To Μουντιάλ των (Καταρ)αμένων

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου επιστρέφει, δίνοντας τέλος σε μία αναμονή 4.5 περίπου ετών για εκατομμύρια φίλους της «στρογγυλής θεάς».

Από την τελευταία μεγάλη διοργάνωση, το 2018, συνέβησαν πολλά. Τα γήπεδα άδειασαν εξαιτίας του κορωνοϊού, μεγάλα αθλητικά «ραντεβού» όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Euro αναγκάστηκαν να μεταφερθούν μία χρονιά μετά και γενικά το αποτύπωμα της πανδημίας -και- στον

αθλητισμό ήταν έντονο.

Ως φυσιολογικό αποτέλεσμα, η δίψα του κοινού μεγάλωσε και θα περίμενε κάποιος, τώρα που η επιστροφή στην κανονικότητα έχει επιτευχθεί σε έναν μεγάλο βαθμό, η ανυπομονησία των φιλάθλων να είναι στο «κόκκινο».

Κι όμως, παρά το γεγονός ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δε μας χωρίζουν παρά δύο μέρες από την πρώτη σέντρα, τίποτα στην ατμόσφαιρα δε θυμίζει παραμονές Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν ότι γι’ αυτό ευθύνεται η ασυνήθιστη εποχή διεξαγωγής του, η αλήθεια όμως είναι αρκετά πολυπλοκότερη.

Κάθε μεγάλο αθλητικό γεγονός, ειδικά όσα έχουν παγκόσμια διάσταση, δεν αρκούνται στο αγωνιστικό σκέλος. Στην πραγματικότητα, η ουσιαστική τους συνεισφορά στην κοινωνία είναι το μήνυμα ενότητας μεταξύ των λαών, η κοινή παρουσία χωρών από όλες τις γωνιές του κόσμου, ο αλληλοσεβασμός. Πώς όμως είναι εφικτό να αισθανθεί κάποιος ότι παίρνει μέρος σε μια γιορτή της διαφορετικότητας όταν αυτή διεξάγεται σε μια χώρα με μηδενική ανοχή σε ό,τι δεν ταιριάζει στα ασφυκτικά όριά της;

Μόλις σήμερα (Παρασκευή 19 Νοεμβρίου) έγινε γνωστό ότι η βασιλική οικογένεια του Κατάρ αποφάσισε να απαγορεύσει πλήρως το αλκοόλ στα γήπεδα (παρά τις ανακοινώσεις που είχαν γίνει και τους συμβιβασμούς από πλευράς FIFA), δείχνοντας «κόκκινη κάρτα» ακόμα και στην μπύρα. Την ίδια ώρα, η απόφαση αυτή «πετάει» εκτός διοργάνωσης έναν από τους μεγαλύτερους χορηγούς της.

Μουντιάλ «βαμμένο» με αίμα

Η ουσία φυσικά δεν βρίσκεται στην μπύρα, αλλά στην ξεκάθαρη στάση της διοργανώτριας χώρας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί οτιδήποτε δεν της αρέσει. Μακάρι όμως να ήταν το μοναδικό πρόβλημα αυτό.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα διεξαχθεί στο Κατάρ είναι πραγματικά βαμμένο με αίμα, αφού πάνω από 7.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών που απαιτούνταν για την διεξαγωγή της διοργάνωσης. Φυσικά, το επίσημο κράτος αρνείται τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για θανάτους από… φυσικά αίτια.

Άνθρωποι φτωχοί, που είδαν σαν μεγάλη ευκαιρία τις υποσχέσεις για καλό μηνιαίο μισθό και δωρεάν στέγαση, άφησαν χώρες όπως η Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα, χωρίς να ξέρουν ότι δε θα γυρίσουν πίσω ποτέ.

Εκτός από αυτούς που πεθαίνουν σε εργατικά δυστυχήματα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν αντέχουν τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και βάζουν μόνοι τους τέλος στη ζωή τους, όπως αποκάλυψε ο βρετανικός Guardian.

Από την πλευρά της η FIFA σφυρίζει αδιάφορα, ενώ τον Ιανουάριο του 2022, ο εκπρόσωπός της, Τζιάνι Ινφαντίνο, υποστήριξε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι αυτός ο αριθμός των 6.500 νεκρών, που αρχικά παρουσίασε το βρετανικό μέσο, «ήταν απλώς ψευδής». Μάλιστα, σημείωνε ότι μόνο τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια του Κατάρ, νούμερο που συμπίπτει με την ανακοίνωση των τοπικών αρχών για τους 37 θανάτους, εκ των οποίων οι 34 δεν σχετίζονται με τα εργοτάξια.

Τα πετροδόλαρα του Κατάρ είναι αρκετά για να φιμώσουν στόματα, να εξαγοράσουν ψήφους και συνειδήσεις, να οδηγήσουν τα μεγάλα ονόματα του αθλήματος στη χώρα, λες και όλα είναι φυσιολογικά.

Ανάμεσά τους και ο πολύς Ντέιβιντ Μπέκαμ που επέμεινε πως το μουντιάλ στο Κατάρ θα προσφέρει «μια πλατφόρμα για πρόοδο, βοηθώντας τη χώρα να γίνει πιο ανεκτική και συμπεριληπτική». Μικρή λεπτομέρεια. Ο πρώην αρχηγός της εθνικής Αγγλίας έχει υπογράψει μια… μικρή συμφωνία ύψους 150 εκατομμυρίων λιρών, για να γίνει πρέσβης του Κατάρ.

Ανθρώπινα δικαιώματα – Αγνοούνται

Εκτός από την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργατών, σάλο έχει προκαλέσει και η στάση του Κατάρ απέναντι στους επισκέπτες για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Δεν είναι μυστικό ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ειδικότερα αυτά της κοινότητας LGBTQI, θίγονται ευθέως στη Ντόχα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σαρία στο Κατάρ η οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου τιμωρείται με ποινές που ξεκινούν από τα επτά χρόνια φυλάκισης και φτάνουν στον θάνατο με λιθοβολισμό.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών καλεί τους γκέι επισκέπτες του Κατάρ να προσέχουν, το ερώτημα όμως που τίθεται είναι γιατί να ανατεθεί ένα τέτοιο παγκόσμιο γεγονός σε μια χώρα που απειλεί ευθέως τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών της.

Η απάντηση ίσως βρίσκεται στα λόγια του γερμανού υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση να διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ ως: «Τρελή, που μπορεί να εξηγηθεί μόνο με διαφθορά». Μια διαφθορά που ήρθε να απλώσει την βαριά σκιά της και στο ποδοσφαιρικό σκέλος, αφού υπάρχουν καταγγελίες για δωροδοκία από την πλευρά του Κατάρ για το εναρκτήριο ματς της διοργάνωσης απέναντι στο Εκουαδόρ.

Όπως φαίνεται, η δίψα των ποδοσφαιρόφιλων για αυθεντική ποδοσφαιρική εμπειρία και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο αντάξιο της ιστορίας του θα παραμείνει άσβεστη. Και δε θα μπορούν να πιουν και καμιά μπύρα…

Keywords
Τυχαία Θέματα