Microsoft, Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται

Goodbyte

Η Microsoft, κατά την γνώμη μου, ποτέ δεν έλειψε από την τεχνολογική σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες αλλά σε αντίθεση με άλλες εταιρίες έχει αρκετά χρόνια να βρεθεί στο πραγματικό επίκεντρο της. Κανείς φυσικά δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του επικερδούς λειτουργικού της για PC αλλά και της επίσης προσοδοφόρας Office suite από τα 90’s μέχρι και σήμερα.

Κατά συνέπεια, αυτά τα προϊόντα μετέτρεψαν την εν λόγω

εταιρία στον τεχνολογικό γίγαντα που όλοι είμαστε αρκετά γνώριμοι. Ωστόσο, τα τελευταία 10 χρόνια η τεχνολογική σκηνή έκανε στροφή στο mobile computing αλλά και σε προϊόντα που σχετίζονται με το Internet. Από τα πρώτα βήματα αυτού του νέου trend η Microsoft προσπάθησε να επωφεληθεί με την δύναμη της και με την επιρροή της σε αυτές τις νέες περιοχές αναποτελεσματικά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η Google και η Apple να κυριαρχήσουν στις εν λόγω αγορές και στο να κάνουν τον άλλοτε άτρωτο και σταδιακά παραγκωνισμένο γίγαντα να αρχίσει να απειλείται.

Για να δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τους λόγους για τους οποίους η Google και η Apple πέτυχαν εκεί που η Microsoft απέτυχε. Πηγαίνοντας πίσω στα 90s ένας λόγος που επικράτησαν τα Windows, ήταν ότι υποστηρίζονταν από παραπάνω εφαρμογές λειτουργικού, αλλά και από περισσότερους κατασκευαστές hardware και περιφερειακών. Ομοίως, η Google και η Apple προσφέρουν μία ευρεία γκάμα προϊόντων ταυτόχρονα με μια πλήρη σειρά υπηρεσιών. Έτσι γεννήθηκε ο όρος οικοσύστημα το οποίο τείνει να εξαπλώνεται αδιάκοπα από μέρους κάθε εταιρίας. Για παράδειγμα, apple maps, cloud υπηρεσίες από την Apple και κατασκευή hardware για όλο και περισσότερες mobile συσκευές από την μεριά της Google.

Έχοντας διερευνήσει λοιπόν τους λόγους και πολύ γενικά τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η συγκεκριμένη αγορά καταλήγουμε στο ίσως γνωστό και προφανές συμπέρασμα. Η Microsoft δεν μπορεί να πετύχει λόγω του ότι δεν μπορεί να αποκτήσει αρκετά μεγάλο μερίδιο αγοράς σε mobile συσκευές ώστε να προσελκύσει καταναλωτές μέσα στο οικοσύστημα της.

Κάπως έτσι μπήκε η Φινλανδική Nokia στο παιχνίδι, ο πάλαι πότε γίγαντας των κινητών τηλεφώνων ως φορέας των «ναυαρχίδων» αλλά και της σχεδόν απόλυτης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων νέων Windows Phone συσκευών. Ωστόσο, οι πωλήσεις ήταν αρκετά χαμηλότερες του αναμενόμενου, οδηγώντας την Microsoft να εξαγοράσει την Nokia. Μια κίνηση απεγνωσμένη κατά πολλούς αναλυτές, διότι κυρίως θα ήταν το τέλος του παιχνιδιού για τα Windows Phone αν η Nokia πετύχαινε με Android, αποτυγχάνοντας ένα χρόνο πριν με το λειτουργικό της Microsoft.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από πολλούς σαν θετική διότι η Microsoft από την μία μέρα στην άλλη θα αποκτήσει την τεχνογνωσία, πόρους κλπ. και θα γίνει διανομέας hardware και software ταυτόχρονα. Παρόλα αυτά, η Microsoft ακόμα υστερεί σε μερίδιο αγοράς και ακόμα δεν έχει πείσει ικανοποιητικά τους κατασκευαστές smartphone, ώστε να ασχοληθούν σοβαρά με την πλατφόρμα της.

Επίσης, πολύ σημαντική συνέπεια από τα προαναφερθέντα είναι ότι με την απόκτηση της Nokia, η αναζήτηση νέων κατασκευαστών δυσχεραίνεται αρκετά λόγω του ότι καμία εταιρία δεν θα θελήσει να ανταγωνιστεί σε ένα αρκετά μικρό μερίδιο αγοράς με την εταιρία η οποία διανέμει και το λειτουργικό αλλά και ένα πολύ μεγάλο αριθμό συσκευών όλων των κατηγοριών σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Συντάκτης: Thanos Chatz

Keywords
Τυχαία Θέματα