COP29: Οι διεθνείς εξελίξεις για το κλίμα και η σημαντική παρουσία της Ελλάδας

Στην 29η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκίνησε στο Αζερμπαϊτζάν οι χώρες δεν αμφιβάλλουν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα αποσύρει τη χώρα από τη Συμφωνία του Παρισιού και ότι θα χρειαστεί να προχωρήσουν χωρίς την αμερικανική κυβέρνηση. «Το πρόβλημα είναι κοινό και δεν θα επιλυθεί από μόνο του, χωρίς διεθνή συνεργασία», προειδοποίησε ο Ραλφ Ρεγκενβάνου, απεσταλμένος του Βανουάτου, ενός μικρού νησιωτικού κράτους στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ υποσχέθηκε να απευθύνει

έκκληση «στον επόμενο πρόεδρο ενός από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως», αναφερόμενος στον Ρεπουμπλικάνο. Αρκεί μια υπογραφή του Τραμπ μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου για να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή που υπέγραψαν το 2015 οι περισσότερες χώρες του κόσμου, με εξαίρεση το Ιράν, την Υεμένη και τη Λιβύη.

Η σημασία της Συμφωνίας του Παρισιού

Η διάσκεψη επικεντρώθηκε στη δέσμευση των χωρών να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5°C, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού. Η Ελλάδα στήριξε τις συζητήσεις για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών, ζήτημα που παραμένει αμφιλεγόμενο λόγω των οικονομικών δεσμεύσεων των ανεπτυγμένων κρατών. Η ελληνική παρουσία στην COP29 αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της χώρας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διεθνή κλιματική σκηνή, αξιοποιώντας τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για πράσινη ανάπτυξη και καινοτομία.

 

Η παρουσία της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει έντονη παρουσία στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), που πραγματοποιείται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Η χώρα εκπροσωπήθηκε, αρχικά, σε ανώτατο επίπεδο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είχε την ευθύνη για την προετοιμασία της ελληνικής συμμετοχής.

Στόχοι και Δραστηριότητες

Η ελληνική αντιπροσωπεία επικεντρώθηκε σε θέματα όπως η προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, η μείωση των εκπομπών άνθρακα, και η ανθεκτικότητα σε κλιματικές καταστροφές. Στο ελληνικό περίπτερο διοργανώθηκαν περισσότερες από 45 εκδηλώσεις, καλύπτοντας θέματα όπως η πράσινη χρηματοδότηση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για κλιματικές λύσεις.

Παρέμβαση Μητσοτάκης

Την επείγουσα ανάγκη για δράση υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στην COP29, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση, με σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 και αύξηση της συμμετοχής της ανανεώσιμης ενέργειας.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού, τέθηκε επί τάπητος η προοπτική βελτίωσης των διμερών σχέσεων, η ενεργειακή συνεργασία των δύο χώρων, καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στη χώρα μας, αλλά και το θετικό momentum της ενίσχυσης των επαφών το τελευταίο διάστημα.

Σε πρώτο πλάνο η σταδιακή μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Δημήτρη Σκάλκο συμμετείχαν στην αποστολή που εκπροσώπησε την Ελλάδα και πλαισίωσαν τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Φραγκογιάννης, με τις παρεμβάσεις του, ανέδειξε την υιοθέτηση πολιτικών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τη σταδιακή μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας και τη συμβολή της οικονομικής διπλωματίας στην έξυπνη και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας.

Σε εκδήλωση με τίτλο «Greece at COP: Leading the Way in Green Economy and Climate Action», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στο ελληνικό περίπτερο, ο υφυπουργός συνομίλησε με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου για την πράσινη μετάβαση της χώρας μέσα από την προώθηση νέων τεχνολογιών, όπως η ηλιακή και η υπεράκτια αιολική ενέργεια, καθώς και το πράσινο υδρογόνο.

Την επόμενη ημέρα ο κ. Φραγκογιάννης υποδέχθηκε στο ελληνικό περίπτερο τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον COO του εμιρατινού επιχειρηματικού κολοσσού Masdar Abdulaziz Alobaidli σε παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «GR-ean Digital World: Greece and Masdar in pivotal cooperation on Green and Clean Digital transformation». Συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας της Ελλάδας με τη Masdar και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Τέλος, ο κ. Σκάλκος πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με την Γενική Γραμματέα της Κοινότητας Καραϊβικής (CARICOM) κ. Carla Barnett, στην οποία συζητήθηκαν οι κοινές προκλήσεις των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών απέναντι στην κλιματική αλλαγή, καθώς και ζητήματα υιοθέτησης καλών πρακτικών και μεταφοράς τεχνογνωσίας στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών και του βιώσιμου τουρισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα