KPMG: Η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει την χρηματοοικονομική πληροφόρηση
Στη νέα έρευνα της KPMG, που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της έκθεσης AI in financial reporting and audit: Navigating the new era, συμμετείχαν 1.800 εταιρείες από δέκα μεγάλες αγορές, όπου διαπιστώθηκε ότι οι οργανισμοί αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για να αυξήσουν την εξαγωγή συμπερασμάτων, την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα των αναφορών τους.
Η τεχνητή νοημοσύνη ήδη υιοθετείται σε ευρεία κλίμακα
Υπάρχουν διακυμάνσεις μεταξύ γεωγραφικών περιοχών, κλάδων και μεγεθών των εταιρειών. Σε επίπεδο περιοχής, οι εταιρείες στη Βόρεια Αμερική κινούνται με τον ταχύτερο ρυθμό, με 39% των εταιρειών στην περιοχή να υιοθετούν επιλεκτικά ή ευρέως την Τεχνητή Νοημοσύνη για την χρηματοοικονομική πληροφόρηση, ακολουθούμενες από την Ευρώπη (32%) και την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού (ASPAC) (29%).
Σε επίπεδο κλάδου, τη μεγαλύτερη πρόοδο έχουν σημειώσει οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας, με το 41% να αναφέρει ότι πλέον υιοθετούν επιλεκτικά ή ευρέως την τεχνητή νοημοσύνη στις διαδικασίες χρηματοοικονομικής πληροφόρησης τους, ακολουθούμενες από τους κλάδους της ενέργειας, των φυσικών πόρων και των χημικών (35%). Ωστόσο, τα καταναλωτικά προϊόντα και οι επιχειρήσεις λιανικής υπολείπονται ακόμα των υπόλοιπων κλάδων (26%).
Παράλληλα, η υιοθέτηση επηρεάζεται από το μέγεθος της εταιρείας, με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να έχουν κάνει περισσότερα βήματα. Η έρευνα της KPMG κατατάσσει την ωρίμανση σε τρεις ομάδες – Leaders (αυτοί που ηγούνται) (24% των εταιρειών), Implementers (αυτοί που υλοποιούν) (52%) και Beginners (αυτοί που ξεκινούν) (24%).
Ηγέτες είναι οι τέσσερις στις δέκα από τις μεγαλύτερες εταιρείες με έσοδα άνω των 10 δισ. ευρώ, ενώ λιγότερο από το μισό αυτό ποσοστό είναι ηγέτες στις εταιρείες με έσοδα κάτω των 5 δισ. δολαρίων.
Η πρωτοπορία αναμένεται από τους ελεγκτέςΠαράλληλα, με αυτές τις ριζικές αλλαγές στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τεράστιο αντίκτυπο στον έλεγχο, παρέχοντας νέες δυνατότητες ανάλυσης και άντλησης συμπερασμάτων. Πράγματι, οι εταιρείες αναμένουν από τους ελεγκτές τους να ηγηθούν του μετασχηματισμού που φέρνει το ΑΙ, δίνοντας ώθηση και έμπνευση στο μετασχηματισμό της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.
Πάνω από τα τρία τέταρτα των εταιρειών πιστεύουν ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι από μέτρια έως πολύ σημαντική για τους εξωτερικούς ελεγκτές τους, μαζί με την αυτοματοποίηση και την ανάλυση δεδομένων, οι οποίες συνδέονται στενά με την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Το μεγαλύτερο μερίδιο των εταιρειών (82%) θεωρούν ότι οι ελεγκτές τους είναι πιο μπροστά ή στο ίδιο επίπεδο με τις ίδιες στην υιοθέτηση του ΑΙ για τις χρηματοοικονομικές αναλύσεις.
Αναμένουν από τους ελεγκτές τους να αναπτύξουν το AI για τον έλεγχο, με τρεις βασικούς στόχους:
Βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ακρίβειας των ελέγχων.Ανάπτυξη ελεγκτικών διαδικασιών με καλύτερη πρόληψη, συνέχεια και συνέπεια αλλά και ικανότητα πρόγνωσης.Συγκέντρωση δεδομένων και συμπερασμάτων προστιθέμενης αξίας για τον έλεγχο.Ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών θα ήθελε οι ελεγκτές τους να πάνε ένα βήμα παραπέρα: 52% θέλουν οι ελεγκτές τους να δίνουν προτεραιότητα στις προγνωστικές αναλύσεις και 47% αποζητούν μεγαλύτερη ταχύτητα εκτέλεσης του ελέγχου, ενώ σε ποσοστό 45% θέλουν ο έλεγχος να γίνεται σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ισχυρά οφέλη από την τεχνητή νοημοσύνη – στο επίκεντρο το Gen AIΟι εταιρείες που υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη για την χρηματοοικονομική πληροφόρηση καταγράφουν μια σειρά από οφέλη. Τα δύο τρίτα των εταιρειών ως κορυφαίο όφελος θεωρούν την ικανότητα πρόβλεψης τάσεων και επιπτώσεων (65%), ενώ η εξαγωγή συμπερασμάτων σε πραγματικό χρόνο για τους κινδύνους (60%), οι καλύτερες αποφάσεις βάσει δεδομένων και η αυξημένη ακρίβεια δεδομένων (57% αντιστοίχως) επίσης βρίσκονται ψηλά στη λίστα.
Ταυτόχρονα, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μεταφράζεται σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα για την ομάδα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, σε συνδυασμό με την προσέλκυση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Περισσότερες από 4 στις 10 εταιρείες αναφέρουν ήδη μεγαλύτερη παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα των εργαζομένων, ενώ αναμένεται το ποσοστό αυτό να αυξηθεί σε 6 στις 10 σε τρία χρόνια.
Κοιτάζοντας προς το μέλλον, οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες για τις τεράστιες δυνατότητες της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (genAI). Καθώς πρόκειται για μια πρωτοεμφανιζόμενη τεχνολογία, αυτή τη στιγμή λιγότεροι οργανισμοί είτε την δοκιμάζουν πιλοτικά είτε την χρησιμοποιούν ήδη (43%), σε σύγκριση με την «παραδοσιακή» τεχνητή νοημοσύνη – αλλά η υιοθέτηση αναμένεται να επιταχυνθεί σημαντικά την επόμενη τριετία.
Πράγματι, τους επόμενους 12 μήνες, οι Ηγέτες σχεδιάζουν να δώσουν προτεραιότητα στο genAI για την χρηματοοικονομική πληροφόρηση, έναντι οποιασδήποτε άλλης τεχνολογίας. Σχεδόν οι μισοί (47%) θα του δώσουν προτεραιότητα πριν από τα δεδομένα και την ανάλυση (44%), την εξόρυξη διεργασιών (39%) και το cloud (36%).
Διαχείριση κινδύνων – η διασφάλιση και οι εγγυήσεις από τους ελεγκτές τα ζητούμενα για τις εταιρείεςΟι επιχειρήσεις θα ήθελαν, επίσης, οι ελεγκτές να τους διασφαλίζουν ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι κατάλληλη υπό τις περιστάσεις, ασφαλής και συμμορφώνεται με τις ισχύουσες ρυθμίσεις και κανονισμούς. Στο μέλλον, οι εταιρείες αναμένουν από τους ελεγκτές τους να παίξουν πιο σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στις διαδικασίες χρηματοοικονομικής πληροφόρησής τους, ενδεχομένως παρέχοντας διασφάλιση και εγγυήσεις σχετικά με τους ελέγχους του ΑΙ.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (64%) δηλώνουν ότι αναμένουν από τους ελεγκτές να αναλαμβάνουν μια πιο λεπτομερή επισκόπηση του περιβάλλοντος ελέγχου σε σχέση με τη δική τους χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην χρηματοοικονομική πληροφόρηση. Πάνω από τους μισούς (53%) προβλέπουν ότι οι ελεγκτές θα διενεργούν αξιολόγηση ωριμότητας της διακυβέρνησης του ΑΙ, ενώ το ένα τρίτο αναμένει ότι θα ζητάει εγγυήσεις τρίτων σχετικά με τη χρήση των τεχνολογιών AI. Ωστόσο, αυτός είναι ένας τομέας τον οποίο θα πρέπει να καλύψει η νομοθεσία, ώστε να προλάβει τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση και στον έλεγχο.
Προχωρώντας μπροστά – μαθαίνοντας από τους ηγέτεςΟι επιχειρήσεις είναι πλήρως ενημερωμένες για τους κινδύνους του AI, με την ασφάλεια των δεδομένων, το απόρρητο και τα ηθικά ζητήματα να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας τους. Σε γενικές γραμμές, επί του παρόντος υπάρχουν περισσότερες ανησυχίες σχετικά με το genAI από το παραδοσιακό AI, όπως τα θέματα κυβερνοασφάλειας, πνευματικών δικαιωμάτων και πνευματικής ιδιοκτησίας, παράλληλα με άλλους τομείς όπως το απόρρητο και οι ψευδαισθήσεις του ΑΙ.
Η διαχείριση των κινδύνων και η υιοθέτηση μιας ηθικής προσέγγισης για την υλοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντική – και είναι ο λόγος που η KPMG δημιούργησε την προσέγγιση Trusted AI, που διέπεται από αρχές όπως η διαφάνεια, η δικαιοσύνη και η υπευθυνότητα.
Για να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να περιορίσουν τους κινδύνους, οι οργανισμοί μπορούν να μάθουν πολλά από τις εταιρείες που πρωτοπορούν και η έκθεση της KPMG εξετάζει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αυτές ελέγχουν την υλοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, όπως μέσω πλαισίων AI, δομών διακυβέρνησης και προγραμμάτων κατάρτισης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Lloyd’s Register- Stena Lines: Σχέδιο για τη μετατροπή δύο οχηματαγωγών της Stena Line σε μεθανόλη (pic)
- Teleperformance και Aegean Rebreath ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον υποθαλάσσιο θησαυρό μας
- ΑΑΔΕ: Στο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου οι αρμοδιότητες όλων των ΔΟΥ Αττικής
- Ισραήλ: Σφοδρές αντιδράσεις κατά του αιτήματος του εισαγγελέα του ΔΠΔ για ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου
- FAO: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μεταμορφώσει τα συστήματα αγροδιατροφής
- Αλλαγές στη λήξη ασφάλισης Μη Μισθωτών στον e-ΕΦΚΑ
- Κ. Μητσοτάκης σε Στ. Αγγελούδη: Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια τεράστιων αλλαγών για τη Θεσσαλονίκη
- Το «ξεκόβει» η Μιχαηλίδου: Καμία συζήτηση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
- Red Lobster: Η μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων θαλασσινών, κήρυξε πτώχευση
- Κρίσιμη εβδομάδα για τη συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας – Πότε αναμένεται η έκθεση της DBRS
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Emea.gr
- Teleperformance και Aegean Rebreath ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον υποθαλάσσιο θησαυρό μας
- KPMG: Η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει την χρηματοοικονομική πληροφόρηση
- Χρ. Σταϊκούρας: Τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία ενισχύουν σημαντικά το στόλο του ΟΑΣΘ
- Χρ. Αλεξοπούλου: «Πράσινο» προμηνύεται το μέλλον των συγκοινωνιών στην Ελλάδα
- ΚτΠ: Πέντε χρόνια ψηφιοποιεί τη χώρα με υψηλό βαθμό επιτυχίας
- ΥΠΠΟ: Προχωρούν τα έργα αποκατάστασης του κάστρου της Μεθώνης
- Οι νικητές του Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας του Envolve Entrepreneurship
- Βρεφονηπιακός σταθμός προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ στο Ρέθυμνο
- Τελευταία Νέα Emea.gr
- KPMG: Η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει την χρηματοοικονομική πληροφόρηση
- Teleperformance και Aegean Rebreath ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον υποθαλάσσιο θησαυρό μας
- Βρεφονηπιακός σταθμός προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ στο Ρέθυμνο
- ΥΠΠΟ: Προχωρούν τα έργα αποκατάστασης του κάστρου της Μεθώνης
- ΚτΠ: Πέντε χρόνια ψηφιοποιεί τη χώρα με υψηλό βαθμό επιτυχίας
- Χρ. Αλεξοπούλου: «Πράσινο» προμηνύεται το μέλλον των συγκοινωνιών στην Ελλάδα
- Οι νικητές του Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας του Envolve Entrepreneurship
- Χρ. Σταϊκούρας: Τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία ενισχύουν σημαντικά το στόλο του ΟΑΣΘ
- «Ημέρες Καριέρας» στη Θεσσαλονίκη στις 24 – 25 Μάϊου
- Eurobank: Εκδήλωση βράβευσης «Οι Πρώτοι των Πρώτων»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΣΥΡΙΖΑ: Η μονότονη επανάληψη περί "εισαγόμενης ακρίβειας" δεν πείθει ούτε τους ψηφοφόρους της ΝΔ
- Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ στηρίζει το δίκαιο αίτημα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού
- Γ. Γεραπετρίτης: Στο απόγειο πραγματικής διμερούς διπλωματικής σχέσης Ελλάδα-Αίγυπτος
- Singapore Airlines: Ρεκόρ πληρότητας επιβατών και ενίσχυση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης
- Γ. Γεραπετρίτης: Η σχέση Ελλάδας - Αιγύπτου είναι στρατηγική και δεν ετεροκαθορίζεται
- Μαρτυρία Σταύρου Λαζαρίδη: Στην Αγία Ευθυμία της Κεφαλονιάς μάς αποκαλούσαν τουρκόσπορους. Ήσαν πολύ αντιβενιζελικοί
- ΑΑΔΕ: Στο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου οι αρμοδιότητες όλων των ΔΟΥ Αττικής
- KPMG: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει την χρηματοοικονομική πληροφόρηση παγκοσμίως
- Noval Property - Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο με τιμή έως € 2,82 ανά μετοχή
- Γεραπετρίτης: Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι στρατηγική - Δεν πρόκειται να ετεροκαθοριστεί