Η Γενική θεωρία της Σχετικότητας εν δράσει! [animation video]

Goodbyte

Έχουν περάσει λιγότερο από 100 χρόνια, από όταν ο εκκεντρικός Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσίευσε την εργασία του γνωστή σήμερα ως Γενική θεωρία της Σχετικότητας.

Η εν λόγω θεωρία αποδεικνύεται για άλλη μια φορά σωστή, αφού το τηλεσκόπιο Kepler παρατήρησε το πέρασμα ενός μικρού “αντικειμένου” μπροστά από έναν κόκκινο νάνο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να δούμε την στρέβλωση του φωτός.

Αν και όλοι πίστευαν πως έχουν να κάνουν με έναν πλανήτη στο μέγεθος της

Γης (αυτό ήταν θεωρούσαν το “αντικείμενο”) ωστόσο παρατήρησαν κάτι το “παράλογο”. Πως άραγε θα μπορούσε να ήταν πλανήτης και να μπορεί να ασκεί τέτοια επιρροή σε ένα τόσο μεγάλο, συγκριτικά, άστρο;

Έτσι λοιπόν, κατέληξαν στο ότι αυτό το μικρό αντικείμενο πρέπει να είναι ένας λευκός νάνος, το απομεινάρι δηλαδή του θανάτου ενός άστρου, το οποίο λόγο της μεγάλης του πυκνότητας μπορεί και στρεβλώνει ακόμα και το φως! Πρόκειται αναμφίβολα για μια διαπίστωση η οποία μας κάνει να νοιώθουμε ακόμα πιο σίγουροι για την ορθότητα μιας θεωρίας που έχει ως κέντρο της την ουσία της βαρύτητας.

Εν ολίγοις, μεγάλης μάζας αντικείμενα στρεβλώνουν τον χώρο (φανταστείτε μια μπάλα του μπόουλινγκ επάνω σε ένα σεντόνι) με αποτέλεσμα ότι κινείται κοντά του, οτιδήποτε υλικό, να φαίνεται πως έλκεται από αυτό. Αυτή ακριβώς η έλξη καλείται βαρύτητα.

Όπως θα δείτε και στο video, κόκκινος εναντίων λευκού νάνου, σημειώσατε διπλό!

Keywords
Τυχαία Θέματα