CDI: Η Pfizer χαράζει το μέλλον της ψηφιακής υγείας μαζί με την Ελλάδα

15:03 29/9/2022 - Πηγή: Emea.gr

Την παγκόσμια διάσταση του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer αλλά και τη σημασία του για την ελληνική οικονομία και για την ανάδειξη του τοπικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, είχαν την ευκαιρία να παρουσίασουν τα στελέχη του CDI σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε στην έδρα του Κέντρου, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο Επικεφαλής του CDI,

Nico Gariboldi, «η Έρευνα και η Ανάπτυξη (R&D) βρίσκονται στο επίκεντρο της εκπλήρωσης του σκοπού της Pfizer να αξιοποιήσει την επιστήμη και τις προηγμένες τεχνολογίες για να ανακαλύπτουμε νέες θεραπείες, που σώζουν ή βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων», εξηγώντας ότι «το CDI οδηγεί την καινοτομία με περισσότερα από 200 παγκόσμια project, στο πλαίσιο των οποίων χρησιμοποιούμε την επιστήμη των δεδομένων και τις πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες (τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, επιστήμη των δεδομένων κ.ά.) για να βελτιώσουμε την εμπειρία και τα αποτελέσματα για τους ασθενείς».

Ο N. Gariboldi αναφέρθηκε στις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το CDI και επιταχύνουν την ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων. «Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των υπερυπολογιστών (Supercomputing) μπορούμε να εκτελέσουμε πολύ σύνθετους υπολογισμούς με πολλαπλάσιες ταχύτητες, μειώνοντας σημαντικά τους συνολικούς υπολογιστικούς χρόνους, κάτι που φαίνεται να αποδίδει στην πράξη εξαιρετικά αποτελέσματα στην περίπτωση ανάπτυξης φαρμάκων», είπε ο επικεφαλής του Κέντρου και πρόσθεσε: «Άλλες λύσεις αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και υποστηρίζουν τις ομάδες οργάνωσης και διαχείρισης κλινικών δοκιμών να ελέγχουν πιο γρήγορα την ποιότητα και να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων που σχετίζονται με δοκιμές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, σημαντικά ταχύτερα από άλλες μεθόδους».

Αυτή τη στιγμή στην έδρα του CDI στη Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης απασχολούνται σε διεθνή έργα, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ η λειτουργία του CDI θα υποστηρίξει συνολικά, για την περίοδο 2020-2030, 8.100 ετήσιες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας και η συνολική συμβολή του CDI στο ΑΕΠ της χώρας για την ίδια περίοδο εκτιμάται στα 486 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό κομμάτι του οράματος και των δράσεων του CDI είναι η συνεργασία με το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, τόσο παγκοσμίως όσο, κυρίως, στην Ελλάδα.

Όπως σημείωσαν τα στελέχη του CDI, η Ελλάδα διαθέτει ένα δυναμικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας και στόχος του Κέντρου είναι η όσο τον δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή του, μέσω αμοιβαία ωφέλιμων συνεργασιών. Για αυτές τις συνεργασίες συζήτησαν τα στλέχη του CDI με τους εκπροσώπους του Εθνικoύ Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στην ίδια κατεύθυνση, της προσπάθειας ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών ιδεών και λύσεων πρωτοποριακής τεχνολογίας που στοχεύουν στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και της ζωής των ασθενών, το CDI επενδύει σταθερά και στη συνεργασία με ελληνικές Startups. Οι εκπρόσωποι της eNIOS Applications ΙΚΕ και της Docandu Hellas ΜΙΚΕ, των δύο νικητών του Προγράμματος Start4Health, και της Medoid AI ΙΚΕ που ξεχώρισε στο Elevate Greece, συζήτησαν με τα στελέχη του Κέντρου για τα αμοιβαία οφέλη από αυτά τα προγράμματα αλλά και για τις προοπτικές συνεργασίας με το CDI. Μάλιστα στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε ότι CDI και Medoid AI ξεκινούν συνεργασία με επίκεντρο την προώθηση της ψηφιακής εγγραματοσύνης σε θέματα υγείας (digital health literacy) μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της πληροφορίας που απευθύνεται στους ασθενείς.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων, οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης ξεναγήθηκαν στους χώρους του CDI και είδαν από κοντά πού και πώς αναπτύσσονται οι ψηφιακές λύσεις που οδηγούν σε καινοτόμες ανακαλύψεις οι οποίες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών.

Keywords
Τυχαία Θέματα