Gender pay gap: Γιατί οι άνδρες πληρώνονται περισσότερο από τις γυναίκες; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων είναι πολύ μεγαλύτερη στους άνδρες από ότι στις γυναίκες για την ίδια εργασία. Οι γυναίκες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση στην εργασία, την πρόοδο και τις ανταμοιβές.
Παρά τις ορισμένες βελτιώσεις στην Ευρώπη, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποφέρουν από χάσματα μεταξύ των δύο φύλων όσον αφορά τους μισθούς, τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, την απασχόληση και τις ιεραρχικές θέσεις στο χώρο εργασίας. Το Euronews συμπυκνώνει τα δεδομένα
Πόσα περισσότερα κερδίζουν οι άνδρες από τις γυναίκες;
Το μη προσαρμοσμένο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων είναι ένας σημαντικός δείκτης, ο οποίος δείχνει τη διαφορά μεταξύ των μέσων ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών ανδρών και γυναικών, εκφραζόμενη ως ποσοστό των μέσων ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών των ανδρών. Την ίδια στιγμή δεν λαμβάνεται υπόψη η εκπαίδευση, η ηλικία, οι ώρες εργασίας ή το είδος της εργασίας.
Αυτό ουσιαστικά αποκαλύπτει πόσο λιγότερα κερδίζουν οι γυναίκες από τους άνδρες. Το 2022, το χάσμα των φύλων ήταν 12,7 % στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες κέρδιζαν 12,7% κατά μέσο όρο λιγότερα, ανά ώρα, από τους άνδρες, δηλαδή οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 87,3 ευρώ για κάθε 100 ευρώ που κερδίζουν οι άνδρες. Εν ολίγοις, οι γυναίκες θα χρειαζόταν να δουλέψουν επιπλέον 1,5 μήνα για να καλύψουν τη διαφορά.
Η Εσθονία είχε το υψηλότερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων με 21,3 %, ακολουθούμενη από την Αυστρία (18,4 %), την Ελβετία και την Τσεχία (αμφότερες από 17,9 %). Μόνο το Λουξεμβούργο ( με -0,7%) ήταν η μόνη χώρα με αρνητικό ποσοστό, που σημαίνει ότι οι γυναίκες κέρδιζαν ελαφρώς περισσότερα από τους άνδρες.
Εκτός από το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Ρουμανία και το Βέλγιο είχαν το χαμηλότερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων με κάτω από το 5%. Μεταξύ των «Big Four» της ΕΕ, η Γερμανία (17,7 %) και η Γαλλία (13,9 %) είχαν υψηλότερα κενά από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Μειώνεται το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων στην Ευρώπη;
Ένας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να μειώσει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων . Υπήρξε κάποια βελτίωση προς αυτή την κατεύθυνση; Η πρόοδος είναι σταθερή αλλά αργή. Μεταξύ 2012 και 2022, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων μειώθηκε κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) στην ΕΕ, από 16,4 % σε 12,7 %.
Το μισθολογικό χάσμα αυξήθηκε σε έξι χώρες
Σε έξι χώρες, συγκεκριμένα τη Σλοβενία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Μάλτα, την Ελβετία και τη Λιθουανία, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αυξήθηκε, κυμαινόμενο από 0,1 π.μ. έως 3,7 π.μ. Σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε στην Ισπανία, την Εσθονία και την Ισλανδία.
Η Ισπανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων με μείωση 10 π.μ. αυτή την περίοδο, ακολουθούμενη από την Εσθονία (8,6 π.μ.), την Ισλανδία (8,4 π.μ.) και το Λουξεμβούργο (7,6 π.μ.). Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν επίσης σημαντική πτώση κατά 5 και 4,7 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.
Είναι μεγαλύτερη η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων στον ιδιωτικό τομέα; Ναι, είναι. Το 2022, το χάσμα των φύλων ήταν υψηλότερο στον ιδιωτικό τομέα από το δημόσιο σε 21 από τις 24 ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την υπηρεσία δεδομένων της ΕΕ Eurostat, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αμοιβές στον δημόσιο τομέα καθορίζονται κυρίως από διαφανή μισθολογικά πλέγματα που ισχύουν εξίσου για άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ.
Το μισθολογικό χάσμα ήταν υψηλότερο στον δημόσιο τομέα μόνο στην Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία.
Η Κύπρος κατέγραψε (-0,2%) αρνητικό χάσμα στον δημόσιο τομέα, υποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες αμείβονταν καλύτερα από τους άνδρες. Η Κύπρος κατέγραψε επίσης την υψηλότερη διαφορά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού με 19,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Γιατί οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα;
Οι λόγοι πίσω από το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων δεν είναι απλοί. Είναι κάτι περισσότερο από το ζήτημα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι κύριοι λόγοι είναι:
Διαχωρισμός εργασιακών τομέων: Περίπου το 24 % του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων σχετίζεται με την υπερεκπροσώπηση των γυναικών σε τομείς σχετικά χαμηλά αμειβόμενους, όπως η περίθαλψη, η υγεία και η εκπαίδευση.Διακρίσεις στις αμοιβές: Οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας σε ορισμένες περιπτώσεις.Ανισο μερίδιο απλήρωτης εργασίας: Οι γυναίκες έχουν περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα από τους άνδρες, αλλά αφιερώνουν περισσότερες ώρες σε απλήρωτη εργασία, γεγονός που μπορεί επίσης να επηρεάσει τις επιλογές σταδιοδρομίας τους. Είναι πολύ πιο πιθανό να σταματήσουν να εργάζονται για να φροντίσουν παιδιά και συγγενείς.Η γυάλινη οροφή: Η θέση στην ιεραρχία επηρεάζει προφανώς το επίπεδο αμοιβής. Για παράδειγμα, το επάγγελμα με τις μεγαλύτερες διαφορές στις ωριαίες αποδοχές στην ΕΕ ήταν οι διευθυντές: 23 τοις εκατό χαμηλότερες αποδοχές για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ο αφρώδης οίνος δεν είναι πια cool ή μήπως φταίει η κοινωνία;
- Αέρας στην Γερμανία ο Ολυμπιακός
- Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ εκτελεστική παραγωγός ταινίας για τον αγώνα κατά των απαγορεύσεων βιβλίων
- «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Με τη ματιά ενός Έλληνα» – Ένα πολύτιμο βιβλίο – 30ετές ρεπορτάζ του Μιχάλη Ψύλου
- Δυο διακρίσεις για την Ogilvy PR στα European Excellence Awards 2024
- Νέα Οδός – Κεντρική Οδός: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υπηρεσία της Οδικής Ασφάλειας
- Gender pay gap: Γιατί οι άνδρες πληρώνονται περισσότερο από τις γυναίκες; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
- Χρηματιστήριο: Επιστροφή στα κέρδη με τραπεζική υπογραφή
- Διευκρινίσεις Τσακλόγλου για τη χορήγηση των δωρεάν φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους
- Wall Street: Ο Dow στο χειρότερο αρνητικό σερί από το 1974 – Πτώση άνω των 1.000 μονάδων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Gender pay gap: Γιατί οι άνδρες πληρώνονται περισσότερο από τις γυναίκες; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
- ΗΠΑ: Η Fed αποφάσισε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης
- H Masdar αγοράζει το εναπομείναν 29,57% τής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
- Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (video)
- Ισορρόπησε σε θετικό έδαφος το ΧΑ και έκοψε συναλλαγές και ταχύτητα
- Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές όπλων
- Το Παρίσι έχει στοιχεία ότι η Ρωσία προσπαθεί να χειραγωγήσει τους influencers της χώρας
- The Hellenic Initiative – Venture Impact Awards 2024: Η Κοινωνική Υπευθυνότητα στο προσκήνιο με έπαθλα 110.000 δολαρίων
- Συγγενείς θυμάτων των Τεμπών επιτέθηκαν στον Αγοραστό – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
- Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές προοπτικές έχει η ελληνική οικονομία το 2025
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πάουελ: Πιο προσεκτική η Fed στις μειώσεις επιτοκίων το 2025
- Wall Street: Το σήμα της Fed για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το 2025 έφερε την Τετάρτη μαζικές ρευστοποιήσεις – Τι δήλωσε ο Πάουελ
- Μίτσκοσκι στις Βρυξέλλες: «Οι Μακεδόνες και η Μακεδονία αξίζουν μια θέση στην ΕΕ»
- Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ εκτελεστική παραγωγός ταινίας για τον αγώνα κατά των απαγορεύσεων βιβλίων
- «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Με τη ματιά ενός Έλληνα» – Ένα πολύτιμο βιβλίο – 30ετές ρεπορτάζ του Μιχάλη Ψύλου
- Ντ. Πελικό: Η «πλευρά Α» και η «πλευρά Β» ενός αρπακτικού
- Γάζα: Τουλάχιστον 10 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στην Τζαμπάλια
- Αέρας στην Γερμανία ο Ολυμπιακός
- Wall Street: Ο Dow στο χειρότερο αρνητικό σερί από το 1974 – Πτώση άνω των 1.000 μονάδων
- OpenAI: Και τηλεφωνική επικοινωνία με το ChatGPT