Gillian Tett (Kings College): «Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από το σημερινό κόσμο της αβεβαιότητας»
Στο πλαίσιο της 8ης Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε), που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, με θέμα «Επαναβιομηχανοποίηση και Δεξιότητες: Χτίζοντας μία ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία», η Gillian Tett, αρθρογράφος – μέλος του συντακτικού συμβουλίου των Financial Times και κοσμήτορας στο Kings College του Cambridge, εξέφρασε την
«Βρίσκεστε σε πολύ προνομιακή θέση», ανέφερε η Gillian Tett απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη της Ε.ΕΝ.Ε, «θα μπορούσατε με ριζικές αλλαγές, με δημιουργικό πνεύμα και τόλμη να αποκομίσατε κέρδη από αυτή την ταραχώδη περίοδο. Γνωρίζω ότι προωθείτε πολιτικές όπως ο οριακός φορολογικός συντελεστής. Ο κόσμος είναι πολύ αβέβαιος σήμερα, αλλά η αβεβαιότητα και η ρευστότητα δημιουργούν όχι μόνο προβλήματα αλλά και ευκαιρίες».
Στη συζήτηση που είχε με τον Κρίστιαν Χατζημηνά, Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (E.ΕΝ.Ε), η Gillian Tett σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την χορήγηση της Golden Visa, την παραγωγή ΑΠΕ, την εισαγωγή φοροαπαλλαγών, επενδύσεις στην εκπαίδευση και την ενθάρρυνση όσων ζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην χώρα, ώστε να ενισχύσει την αναπτυξιακή της προοπτική.
Επίσης, παρουσίασε τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που γεννά η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. «Όσα γίνονται αυτήν τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία σε φορολογικό επίπεδο, ίσως δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα. Το ίδιο και στη Γαλλία. Βέβαια, η επόμενη χρονιά θα είναι κρίσιμη. Αλλά η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία», τόνισε.
Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι, εφόσον η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να απαντήσουν με δικούς τους δασμούς και συμπλήρωσε πως «το σοκ της τραμπικής γραμμής για τους δασμούς και τη βιομηχανική πολιτική ελπίζω να αναγκάσει την Ευρώπη επιτέλους να κινητοποιηθεί και να δράσει άμεσα. Ένα πράγμα από αυτά που ξέρουμε για την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες είναι ότι, ανά τακτά διαστήματα, μόνο όταν εκδηλώνεται κάποια κρίση έρχονται ουσιαστικές αλλαγές στην Ευρώπη».
Η Gillian Tett τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τη βιομηχανική της πολιτική, να δώσει φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να ενισχύσει τους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των ανθρωπίνων επιστημών και της πληροφορικής και να αξιοποιήσει την έρευνα που πραγματοποιείται στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα.
«Η Ευρώπη επειγόντως πρέπει να διαμορφώσει βιομηχανική πολιτική, γιατί, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση. Δεν είναι μια οικονομία που κινείται αποκλειστικά βάσει της ελεύθερης αγοράς και είναι επικεντρωμένη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε η καινοτομία και η ιδιωτική επιχειρηματικότητα να ανθούν ελεύθερα, ούτε είναι, όμως, μια οικονομία όπου κυριαρχεί η κρατική βιομηχανική πολιτική, ώστε να συνδυαστούν δημόσια και ιδιωτική στρατηγική για το μέλλον της βιομηχανίας, όπως γίνεται π.χ. στην Κίνα.
Οπότε, δεν είναι ή το ένα ή το άλλο, είναι ανάμεσα στα δύο. Ίσως αυτό το ενδιάμεσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, να είναι και η πιο καλή λύση τελικά. Συμφωνώ, όμως, με την έκθεση Ντράγκι. Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να βρει τρόπους να δράσει δυναμικά, μειώνοντας κατά πολύ τη γραφειοκρατία που πολύ συχνά περιόριζε την ιδιωτική επιχειρηματικότητα στο παρελθόν, κι επίσης να διπλασιάσει δυνάμεις σε τομείς-κλειδιά για το μέλλον, ώστε να δημιουργηθεί κοινή υποδομή για να το στηρίξει αυτό».
Από την πλευρά του ο Κρίστιαν Χατζημηνάς σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να επαναβιομηχανοποιηθεί, γιατί υστερεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της», υπογραμμίζοντας ότι στη διαδικασία επαναβιομηχανοποίησης εμπλέκονται μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ή εταιρείες, ακόμα κι από τον κλάδο της εστίασης, που λειτουργούν σε ένα υψηλής τεχνολογίας περιβάλλον παραγωγής.
«Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στην Ευρώπη είναι η χαμηλή παραγωγικότητα», είπε ο κ. Χατζημηνάς, αναφέροντας πως «ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας ήταν τρομακτικά χαμηλός σε αντίθεση με το πώς ήταν πολλά χρόνια πριν», ενώ τόνισε ότι η αύξηση της παραγωγικότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τις αυξήσεις μισθών.
«Αυτό που προτείνουμε είναι να μπει οριακός φορολογικός συντελεστής έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανεκπαιδεύσουμε σωστά όλο το εργατικό δυναμικό μας. Να αυξήσουμε τους μισθούς, αλλά να μην καταβάλλουμε το μη μισθολογικό κόστος, το οποίο, είναι τριπλάσιο του μισθού. Αυτός είναι ένας τρόπος να ξεκινήσουμε μια επανάσταση», επεσήμανε.
Να σημειωθεί ότι η 8η Διάσκεψη της ΕΕΝΕ ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Βαρδή Βαρδινογιάννη, για τον οποίο ο Κρίστιαν Χατζημηνάς ανέφερε ότι «ήταν ένας άξιος οικογενειάρχης, που μεγαλούργησε ως επιχειρηματίας. Ήταν πάντα ένας θεσμικός επιχειρηματίας και αυτό είναι ένα παράδειγμα για όλες τις γενιές και δη τη δική μας».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μένει στον ΣΥΡΙΖΑ η Ελενα Ακρίτα - «Καλή επιτυχία Στέφανε»
- Όσα ζήσαμε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Χιλιάδες κινηματογραφόφιλοι στη φετινή μεγάλη γιορτή του σινεμά με χορηγό το Eurojackpot
- COP29: Δώρο Θεού οι υδρογονάθρακες, λέει ο Αλίεφ
- Η Επιτροπή Φύση 2000 αποχαιρετά τον Γιάννη Μπουτάρη, τον πρώτο της πρόεδρο
- Δένουν κάβους τα πλοία για 24 ώρες την ερχόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου
- ELPEN: Προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Δωρεάν μαθήματα και εξετάσεις για τρακτέρ από τον Δήμο Δίου-Ολύμπου
- ELPEN: Ίδρυσε θυγατρική στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Πτώση 1,5% αγροτικής παραγωγής ΕΕ το 2023, μείωση 16% στην Ελλάδα
- Μουσείο αγροκτηνοτροφικής παραγωγής και βασιλικών αυτοκινήτων στο Τατόι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Βρετανία: Νέο χάπι κατά του καπνίσματος από το NHS
- Gillian Tett (Kings College): «Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από το σημερινό κόσμο της αβεβαιότητας»
- ELPEN: Ίδρυσε θυγατρική εταιρεία στο Ντουμπάι
- Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν
- Το τσίπουρο Δεκαράκι κληρώνει ένα σαββατοκύριακο στο Montanema Village
- ΥΠΠΟ: Το κτήριο του Νέου Βουστασίου στο π. βασιλικό κτήμα Τατοΐου μετατρέπεται σε διθεματικό Μουσείο
- Η MINOAN LINES στηρίζει για ακόμη μια χρονιά την ΠΑΕ ΟΦΗ 1925
- Κ. Μητσοτάκης στην COP29: Οι 4 προτάσεις για μία «έξυπνη πράσινη συμφωνία»
- Θεσσαλονίκη: Μειωμένο εισιτήριο στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ από τον Δεκέμβριο
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- Gillian Tett (Kings College): «Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από το σημερινό κόσμο της αβεβαιότητας»
- Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν
- Η MINOAN LINES στηρίζει για ακόμη μια χρονιά την ΠΑΕ ΟΦΗ 1925
- Θεσσαλονίκη: Μειωμένο εισιτήριο στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ από τον Δεκέμβριο
- Το τσίπουρο Δεκαράκι κληρώνει ένα σαββατοκύριακο στο Montanema Village
- ELPEN: Ίδρυσε θυγατρική εταιρεία στο Ντουμπάι
- ΥΠΠΟ: Το κτήριο του Νέου Βουστασίου στο π. βασιλικό κτήμα Τατοΐου μετατρέπεται σε διθεματικό Μουσείο
- Κ. Μητσοτάκης στην COP29: Οι 4 προτάσεις για μία «έξυπνη πράσινη συμφωνία»
- Βρετανία: Νέο χάπι κατά του καπνίσματος από το NHS
- Flip: Γιορτάζει έναν χρόνο στην Ελλάδα και φέρνει προσφορές για την Black Friday
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τα «πρέπει» και τα «όχι» για τον αγώνα Ελλάδα-Αγγλία
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής
- Ευρωκοινοβούλιο: Τραμπ και πλημμύρες στη Βαλένθια στο επίκεντρο της Ολομέλειας των Βρυξελλών
- Βρετανία: Η Guardian δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το Χ
- Aννα Διαμαντοπούλου: Δεν θα δεχθούμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ
- Σολτς: Οι δύο ημερομηνίες για την ψήφο εμπιστοσύνης
- COP29: Δώρο Θεού οι υδρογονάθρακες, λέει ο Αλίεφ
- Σοκ και δέος για την κυβέρνηση MAGA: Γεράκια, δισεκατομμυριούχοι, παρουσιαστές στις επιλογές Τραμπ
- Κωστής Χατζηδάκης: Περισσότερα έσοδα με χαμηλότερους φόρους - Δείτε τα στοιχεία
- Ολομέλεια της COP29: Τέσσερις προτάσεις για “μια έξυπνη πράσινη συμφωνία” παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης