Golden Visa: Τα σενάρια για την αύξηση των επενδυτικών ορίων

11:24 27/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σύσκεψη για την οριστικοποίηση των κατώτατων ορίων επένδυσης για την απόκτηση της Golden Visa θα πραγματοποιήσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπό τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Πιο συγκεκριμένα, η σύσκεψη θα αφορά την δραστική αύξηση των ορίων αυτών, σε μια προσπάθεια περιορισμού του προβλήματος της στεγαστικής κρίσης, που παρατηρείται στα μεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα της χώρας, δηλαδή σε Αθήνα

και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε κάποια νησιά.

Ενδεικτικά, το 2023, τα έσοδα του κρατικού ταμείου από το πρόγραμμα Golden Visa άγγιξαν τα 2,544 δισ. ευρώ, με αρνητικό αντίκτυπο βέβαια στους χιλιάδες κατοίκους της χώρας που στερήθηκαν κατοικίες προς ενοικίαση.

Όπως είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το 7% των αγοραπωλησιών των ακινήτων αφορούσαν τα τελευταία χρόνια την Golden Visa. «Αυξήσαμε το όριο. Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε παραπέρα. Πράγματι ο διαχωρισμός των περιοχών στην Αττική σωστά επισημαίνετε ότι έχει δημιουργήσει πίεση προς τη Δυτική Αθήνα. Αυτό το οποίο συζητούμε με τον υπουργό Oικονομικών είναι περαιτέρω αύξηση του ορίου για επενδύσεις golden visa και θα αφορά όλες τις περιοχές που δέχονται πίεση στα ενοίκια».

Τα όρια που ισχύουν σήμερα και τα δυνητικά σενάρια

Αυτή τη στιγμή, το όριο για την απόκτηση της Golden Visa είναι 250.000 ευρώ για τις φθηνές περιοχές και 500.000 ευρώ για τις ακριβές περιοχές.

Το όριο των 500.000 ευρώ αφορά: Περιοχές του Βόρειου Τομέα Αθηνών και συγκεκριμένα: Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργός, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.Περιοχές του Νότιου Τομέα Αθηνών και συγκεκριμένα: Δήμος Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνας, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού.Τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, εικάζεται πως το όριο θα φτάσει ακόμα και τα 800.000 ευρώ για τις περιζήτητες περιοχές, ενώ ειδική μέριμνα θα ληφθεί για επενδύσεις σε διατηρητέα ακίνητα.

Ένα ακόμα σενάριο είναι η δημιουργία ενός τρίτου επενδυτικού ορίου, μιας «μεσαίας ζώνης», με ακίνητα να κυμαίνονται στην τιμή των 400.000 με 500.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως το επενδυτικό όρια αφορά την αγορά ενός ακινήτου και δεν λειτουργεί αθροιστικά. Επομένως, ένας ενδιαφερόμενος δεν μπορεί να αποκτήσει Golden Visa με πολλαπλές αγορές φθηνών ακινήτων.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης θα είναι και το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb κλπ), και συγκεκριμένα η θέσπιση αυστηρότερων ορίων στο καθεστώς για τα ακίνητα που θα αποκτηθούν με Golden Visa με σκοπό να διατεθούν στη συγκεκριμένη αγορά. 

Αντιδράσεις

Η απόφαση για αύξηση του επενδυτικού ορίου για την απόκτηση της Golden Visa βρίσει τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕΕ) απέναντί της, ο οποίος θεωρεί ότι μια νέα αύξηση του ορίου στις περιοχές όπου ισχύει το χαμηλό θα οδηγήσει στην ακύρωση δυνητικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με επιστολή του προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «αύξηση του ορίου στις περιοχές με σημερινό χαμηλό όριο θεωρείται βέβαιο ότι θα ακυρώσει συναλλαγές, διότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει προσελκύσει στη μέγιστη πλειοψηφία αγοραστές στο όριο των €250.000 ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ικανός αριθμός πρόθυμων αγοραστών σε υψηλά ποσά – οι συναλλαγές πάνω από €250.000 είναι πολύ λίγες».

Επιπροσθέτως, ο ΣΑΕΕ συμπεριέλαβε στην επιστολή του κάποιες προτάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση θα εξετάσει στη σύσκεψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα