Cybercrime Chronicles: Η αρχή και εξέλιξη του hacking και οι πιο διαβόητοι χάκερ

07:31 11/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το hacking έχει μια μακρά και πολύπλοκη ιστορία, που εξελίσσεται από τις πρώτες εξερευνήσεις της τεχνολογίας από περίεργους φοιτητές στις περίπλοκες κυβερνοεπιθέσεις του σήμερα. Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, οι φοιτητές του MIT, οδηγούμενοι από ένα πνεύμα περιέργειας και την επιθυμία να κατανοήσουν πώς λειτουργεί η τεχνολογία, άρχισαν να πειραματίζονται με τηλεφωνικά δίκτυα και συστήματα ελέγχου . Αυτή η δραστηριότητα έθεσε τα θεμέλια για την κουλτούρα των χάκερ, η οποία δίνει

έμφαση στην πρακτική εξερεύνηση και τη βαθιά κατανόηση της τεχνολογίας. Καθώς οι υπολογιστές έγιναν πιο διαδεδομένοι στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, οι δυνατότητες εκμετάλλευσης αυξήθηκαν, οδηγώντας στην άνοδο του hacking υπολογιστών. Με τα χρόνια, το hacking έχει πάρει μια πιο σκοτεινή πλευρά, με την εμφάνιση κακόβουλων παικτών που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τρωτά σημεία για προσωπικό κέρδος.

Στη δεκαετία του 1960 και του 1970, οι πρώτοι χάκερ σε ιδρύματα όπως το MIT παρακινήθηκαν από τη δίψα για γνώση, χρησιμοποιώντας τις δεξιότητές τους στον προγραμματισμό για να προσαρμόσουν και να βελτιστοποιήσουν τα υπάρχοντα συστήματα. Οι υπολογιστές τότε ήταν mainframes, μηχανήματα κλειδωμένα σε δωμάτια με ελεγχόμενη θερμοκρασία. Το κόστος λειτουργίας τους ήταν πολύ υψηλό και οι ερευνητές είχαν στη διάθεση τους περιορισμένο χρόνο εργασίας. Τότε κάποιοι από αυτούς, δημιούργησαν τα πρώτα hacks, προγράμματα που βοηθούσαν στη γρηγορότερη εκτέλεση υπολογισμών. 

Στην αρχή ήταν ταλαντούχοι φοιτητές, προγραμματιστές και επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούσαν να δημιουργούν πιο επιτηδευμένα προγράμματα ή απλά να δημιουργούν προγράμματα τα οποία θα ταίριαζαν με την καθημερινότητα τους και ήταν πρωτοπόροι στο πεδίο τους.

Αργότερα άρχισαν να ασχολούνται με την διαχείριση οικιακών υπολογιστών και σιγά σιγά εμφανίστηκε και μια πρώτη ηλεκτρονική εγκληματικότητα. Στο επόμενο στάδιο τα νέα άτομα συνειδητοποίησαν την δυνατότητα ψυχαγωγίας μέσω προσωπικών υπολογιστών και δημιούργησαν videogames και παράνομα αντίγραφα ηλεκτρονικών παιχνιδιών, παραβιάζοντας τους κωδικούς προστασίας τους. Από εκεί φτάσαμε στους σημερινούς χάκερ, οι οποίοι χαρακτηρίζονται κυρίως από εγκληματική συμπεριφορά.

Οι προσωπικοί υπολογιστές έγιναν πιο διαδεδομένοι στη δεκαετία του 1980 και τότε ουσιαστικά εμφανίστηκε μια νέα γενιά χάκερ – εκείνοι που οδηγούνται από εγκληματική πρόθεση και όχι από πνευματική περιέργεια. Οι χάκερ άρχισαν να παραβιάζουν συστήματα υπολογιστών για να κλέψουν δεδομένα, να διαταράξουν λειτουργίες. Αξιοσημείωτες προσωπικότητες αυτής της εποχής περιλαμβάνουν τους Kevin Mitnick, Kevin Poulsen και Vladimir Levin, οι οποίοι συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν για μια σειρά εγκλημάτων υψηλού προφίλ στον κυβερνοχώρο. Οι δεκαετίες του 1990 και του 2000 είδαν την άνοδο πιο εξελιγμένων ομάδων και τεχνικών hacking, με την εμφάνιση χάκερ όπως οι Anonymous.

Σήμερα, το τοπίο του hacking είναι πιο περίπλοκο από ποτέ, με ένα ευρύ φάσμα κινήτρων και τακτικών. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συνεχίζουν να εξελίσσουν τις μεθόδους τους, αξιοποιώντας αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το Διαδίκτυο των πραγμάτων για να ξεκινήσουν όλο και πιο εξελιγμένες επιθέσεις. Εν τω μεταξύ, οι ηθικοί χάκερ, γνωστοί ως «λευκά καπέλα», εργάζονται για να εντοπίσουν και να επιδιορθώσουν τα τρωτά σημεία πριν μπορέσουν να αξιοποιηθούν. Καθώς ο ψηφιακός κόσμος γίνεται πιο διασυνδεδεμένος, η μάχη μεταξύ χάκερ και επαγγελματιών στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μαίνεται. 

Οι πιο διαβόητοι χάκερ 

Kevin Mitnick: Γνωστός ως ο «πιο καταζητούμενος εγκληματίας υπολογιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες», ο Mitnick απέκτησε φήμη στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 για την πειρατεία στα συστήματα μεγάλων εταιρειών και κυβερνητικών υπηρεσιών. Ξεκίνησε την δραστηριότητα του από το σύστημα καρτών λεωφορείων του Los Angeles όπου μπορούσε να εκτυπώνει κάρτες για δωρεάν διαδρομές. Στη συνέχεια στράφηκε στα κινητά τηλέφωνα και μπήκε στο σύστημα της Digital Equipment Corporation κλέβοντας πολύτιμο software.Τα επόμενα δυόμιση χρόνια ο Mitnick άρχισε να παραβιάζει υπολογιστές, δίκτυα τηλεφώνων, κυβερνητικά έγγραφα και δημόσια συστήματα.

Kevin Poulsen: Πρώην ραδιοφωνικός DJ, ο Poulsen χάκαρε τηλεφωνικά συστήματα τη δεκαετία του 1990 για να στήσει ραδιοφωνικούς διαγωνισμούς, κερδίζοντας πολυτελή αυτοκίνητα όπως μια Porsche και χρηματικά έπαθλα. Ήταν γνωστός με το παρατσούκλι Dark Dante, και έγινε γνωστός εισβάλοντας στο τηλεφωνικό κέντρο του ραδιοφωνικού σταθμού KISS-FM του Los Angeles.

Vladimir Levin: Ο εγκέφαλος πίσω από την πρώτη μεγάλη ληστεία ψηφιακής τράπεζας, ο Levin και η ομάδα του έκλεψαν 10 εκατομμύρια δολάρια από τη Citibank το 1994 χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές hacking

Robert Tappan Morris: Το 1988, ο Morris εξαπέλυσε το πρώτο worm υπολογιστών, το οποίο προκάλεσε ακούσια αναστάτωση στο διαδίκτυο που έκανε ακόμα τα πρώτα του βήματα. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία της Ομάδας Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών Υπολογιστών (CERT). Ο Morris δημιούργησε το worm ενώ ήταν φοιτητής στο Cornell και ισχυρίστηκε ότι το έκανε απλά για να δει πόσο μεγάλο ήταν το internet εκείνη την στιγμή. Το worm ωστόσο άρχισε να διαδίδεται ανεξέλεγκτα προκαλώντας πρόβλημα σε χιλιάδες υπολογιστές.

Adrian Lamo: Ονομάστηκε “Homeless Hacker” επειδή  χρησιμοποιούσε δημόσιες συνδέσεις internet σε καφετέριες για να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Ο Lamo απέκτησε πρόσβαση στα συστήματα υπολογιστών οργανισμών όπως οι New York Times και το Yahoo. Η λίστα των εταιρειών που απέκτησε πρόσβαση ο Lamo περιέχει επίσης τις Citigroup, Bank of America και Cingular, ωστόσο στα πλαίσια της ομάδας White Hat Hackers οι οποίοι προσλαμβάνονται από τις ίδιες τις εταιρείες για να βρουν λάθη στο σύστημα προστασίας τους ο Lamo δεν διέπραξε κανένα έγκλημα αλλά παρέβη το νόμο όταν μπήκε στο ιδιωτικό σύστημα επικοινωνίας των New York Times.

Anonymous: Αν και δεν είναι ένα άτομο, οι Anonymous είναι υπεύθυνοι για πολλές επιθέσεις υψηλού προφίλ, στοχεύοντας κυβερνήσεις, εταιρείες στο όνομα των ιδεολογικών τους σκοπών. Οι Anonymous ξεκίνησαν το 2003 στο διαδικτυακό φόρουμ 4chan, όπου οι χρήστες συντόνιζαν φάρσες και επιδρομές σε άλλους ιστότοπους. Με την πάροδο του χρόνου, η εστίαση της ομάδας μετατοπίστηκε από το αβλαβές τρολάρισμα στον πολιτικά υποκινούμενο «χακτιβισμό» που στόχευε οντότητες που θεωρούσαν άδικες ή καταπιεστικές. Οι Anonymous λειτουργούν ως αποκεντρωμένη, χωρίς ηγέτες συλλογικότητα, καθιστώντας δύσκολη την απόδοση συγκεκριμένων ενεργειών στην ομάδα. Οι δραστηριότητές τους έχουν χαρακτηριστεί ως «χακτιβισμός» (περιγράφει ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που σκοπεύουν να επηρεάσουν την πολιτική άποψη των ανθρώπων και να βλάψουν τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους). 

Keywords
Αναζητήσεις
cybercrime-chronicles-i-archi-kai-exelixi-tou-hacking-kai-oi-pio-diavoitoi-chaker.htm
Τυχαία Θέματα