η iOS 5.x που χρησιμοποιείται απο όλα τα μοντέλα iPad, iPhone 3Gs καθως και από τα iPod Touch 3ης και 4ης γενιάς. Kυκλοφόρησε στις 5 Οκτωβρίου 2011.

System-Architecture

Γλώσσες προγραμματισμού

Το Android αναπτύσεται σε C, C++ και java ενώ το iOS σε C, C++, Objective-C.

Kernel

Το Android βασίζεται στον πυρήνα Linux με διάφορες προσθήκες της Google όπως για παράδειγμά τροποποιήσεις στην διαχείρηση ενέργειας (power managment). Υποστηρίζει τις cpu αρχιτεκτονικές ARM, MIPS, Power Architecture, x86.

To iOS στηρίζεται στον Unix-based πυρήνα Darwin. Ο πυρήνας του iOS υποστηρίζει την cpu αρχιτεκτονική ARM.

Libraries

Χρησιμοποιούν πολλές κοινές βιβλιοθήκες. Χαρακτηριστικές ειναι η SQlite η οποια αναλαμβάνει το data-managment, Webkit για rendering ιστοσελίδων καθώς και SSL,SGL κ.α.

User Interface

Το user interface του Android δομείται με “View” και “ViewGroup” αντικείμενα. “View” ειναι βασικές μονάδες της πλατφόρμας του interface του Android. Εξυπηρετούν σαν βάση για την δημιουργία υποκλάσεων, γνωστών σαν “widgets”, τα οποία υλοποιούν βασικά α

Keywords
Τυχαία Θέματα