6η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας

19:46 10/9/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η 6η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας της Enterprise Greece έλαβε χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την 6η Σεπτεμβρίου 2024, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Προέδρου της Enterprise Greece, Δημήτρη Σκάλκου, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική

Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη. Στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωστρέφειας συμμετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και ο Αντιπεριφερειάρχης Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Θράκης, Μπράνισλάβ (Μπάνε) Πρέλεβιτς.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Φραγκογιάννης καλωσόρισε τον κ. Σκάλκο στο Συμβούλιο Εξωστρέφειας και αναφέρθηκε στην επιτυχημένη επιχειρηματική αποστολή στην Πρίστινα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς αρκετά μέλη της αποστολής παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση.

Τέλος, έκανε μνεία σε τρεις βασικούς στόχους που έχει θέσει το Συμβούλιο:

α. Αύξηση της συχνότητας των συνεδριάσεων. Σημειώνεται ότι έχει παγιωθεί πλέον να πραγματοποιείται μία συνεδρίαση ανά τρίμηνο

β. Διεύρυνση του Συμβουλίου με τη δημιουργία των Περιφερειακών Γραφείων Εξωστρέφειας προκειμένου να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό που υπήρχε στην πληροφόρηση

γ. Έγκαιρη κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας για το 2025, το οποίο είναι σημαντικό να έχει ολοκληρωθεί και δημοσιοποιηθεί μέχρι τέλος του έτους.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκάλκος ανακοίνωσε την δημιουργία του πρώτου Γραφείου Εξωστρέφειας, που ξεκινά πιλοτικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με προοπτική σύντομα να εφαρμοστεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Η πρωτοβουλία υλοποιείται στο πλαίσιο υφιστάμενου Μνημονίου Συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, που υπεγράφη το 2022 και εντάσσεται στον πυλώνα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας της Στρατηγικής του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για την δημιουργία ενός μηχανισμού διασύνδεσης των Περιφερειών της χώρας με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες, που παρέχουν τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των Πρεσβειών και οι εποπτευόμενοι φορείς Enterprise Greece και Export Credit Greece. Τα περιφερειακά Γραφεία Εξωστρέφειας αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον συντονισμό, την αμφίδρομη πληροφόρηση  και τις συνέργειες με τις Περιφέρειες, τα Επιμελητήρια και τους επιχειρηματικούς συνδέσμους,  για την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο κ. Σκάλκος τόνισε τη σημασία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, που καθιερώθηκε από το 2021 ως βασικό εργαλείο συντονισμού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, επισημαίνοντας την ανάγκη της εξωστρέφειας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα στο σημερινό ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2023, 110 φορείς, μεταξύ αυτών Περιφέρειες, Επιμελητήρια και επιχειρηματικοί σύνδεσμοι, είχαν ήδη ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την προσπάθεια.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας αναφέρθηκε στην ήδη άψογη συνεργασία με τους  παραγωγικούς φορείς καθώς και στις γόνιμες προτάσεις τους στην κοινή προσπάθεια για την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Τέλος, ευχαρίστησε για το ζωηρό ενδιαφέρον συμμετοχής τους εμπλεκόμενους φορείς στην εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2025, που σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. 

Keywords
Αναζητήσεις
6i-synedriasi-tou-symvouliou-exostrefeias.htm
Τυχαία Θέματα