O (κινέζικος) κύβος ερρίφθη

15:40 10/1/2025 - Πηγή: Emea.gr

Του Γιώργου Κουρκουτά

Πριν μερικά χρόνια είχαν ρωτήσει τον Tim Cook, τον CEO της Apple, για το ενδεχόμενο να επιστρέψει η παραγωγή των iPhone στις Η.Π.Α., και στην ουσία είχε πει ότι αυτό ήταν ανέφικτο και ανέφερε χαρακτηριστικά: “Στις Η.Π.Α. τους ειδικευμένους μηχανικους για την συναρμολόγηση των iPhone τους μετράς

στα δάχτυλα, στην Κίνα γεμίζουν ένα στάδιο ποδοσφαίρου”.

Τόσα χρόνια οι Κινέζοι δούλεψαν μεθοδικά και υπομονετικά θα λέγαμε, εκπαιδεύτηκαν από τους μηχανικούς της “Δύσης” και τις εξελιγμένες διαδικασίες παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου, συγκέντρωσαν πλούτο, επενδύσεις και αυτή τη στιγμή η βιομηχανία της Κίνας, από τις κατασκευές υποδομών μέχρι τα αυτοκίνητα έχει φτάσει σε αδιανόητα υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και επιτευγμάτων που εμείς εδώ στη “Δύση” φαινόμαστε ότι είμαστε χρόνια πίσω. Αναζητήστε βιντεάκια από ευρωπαίους και αμερικανούς που ζουν σε κάποια μεσαία πόλη της Κίνας, δεν μιλάμε για Σαγκάη, Σενζέν ή Πεκίνο και θα αντιληφθείτε τί συμβαίνει εκεί σε επίπεδο υποδομών αρχικά και στις μεταφορές.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της πιθανής συγχώνευσης της Honda και της Nissan, παρότι σχεδόν αδιανόητη μερικά χρόνια πριν, δεν μας κάνει καμιά εντύπωση πλέον μια και οι δέκα κορυφαίοι κατασκευαστές της αυτοκινήτων της Κίνας έχουν κάνει άλματα σε επίπεδο σχεδιασμού, παραγωγής, ποιότητας, τεχνολογίας και φυσικά ασφάλειας. Οι υπεύθυνοι των κέντρων σχεδιασμού είναι Ευρωπαίοι και παρουσιάζουν εντυπωσιακά μοντέλα κάθε μήνα σχεδόν και οι κινέζοι CEOs ανακοινώνουν πλάνα για παγκόσμια επικράτηση στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα επόμενα 10 έτη μάλιστα.

Η Tesla φταίει για όλα;

Ο Ίλον Μασκ, λες και είχε υπολογίσει τι θα γίνει με τις τάσεις και μόδες της βιωσιμότητας και της κλιματικής αλλαγής και μέσα στην υπεροψία των παραδοσιακών αυτοκινητοβιομηχανιών ότι ο κόσμος δεν θα απαρνηθεί τους θερμικούς κινητήρες και την βενζίνη και ότι δεν είναι δυνατόν μια πολυκίλυνδρη M, μια AMG, ή μια Porsche να είναι ηλεκτρική (παρότι οι θερμικοί κινητήρες έχουν χαμηλή ενεργειακή απόδοση αλλά έχουν ωραίους ήχους), κατάφερε στην ουσία να “δώσει” την αγορά στους Κινέζους και την Tesla φυσικά.

Μπορεί ένας δωδεκακύλιδρος θερμικός κινητήρας να μη μπορεί να “αντιγραφεί” από τους κινέζους, αλλά ένας “ποταπός” ηλεκτροκινητήρας, φυσικά και μπορεί, όπως μπορεί να απελευθερώνει 500 και 700 άλογα σε κάθε άξονα, με επιταχύνσεις supercar, και αν προσθέσουμε τις τεχνολογικές υποδομές των αυτοκινήτων, όπου προφανώς οι κινέζοι “το έχουν”, π.χ. η Honda ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα υιοθετήσει την πλατφόρμα της Huawei στα μελλοντικά μοντέλα της για την αγορά της Κίνας, και τις καινοτόμες μπαταρίες που εξελίσσονται στην Κίνα, αντιλαμβανόμαστε ότι το παιχνίδι πάει να χαθεί για τους Ευρωπαίους και ενδεχομένως για τους Αμερικανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, αν και εκεί υπάρχουν αντιστάσεις λόγω παλαιολιθικής για τα σημερινά δεδομένα κουλτούρας.

IM Motors L6

Εντυπωσιακά αυτοκίνητα με παράξενα ονόματα, από κατασκευαστές όπως οι SAIC, BYD, NIΟ, XPENG ακόμα και Xiaomi, Huawei και Sony κάνουν συνέχεια την εμφάνισή τους αναγκάζοντας ακόμα και την Apple να ακυρώσει τα σχέδιά της για την παραγωγή του δικού της αυτοκινήτου.

Το Intelligent Moblity L6 μόλις πήρε έγκριση τύπου στην Κίνα και η μητρική εταιρεία, η SAIC (στην οποία ανήκει η MG), ετοιμάζεται να το φέρει στην Ευρώπη. Διαθέτει μπαταρία ημι-σταθερής κατάστασης μάλιστα, 124 kWh, με αυτονομία που αναμένεται να φτάσει τα 800 χιλιόμετρα στην Ευρώπη, 400 χιλιόμετρα αυτονομία με 12 λεπτά φόρτιση και 734 ίππους (476 στους πίσω τροχούς και 258 στους μπροστινούς). Και όλα αυτά με 45.000 ευρώ στην Αυστραλία, όπου αναμένεται να εμφανιστεί σύντομα και θα ακολουθήσει η Ευρώπη.
Ας μη αναφέρουμε καν το Xiaomi SU7 Ultra με τα 1.500+ άλογα, με τιμή λίγο πάνω από τα 100.000 ευρώ, με την Xiaomi να ζητά βεβαίωση οδηγικής εκπαίδευσης από τους αγοραστές του.
Να υπογραμμίσουμε πάλι ότι δεν μιλάμε μια McLaren αλλά για ένα Xiaomi…

Keywords
Αναζητήσεις
o-kinezikos-kyvos-errifthi.htm
Τυχαία Θέματα