Sniper: Ανεβάζει τον πήχη ο Γιώργος Στάσσης, επενδυτική βαθμίδα για την Alpha Bank, στα 46 ο στόχος για τη Metlen, λέει η Morgan Stanley

07:21 28/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το δεύτερο τρίμηνο αναμενόταν κάπως έτσι. Προκύπτει κάπως χειρότερο βέβαια. Ο Γενικός Δείκτης χάνει ποσοστό 1,54% μέχρι στιγμής από την τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου. Έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να πετύχουμε τη μείωση αυτού του ποσοστού.

Ο πρώτος ανοδικός στόχος για το Γενικό Δείκτη τώρα είναι οι 1.430 μονάδες. Δεν αποτελούν κανένα τεράστιο εμπόδιο, αλλά η αγορά δείχνει ότι έχει μπει σε διορθωτική φάση. Καίει καλές ειδήσεις που δεν είναι δα και πολλές, ενώ οι Αμερικανοί διαχειριστές προτιμούν να πάρουν τα μέτρα

τους.

Από τα ψηλά χάνουμε ποσοστό 6,8%. Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 8,3%. Έχουμε κάνει ένα ράλι περίπου 400 μονάδων από τα χαμηλά του Οκτωβρίου 2023 και στη συνέχεια χάσαμε περίπου 100 μονάδες.

Μία μικρή καλοκαιρινή διόρθωση δεν είναι κακή. Το αντίθετο. Βοηθάει στη βιωσιμότητα και μακροημέρευση του ράλι. Αγορές που πάνε σερί χωρίς διορθώσεις μπερδεύονται και χάνονται στο σκοτεινό δάσος.

Αλλά μία διόρθωση που σχετίζεται με την αφορμή του πολιτικού ρίσκου, δεν αρέσει σε κανέναν. Ωστόσο για το ΧΑ δεν ήταν ο μοναδικός λόγος. Είναι και τα μεγάλα κέρδη από το ράλι, ενώ η αποκοπή μερισμάτων σε πολλές μεγάλες εισηγμένες ταυτόχρονα, ευνοεί τεχνικά τις διορθώσεις των τιμών.

Το σχόλιο ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής συμφώνησε ουσιαστικά με την κυβέρνηση για τη μείωση του ΦΠΑ η οποία δεν περνάει στις τιμές υπέρ του καταναλωτή είναι σωστό. Δεν είναι όμως ολοκληρωμένο. Η επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής που καυτηριάζει ουσιαστικά το πέρασμα του πληθωρισμού στα σημαντικά επιχειρηματικά κέρδη, προφανώς συμφωνεί και σε άλλο ζήτημα με την κυβέρνηση.

Υπάρχει ταύτιση απόψεων της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στο θέμα της ανάπτυξης. Προβλέπεται ανάπτυξη 2,5% φέτος, πολλαπλάσια της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Την ανάπτυξη θα ενισχύσει η μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ. Το σενάριο έχει βάση.

Στόχο για μέρισμα που θα αντιστοιχεί στο 55% των κερδών της ΔΕΗ το 2026, έβαλε ο CEO της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης. Η ΔΕΗ όπως και οι τράπεζες σηματοδοτεί την επιστροφή της στην κερδοφορία με το πρώτο μέρισμα μετά από πολλά χρόνια και θα διανείμει τώρα 0,25 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή το 35% των κερδών. Ξεκινάμε με το 35% των κερδών και στοχεύουμε στο 55% μέχρι το 2026, είπε.

Ο κ. Στάσσης έθεσε επίσης στόχο για EBITDA 1,8 δισ. ευρώ φέτος. Η επιχείρηση γίνεται μία διεθνής εταιρεία με παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ, που θα δημιουργήσει μονάδες ισχύος 5 GW. Η ΔΕΗ επεκτάθηκε στη Ρουμανία, έκανε την εξαγορά από τη Metlen που την έβαλε στη Βουλγαρία και την Ιταλία, εξαγόρασε τον Κωτσόβολο. Μπήκε στις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα.

Ταυτόχρονα όμως η μετοχή παραμένει κάτω από τα 11 ευρώ στα χαμηλά περιόδου, παρά το γεγονός ότι με αγορές ιδίων μετοχών έχει ήδη φθάσει να κατέχει ποσοστό άνω του 6% των μετοχών της. Η διοίκηση είναι εξαιρετική και η εταιρεία έχει αλλάξει προφίλ, αλλά στο ταμπλό δεν έχει φανεί αυτό.

Στα  46 ευρώ έβαλε την τιμή- στόχο για τη Metlen, η Morgan Stanley Ο οίκος εκτιμά την αποτίμηση της Metlen σε 5,4 φορές την αξία προς EV/EBITDA για το 2025 η Morgan Stanley. Η αναπτυσσόμενη δραστηριότητα των ΑΠΕ θα φτάσει στα 32% των EBITDA του ομίλου το 2024.

Πήρε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s η Alpha Bank. Ταυτόχρονα πήρε και θετικό outlook και είναι στην τράπεζα πια να ανεβάσει κι άλλο την αξιολόγησή της.

Η Εθνική πάλι, πήρε νέα τιμή στόχο από την Optima στα 10,84 ευρώ. Πολύ μεγάλο το ανοδικό περιθώριο

Επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγορά» και αυξάνει την τιμή-στόχο για την Εθνική στα 10,84 ευρώ ανά μετοχή από 9,20 ευρώ προηγουμένως, η Optima. Η σύσταση υποδηλώνει μεγάλο περιθώριο ανόδου, 42%.

Keywords
Αναζητήσεις
sniper-anevazei-ton-pichi-o-giorgos-stassis-ependytiki-vathmida-gia-tin-alpha-bank-sta-46-o-stochos-gia-ti-metlen-leei-i-morgan-stanley.htm
Τυχαία Θέματα