KPMG: Ο μετασχηματισμός της ασφαλιστικής αγοράς – Εξωστρέφεια, ΑΙ και trends

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από την KPMG το «Insurance Transformation: The new landscape» στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση για την Ιδιωτική Ασφαλιστική Αγορά με τίτλο «Insurance Transformation: The new landscape». Η εταιρεία ανανεώνει για ακόμη μια χρονιά το καθιερωμένο ραντεβού με τον κλάδο της Ιδιωτικής

Ασφάλισης με την 14η έκδοση της Ετήσιας Έκθεσης του 2024 για την Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά, η οποία έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα βασικά εργαλεία ανάλυσης, σε υψηλό επίπεδο, της αγοράς της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Ελλάδα.

Στην Έκθεση για το 2024, παρουσιάστηκαν τα στατιστικά στοιχεία και ο αναλυτικός σχολιασμός που βοήθησαν στην ανασκόπηση της αγοράς με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του 2023 σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ 17 και ΔΠΧΑ 9, καθώς και η ανάλυση για τις τάσεις, τους κινδύνους και τις προοπτικές του κλάδου με έμφαση σε:

Επίδραση ΔΠΧΑ 17 στις επιδόσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.Νέες τάσεις και ασφαλιστικός μετασχηματισμός μέσα από την ματιά των κορυφαίων CEOs.Η τεχνητή νοημοσύνη στην πρώτη γραμμή μετασχηματισμού στον ασφαλιστικό τομέα.Στην ανάγκη μετασχηματισμού των εταιρειών και ιδιαίτερα στον εκσυγχρονισμό της οικονομικής διεύθυνσης.Ενημέρωση για εξελίξεις σε φορολογικά θέματα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Φίλιππος Κάσσος, Partner, Audit KPMG στην Ελλάδα, ο οποίος δήλωσε : «Η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα για το έτος που έκλεισε το 2023 απέδωσε σημαντικά καλύτερα (9% αύξηση παραγωγής) τόσο σχετικά με το ΑΕΠ (2.3%) όσο και συγκριτικά με το μέσο όρο της Ευρώπης (4%) ενώ η τάση αυτή φαίνεται να συνεχίζεται με τον ίδιο ή και καλύτερο ρυθμό και το 2024, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Οι κύριοι παράγοντες της ανόδου φαίνεται να επηρεάζονται από τις σημαντικές «πληθωριστικές» αυξήσεις των τιμολογίων στο αυτοκίνητο , την περιουσία και την υγεία λόγω αυξημένου κόστους εργασιών, ενώ οι ασφαλιστές ζωής εκμεταλλευόμενοι τις υψηλότερες αποδόσεις προσελκύουν μέρος της ζήτησης για επενδυτικού τύπου προϊόντα. Στον αντίποδα, η εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου (ΔΠΧΑ 17) από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις μας παρείχε πολύτιμες νέες πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση των εταιρειών, τις αποδόσεις και την αξία τους. Η 14η έκδοση της KPMG περιλαμβάνει μια σειρά από νέους δείκτες απόδοσης των εταιρειών που θεωρούμε ότι θα τοποθετηθούν ψηλά στην λίστα στοιχείων που συμβάλλουν στην αξιολόγηση της αγοράς και των εταιρειών».

Insurance transformation: Outlook and trends

Στη συνέχεια, μίλησε η κα. Βασιλική Σκέλλα, Director, υπεύθυνη αναλογιστικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών της KPMG, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στην παρουσίαση της έρευνας (insurance transformation: Outlook and trends). Η κα. Σκέλλα υπογράμμισε πως «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί CEOs των ασφαλιστικών οργανισμών παγκοσμίως είναι ποικίλες και περίπλοκες. Στις κορυφαίες επιχειρησιακές προτεραιότητες για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων τους για τα επόμενα τρία χρόνια, εξέχουσα θέση κατέχουν η προώθηση της ψηφιοποίησης για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των εταιρειών, η εφαρμογή πρωτοβουλιών ESG και η προσέλκυση και διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού, με γνώμονα την βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη. Οι ηγέτες του ασφαλιστικού κλάδου παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης των εταιρειών τους, στοχεύοντας στη διατήρηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε ένα ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον».

ΑΙ και μετασχηματισμός της ασφαλιστικής αγοράς

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Πάρης Καραγιάννης, Director, Advisory, KPMG, ο οποίος μίλησε για το ρόλο του ΑΙ και τον μετασχηματισμό της ασφαλιστικής αγοράς, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Ο κ. Καραγιάννης ξεκίνησε την τοποθέτηση του με μια μικρή ιστορική αναδρομή, υπογραμμίζοντας πως η τάση του ανθρώπου να φτιάχνει συστήματα ευφυΐας έρχεται από πολύ παλιά και συγκεκριμένα από την αρχαιότητα και το αρχαίο ρομπότ του Τατάλου. Η συνέχεια της εξιστόρησης μας «ταξιδεύει» αρκετούς αιώνες αργότερα και συγκεκριμένα τη δεκαετία του 1950, με την εμφάνιση του Άλαν Τούριγκ, ο οποίος Θεωρείται ο «πατέρας της επιστήμης υπολογιστών». Χρόνια μετά έχουμε τον υπολογιστή «deep blue» που έπαιξε σκάκι με τον Κασπάροφ και φτάνουμε στις μέρες μας με τον Μασκ και την tesla. Στο σημείο αυτό, ο κ. Καραγιάννης έκανε αναφορά για προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την αυτόνομη οδήγηση στην περίπτωση ατυχημάτων. Τέλος φτάνουμε στο γνωστό σε όλους μας chat gpt και πως οι μεγάλες εταιρείες του χώρου ενσωματώνουν την τεχνολογία αυτή στην καθημερινότητα τους.

Keywords
Αναζητήσεις
kpmg-o-metaschimatismos-tis-asfalistikis-agoras--exostrefeia-ai-kai-trends.htm
Τυχαία Θέματα