Ozios Broker: Ανοδική πορεία για την τιμή του χρυσού λόγω αυξανόμενου πληθωρισμού τον Οκτώβριο

13:45 6/11/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η τιμή του χρυσού έσπασε ένα ακόμα ψυχολογικό φράγμα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αγγίζοντας το νέο ρεκόρ των 2.788 δολαρίων ανά ουγγιά.  Οι επενδυτές ανησυχούν έντονα για τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζονται από πολιτική αστάθεια και διεθνείς εντάσεις, όπως αυτές γύρω από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, ο χρυσός φαίνεται να αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο.

Παράλληλα, ένας ακόμα παράγοντας, που πολλοί

ειδικοί θεωρούσαν πλέον ελεγχόμενο, επηρεάζει τις εξελίξεις. Πρόκειται για τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε στο 2% στην Ευρωζώνη, ξεπερνώντας τις ευρύτερες προσδοκίες.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός διατηρείται στο 3% ή υψηλότερα από τον Ιούλιο, με τα τελευταία στοιχεία να τον τοποθετούν στο 3,2%. Σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, ωστόσο, ο πληθωρισμός είναι ακόμη υψηλότερος, όπως στο Βέλγιο (4,7%), την Εσθονία (4,5%), τη Σλοβακία (3,5%), την Κροατία (3,5%) και την Ολλανδία (3,3%).

Καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έπεσε κάτω από το όριο του 2% και διαμορφώθηκε στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, η αποπληθωριστική τάση φαινόταν να προχωρά και δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για γρήγορη αναστροφή της. Αντίθετα, αναμενόταν ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιούνταν ελαφρώς κάτω από το 2%.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Οκτωβρίου από τη Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επέστρεψε, και μάλιστα η αύξηση ήταν πιο απότομη από ό,τι είχαν προβλέψει οι περισσότεροι ειδικοί.

Η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού παρατηρήθηκε στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, με το ποσοστό να ανεβαίνει από 2,4% σε 2,9%. Ο πληθωρισμός στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας από το 1,6% στο 3%. Παράλληλα, η αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες παραμένει σταθερή σε σχετικά υψηλό επίπεδο, στο 4%. Αντίθετα, το μόνο αγαθό που έχει γίνει φθηνότερο είναι η ενέργεια.

Σύμφωνα με τον μεσίτη Ozios, η τιμή του χρυσού ανταποκρίθηκε στην επανεμφάνιση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό των 2.788 δολαρίων ανά ουγγιά τροίας στα τέλη Οκτωβρίου. Μια μικρή διόρθωση ακολούθησε λίγο αργότερα, αλλά αυτή φαίνεται να είναι μια μάλλον βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση.

Για αιώνες, ο χρυσός θεωρείται ένα εμπόρευμα που προστατεύει αξιόπιστα τις αποταμιεύσεις από τις καταστροφικές συνέπειες του πληθωρισμού. Επιπλέον, είναι μια επένδυση που έχει νόημα όταν ο κόσμος αντιμετωπίζει πολιτική και κυρίως οικονομική αβεβαιότητα. Η τελευταία φορά που ο χρυσός έπαιξε αυτόν τον ρόλο ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, όταν η τιμή της ουγγιάς τροίας οδήγησε σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 2.000 δολάρια.

Από τότε, ο χρυσός φαίνεται να έχει πάψει να ενδιαφέρει μαζικά. Κάποια στιγμή, η τιμή του έπεσε ακόμη και κάτω από τα 1.750 δολάρια ανά ουγγιά τροίας και πρακτικά μέχρι το τέλος του 2023 βρισκόταν ανάμεσα στα 1.750-2.000 δολάρια. Ακόμη και η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν αντιπροσώπευε μια ώθηση ανάπτυξης για τον χρυσό.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, ένας άλλος παράγοντας που θεωρούσαμε ότι είχε αποσυρθεί από το προσκήνιο για πολλούς μήνες προστέθηκε στις γεωπολιτικές εντάσεις: ο πληθωρισμός. Μετά από δύο χρόνια εξαιρετικά ταχείας αύξησης των τιμών, ο πληθωρισμός επανήλθε στον στόχο των κεντρικών τραπεζών, δηλαδή στο 2% σε ετήσια βάση.

Τώρα, ωστόσο, στην Ευρωζώνη παρατηρούμε μια μορφή δεύτερου κύματος πληθωρισμού, το οποίο, αν και δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το προηγούμενο, είναι αρκετά έντονο για να πείσει τους επενδυτές να αναζητήσουν ξανά ένα ασφαλές καταφύγιο για τα οικονομικά τους. Δεν είναι λοιπόν έκπληξη ότι αυτό το ασφαλές λιμάνι είναι και πάλι ο χρυσός.

Ο χρυσός αποτελεί μια λογική επιλογή και για έναν ακόμη λόγο: οι αποδόσεις άλλων σχετικά ασφαλών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα κρατικά ομόλογα, έχουν μειωθεί. Αυτό οφείλεται στη σταδιακή μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού πιθανότατα δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή στρατηγικής από τις κεντρικές τράπεζες όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, αλλά θα περιορίσει απλώς την περαιτέρω μείωσή τους. Επομένως, εφόσον δεν αναμένονται αυξήσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στο άμεσο μέλλον, είναι λογικό να «παρκάρετε» τα διαθέσιμα μετρητά σας σε χρυσό.

Keywords
Τυχαία Θέματα