Εθισμός στην ηρωίνη και μορφίνη…τέλος!

Μια σπουδαία και πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη πραγματοποίησε η ομάδα του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και του Κολοράντο, αποδεικνύοντας ότι η εξάρτηση από τη μορφίνη και την ηρωίνη μπορεί να αποκλειστεί, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η ανακούφιση στον πόνο!

Η διεθνής αυτή ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε το βασικό μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, που ενισχύει τον εθισμό σε οπιοειδή. Με μια σειρά εργαστηριακών μελετών απέδειξαν ότι το φάρμακο (+)-ναλοξόνη μπλοκάρει επιλεκτικά το εθισμό του ανοσοποιητικού συστήματος. Το φάρμακο αυτό είναι ένα προσομοίωμα των ναρκωτικών αυτών ουσιών,

μη οποιοειδές, που δημιουργήθηκε από τον Dr Kenner Rice στη δεκαετία του 1970. Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας θα δημοσιευθούν σε λίγες ώρες στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Neuroscience” και αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, για την καταπολέμιση του έντονου πόνου σε ασθενείς, άλλα και σε χρήστες οποιοειδών ναρκωτικών.

“Τόσο το κεντρικό νευρικό σύστημα, όσο και το ανοσοποιητικό σύστημα παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της εξάρτησης, αλλά οι μελέτες μας έχουν δείξει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να εμποδιστεί η ανοσολογική απάντηση στον εγκέφαλο για να αποτρέψει τους πόθους για τα οπιοειδή ναρκωτικά.” λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο Δρ Μαρκ Χάτσινσον, ARC Research Fellow στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας της Σχολής Ιατρικών Επιστημών .

Η ομάδα επικέντρωσε τις ερευνητικές της προσπάθειες στο ανοσοποιητικό υποδοχέα γνωστό ως Toll-like receptor 4 (TLR4). “Τα οπιοειδή φάρμακα, όπως η μορφίνη και η ηρωίνη, δεσμεύουν το TLR4 με παρόμοιο τρόπο με την κανονική ανοσολογική απόκριση στα βακτηρίδια. Το πρόβλημα είναι ότι TLR4 ενεργεί, τότε, ως ενισχυτής για τον εθισμό” λέει ο Δρ Hutchinson. “Το φάρμακο (+)-ναλοξόνη “κλείνει” αυτόματα τον εθισμό αυτό, “κλείνει” την ανάγκη να ληφθούν τα οπιοειδή, σταματά τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τον εθισμό, και αλλάζει η νευροχημεία στον εγκέφαλο, καθώς η ντοπαμίνη, η οποία είναι η χημική ουσία σημαντική για την παροχή αυτής της αίσθησης της «ανταμοιβής» από το φάρμακο, δεν παράγεται πλέον. ”

Joshua Burton/University of Adelaide

Οι ερευνητές λένε ότι κλινικές δοκιμές μπορεί να ξεκινήσουν εντός των επόμενων 18 μηνών!

Keywords
Αναζητήσεις
ηρωινη εθισμος
Τυχαία Θέματα