Ποιο είναι το boss της Nvidia που σπάει όλα τα ρεκόρ;

14:41 29/8/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η έξαψη που έχει προκαλέσει η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) μπορεί να φοβίζει τους περισσότερους ότι θα επιφέρει μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας, ωστόσο για τους παραγωγούς τσιπ, όπως ο Τζένσεν Χουάνγκ, συνιδρυτής της Nvidia είναι το μεγάλο τζακ ποτ.

Η Nvidia ανακοίνωσε ισχυρά μεγέθη δευτέρου τριμήνου, βάζοντας τέλος στην αγωνία των επενδυτών στη Wall Street, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις αναλύσεις στα κέρδη και στις πωλήσεις ημιαγωγών (τσιπ)

για AI και cloud προς τους Big Tech. Τα οικονομικά αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά το «καμπανάκι» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και την ολοκλήρωση μιας πτωτικής συνεδρίασης, κατά τη διάρκεια της οποίας η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε άνω του 2%.

Τα κέρδη και τα έσοδα που ανακοίνωσε, ξεπέρασαν για μία ακόμη φορά τις προσδοκίες της Wall Street. Το ίδιο συνέβη και με τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις ημιαγωγών που κατασκευάζει για λογαριασμό των Big Tech.

Αναλυτικά:

Κέρδη ανά μετοχή: 68 σεντς προσαρμοσμένα, έναντι 64 σεντς που ανέμενε η LSEG.Έσοδα: 30,04 δισ. δολάρια, έναντι 28,7 δισ. δολαρίων που περίμενε η LSEG.Καθαρά κέρδη: 16,6 δισ. δολάρια ή 0,67 δολάρια/μετοχή, έναντι 6,18 δισ. δολαρίων ή 2,48 δολαρίων ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η Nvidia ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει περίπου 32,5 δισ. δολάρια σε έσοδα για το τρέχον τρίμηνο, έναντι 31,77 δισ. δολαρίων που υπολογίζει η αγορά. Η εταιρεία γνωστοποίησε ακόμη ότι ενέκρινε 50 δισ. δολάρια σε επαναγορά μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία θα δει «πολλά» έσοδα από τα νέα τσιπ.

Ποιο είναι το «αφεντικό» της Nvidia

Γεννημένος στην Ταϊβάν και μεγαλωμένος στις ΗΠΑ,  ο Χουάνγκ κατέχει 86,9 εκατ. μετοχές της Nvidia, αλλιώς το 3,5% της εταιρείας. Από τις αρχές του έτους, έχει γίνει κατά 21,1 δισ. δολάρια πλουσιότερος, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ο 37ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

O 60χρονος Χουάνγκ που έχει κάνει το λογότυπο της Nvidia τατουάζ στο μπράτσο του γεννήθηκε στην Ταϊπέι το 1963 και πέρασε μέρος από τα παιδικά του χρόνια στην Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη. Το 1973 οι γονείς του τον έστειλαν μαζί με τα αδέρφια του σε συγγενείς τους στις ΗΠΑ, καθώς στη χώρα τους επικρατούσε κοινωνική αναταραχή.

Ταραξίας… κατά λάθος

Όπως γράφει το Business Insider οι θείοι του τον έγραψαν, κατά λάθος, σε σχολείο – αναμορφωτήριο στις ΗΠΑ. «Τα παιδιά ήταν πολύ σκληρά. Όλοι είχαν σουγιάδες και έμπλεκαν σε καβγάδες. Δεν ήταν ωραία. Παιδιά τραυματίζονταν», είχε πει το 2012 σε μία συνέντευξή του.

Όλοι οι μαθητές του σχολείου έπρεπε να δουλεύουν και στα δικά του καθήκοντα ήταν να καθαρίζει τις τουαλέτες. «Το τέλος της ιστορίας είναι ότι  μου άρεσε ο καιρός που πέρασα εκεί»,  θα έλεγε αργότερα. Μάλιστα, το 2019 έκανε δωρεά 2 εκατ. δολαρίων για να χτιστούν τάξεις και κοιτώνες στο κτίριο του σχολείου.

Ο Χουάνγκ σπούδασε στο Oregon State University και έκανε μεταπτυχιακό στην ηλεκτρική μηχανική στο Stanford. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του σε ένα εργαστήριο. Αποφοίτησε το 1984, που σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «η τέλεια χρονιά να αποφοιτήσεις», αφού τότε κυκλοφόρησαν οι πρώτοι υπολογιστές Mac, ανοίγοντας μια νέα εποχή  στην πληροφορική.

Δούλεψε για τις εταιρείες ημιαγωγών LSI Logic και Advanced Micro Devices πριν ιδρύσει την Nvidia το 1993 μετά από σύσκεψη με δύο φίλους του σε ένα εστιατόριο της αλυσίδας Denny’s. «Κατεβάσαμε ιδέες και φανταστήκαμε τι είδους εταιρεία θα ήταν και πόσο κόσμο μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Είχε πλάκα», έχει πει ο ίδιος.

Σήμερα, δηλώνει ενθουσιασμένος που η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει την εταιρεία του στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό για εμένα από το να χτίζω μια εταιρεία που εμφανίζεται μια φορά σε κάθε γενιά με όλους μου τους φίλους εδώ. Δεν μπορώ να φανταστώ να θέλω να κάνω οτιδήποτε άλλο από αυτό».

Keywords
Αναζητήσεις
nvidia--poios-einai-o-idioktitis-tis-etaireias-pou-spaei-ola-ta-rekor.htm
Τυχαία Θέματα