34ο Greek Economic Summit: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην προσέλκυση επενδύσεων

14:59 9/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το «34ο Greek Economic Summit (GES2023) – Fostering a sustainable economic future amidst global challenges», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, τη στρατηγική υποστήριξη του US Chamber of Commerce και του Atlantic Council ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, με το δείπνο και τη

συζήτηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η δημοσιονομική συνέπεια είναι αυτή που μας επιτρέπει να μειώνουμε το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα και τελικά, βέβαια, από την υπέρβαση των στόχων να μπορούμε να επιστρέφουμε χρήματα στην κοινωνία, πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, είτε μιλάμε για μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας είτε μιλάμε για μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αύξηση του επιδόματος γέννησης που ισχύει και αναδρομικά από 1/1/23, είτε μιλάμε για τη στήριξη των αγροτών».

Επισήμανε ότι η πολιτική βούληση για τις μεταρρυθμίσεις είναι δεδομένη και σημείωσε ότι όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνθέτουν ένα παζλ μεγάλων αλλαγών οι οποίες θα κρατήσουν τη χώρα μας σταθερά σε τροχιά γρήγορης σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Αυτός είναι ο στόχος τον οποίο έχουμε θέσει στη δεύτερη τετραετία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη κοινωνική συνοχή λέγοντας ότι αυτή διασφαλίζεται μόνο εάν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη στον τρόπο με τον οποίον επιμερίζεται ο πλούτος ο οποίος δημιουργείται. «Αυτό σημαίνει μια δίκαιη κατανομή μεταξύ του πλούτου στο κεφάλαιο και στην εργασία. Αυτό, για να το πω με πολύ απλά λόγια, σημαίνει καλύτερους μισθούς» είπε και κάλεσε τους εργοδότες να αμείβουν καλύτερα τους εργαζόμενους.

«Η αλήθεια είναι ότι ο πληθωρισμός έχει ροκανίσει σε σημαντικό βαθμό τις αυξήσεις των μισθών. Ο πληθωρισμός, όμως, κάποια στιγμή θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα έρθουν για να μείνουν. Και όσο βελτιώνεται η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας τόσο οι μισθοί θα αυξάνουν και θα συγκλίνουν με τους ευρωπαϊκούς», τόνισε αναφερόμενος στον πληθωρισμό.

Μιλώντας για την επιστολική ψήφο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, βαθιά δημοκρατική, που απαντά στο μείζον πρόβλημα -όχι μόνο της ελληνικής δημοκρατίας, αλλά όλων των δυτικών δημοκρατιών- αυτό της υψηλής αποχής.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις και στο γεγονός ότι η χώρα μας πλέον πρωταγωνιστεί στην προσέλκυση επενδύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε: «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προσφέρει πολιτική σταθερότητα, προβλέψιμο ορίζοντα, πολύ μειωμένο γεωπολιτικό ρίσκο, σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία απορρέουν από τη γεωγραφική της θέση, ηγετικό ρόλο σε μια σειρά από κλάδους, όπως ο τουρισμός ή η ενέργεια, αλλά και παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών, ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Τα δημόσια πανεπιστήμια, παρά τις δυσκολίες τους, παράγουν αποφοίτους καλά εκπαιδευμένους, καλά καταρτισμένους».

Το όραμα για την Ελλάδα του 2030

Σε ερώτηση για το όραμα του για την Ελλάδα του 2030 ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι μεταξύ οράματος και σχεδίου, προτιμά το σχέδιο. «Έχουμε ένα σχέδιο για το πού θέλουμε να πάμε τη χώρα και το σχέδιο σε αντίθεση με το όραμα απαιτεί μια οργάνωση στον τρόπο σκέψης, στοχοθεσία, διαχωρισμό μεταξύ των βραχυπρόθεσμων στόχων και των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών, κοστολόγηση», σημείωσε.

«Αν έπρεπε να το πούμε με μία φράση, σε μια Ελλάδα η οποία θα συγκλίνει και θα ξεπερνά την Ευρώπη σε πολλούς από τους κρίσιμους δείκτες. Θα έχει αφήσει οριστικά πίσω την δεκαετία της κρίσης και θα μπορεί πια να επιτρέπει στην πλειοψηφία των Ελλήνων, όσο το δυνατόν περισσότεροι, να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία και να αισθάνονται, κυρίως να αισθάνεται η νέα γενιά ότι έχει δυνατότητα να ξεπεράσει αυτά τα οποία έκαναν οι γονείς τους», κατέληξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κλείνοντας το διάλογο με τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήρε το διαχρονική επιδραστικότητα του έργου του Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων στο επιχειρηματικό και επενδυτικό οικοσύστημα.

Παράλληλα, υπογράμμισε τον ακόμη πιο δυναμικό ρόλο του Επιμελητηρίου σε μια χρονιά όπου αναλαμβάνει την Αντιπροεδρία των Ευρωπαϊκών Διμερών Επιμελητηρίων διαμορφώνοντας μια προοπτική που ενισχύει ουσιαστικά το εξωστρεφές αποτύπωμα της χώρας.

Το Greek Economic Summit, το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2023, διεξάγεται με επιτυχία για περισσότερα από 30 χρόνια έχοντας εξελιχθεί σε έναν θεσμό με σημαντική επιδραστικότητα στα οικονομικά και επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας και έχοντας καθιερωθεί ως το κορυφαίο συνέδριο για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πορεία της εγχώριας και παγκόσμιας οικονομίας. Κατά τη διάρκεια του 34ου συνεδρίου, παρουσιάστηκαν προτάσεις που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για ένα βιώσιμο μέλλον για την οικονομία και επιχειρηματικότητα, στις περιόδους προκλήσεων που διανύουμε.

Πλατινένιοι Χορηγοί: ΔΕΗ, DELOITTE, EY, ΟΤΕ

Χρυσοί Χορηγοί: ECG, GOOGLE, HELLENiQ ENERGY, PAPASTRATOS, TEXAN

Ασημένιοι Χορηγοί: ABBVIE, ACCENTURE, ENTERPRISE GREECE, HEDNO, HEWLETT PACKARD, JOHNSON&JOHNSON, MYTILINEOS, PIRAEUS BANK, SARACAKIS GROUP OF COMPANIES

Keywords
Αναζητήσεις
34o-greek-economic-summit-i-ellada-protagonistei-stin-proselkysi-ependyseon.htm
Τυχαία Θέματα