Tsiakiris Silk House: Μία ιστορία 70 χρόνων στην τέχνη του μεταξιού

15:02 5/1/2025 - Πηγή: Emea.gr

Η επιχείρηση Tsiakiris Silk House ιδρύθηκε το 1954 από τους αδερφούς Βαγγέλη και Γιάννη Τσιακίρη, στην καρδιά του Σουφλίου, της ιστορικής πόλης του μεταξιού.

Ξεκινώντας ως οικοτεχνία με χειροκίνητους αργαλειούς, εξελίχθηκε σε βιοτεχνία τη δεκαετία του 1960, αντικαθιστώντας τους ξύλινους αργαλειούς με μηχανοκίνητους. Η επιχείρηση παράγει υφάσματα υψηλής ποιότητας, αξεσουάρ, εμπορικά δώρα αλλά και εξατομικευμένα προϊόντα από μετάξι.

Η δεκαετία του 1980 αποτέλεσε ορόσημο, με μια μεγάλη επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό και κτηριακές εγκαταστάσεις, ενώ

στη δεκαετία του 1990 οι επενδύσεις τους κατέστησαν την επιχείρηση πρωτοπόρα.

Η πρόκληση της κρίσης στα μέσα του 2000 τους ώθησε να στραφούν στην καινοτομία, δημιουργώντας το τμήμα ψηφιακής εκτύπωσης σε μεταξωτά υφάσματα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για την παραγωγή τους.

Σήμερα, η Tsiakiris Silk House διαθέτει δύο καταστήματα στην πόλη του Σουφλίου και δραστηριοποιείται ως B2B. Τα προϊόντα της βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα μέσω των brand των συνεργατών της, οι οποίοι δημιουργούν μοναδικά προϊόντα από μεταξωτά υφάσματα, προμηθεύοντας την πρώτη ύλη από εκείνους.

Με καινοτόμο τεχνολογικό εξοπλισμό, είναι η πιο σύγχρονη επιχείρηση στην Ελλάδα στον τομέα της ψηφιακής εκτύπωσης μεταξιού.

«Για εμάς, το μετάξι δεν είναι απλώς ένα προϊόν. Είναι η ψυχή της παράδοσης του Σουφλίου και η τέχνη που συνδέει γενιές. Ως πέμπτη γενιά της οικογένειας, συνεχίζω με υπερηφάνεια το έργο της Tsiakiris Silk House, μεταφέροντας την κληρονομιά μας στο μέλλον», δηλώνει στην ηλεκτρονική εφημερίδα Business Voice η Αθανασία Τσιακίρη, εγγονή του Γιάννη Τσιακίρη.

«Την δεδομένη χρονική στιγμή εστιάζω στη διεύρυνση των γνώσεών μου στους τομείς του μάρκετινγκ και της μόδας, με σκοπό να συνδυάσω δημιουργικά αυτά τα δύο πεδία και να τα αξιοποιήσω στην οικογενειακή μας επιχείρηση.

Στην επιχείρηση έχω αναλάβει καίριες αρμοδιότητες, όπως τη στρατηγική του μάρκετινγκ, τη διαχείριση της επικοινωνίας και τη δημιουργία σχέσεων με τους πελάτες.

Παράλληλα, συμμετέχω ενεργά στις διαδικασίες δειγματισμού, όπου παρουσιάζω τα προϊόντα μας, εξηγώ τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, καθώς και τη σημασία της ποιότητας της πρώτης ύλης και των μεθόδων παραγωγής μας.

Συνεισφέρω στην ανάπτυξη της επιχείρησης, ενώ παράλληλα παραμένω προσηλωμένη στην παροχή άριστης εξυπηρέτησης και στην ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας», μας εξηγεί η 23χρονη Αθανασία.

Η ιστορική πόλη του Σουφλίου

Το Σουφλί είναι κυρίως γνωστό για τη βιομηχανία του μεταξιού που αναπτύχθηκε εκεί από τα μέσα του 19ου αιώνα. Μέχρι τις αρχές του 1980 πολλοί κάτοικοι ασχολούνταν συστηματικά με την τέχνη της εκτροφής μεταξοσκωλήκων (σηροτροφία).

Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες οδήγησαν σταδιακά στην παρακμή της πόλης. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες για να επανέλθει η πόλη σταδιακά εκεί όπου ήταν στο παρελθόν και έτσι σήμερα δραστηριοποιούνται 65 σηροτρόφοι και λίγες οικοτεχνίες και εργοστάσια που κρατάνε ψηλά την παράδοση του Σουφλίου και χαρίζουν στους επισκέπτες όμορφα προϊόντα από την περιοχή.

Η ιστορία του μεταξιού

Το μετάξι είναι μία υφαντική ίνα ζωικής προέλευσης, που βγαίνει από τον μεταξοσκώληκα, όταν φτιάχνει το κουκούλι, για να περάσει μια ορισμένη φάση στη μεταμόρφωσή της.

Πριν την ολοκλήρωση της μεταμόρφωσης τους σκοτώνονται, συνήθως με βρασμό, μέσα στο κουκούλι τους, έτσι ώστε να αποφευχθεί το σπάσιμο του όταν αυτά, ως πεταλούδες πλέον, βγουν στον έξω κόσμο.

Η ιστορία του μεταξιού χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι συνυφασμένη με κινέζικες ιστορίες και μύθους.

Σύμφωνα με τον μύθο, την τέχνη της εκτροφής του μεταξοσκώληκα ανακάλυψε συμπτωματικά η αυτοκράτειρα Σι-Λινγκ-Τσι το 2690 πΧ. Από τότε άρχισε η ανάπτυξη της μεταξουργίας στην Κίνα, τέχνη που έμεινε μυστική για 20 περίπου αιώνες, αφού η εξαγωγή των αυγών του μεταξοσκώληκα απαγορευόταν αυστηρά.

Μάλιστα, οποιοσδήποτε αποκάλυπτε τα μυστικά της σηροτροφίας αντιμετώπιζε την ποινή του θανάτου. Επιτρεπόταν μόνο η εξαγωγή κατεργασμένων νημάτων και υφασμάτων. Η Ιαπωνία, οι Ινδίες και η Περσία ήταν κέντρα εμπορίας του εξαγόμενου μεταξιού.

Με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου (4ος αιώνας π.Χ.) το μεταξωτό ύφασμα έγινε γνωστό στους αρχαίους Έλληνες. Ο Μέγας Αλέξανδρος μάλιστα έστειλε φούσκες στον δάσκαλο του Αριστοτέλη θέλοντας να μάθει τα μυστικά του μεταξιού, χωρίς αποτέλεσμα.

Από το 100 π.Χ. οι Κινέζοι έμποροι άρχισαν να εξάγουν μετάξι στην Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Ταξιδεύοντας με καραβάνια για καμήλες και μουλάρια ακολουθούσαν ένα δίκτυο από μονοπάτια που συνδέονταν με οάσεις.

Όταν επέστρεφαν στην Κίνα, έφεραν προϊόντα πολυτελείας, όπως γυαλί, πολύτιμες πέτρες, και ειδήσεις από τον έξω κόσμο. Οι Κινέζοι έμποροι ξεκινούσαν από την κινέζικη πρωτεύουσα και κατέληγαν στην Αντιόχεια, στην Μέση Ανατολή, έχοντας διασχίσει τις ερήμους και τις στέπες της Κεντρικής Ασίας.

Στα ρωμαϊκά χρόνια συνεχίστηκαν οι εισαγωγές κατεργασμένης και ακατέργαστης σινικής κλωστής και έτοιμων υφασμάτων. Οι πηγές μαρτυρούν ότι την περίοδο αυτή το μετάξι είχε τεράστια αξία, ίση με αυτήν των πολύτιμων λίθων και του χρυσού. Ο αυτοκράτορας φορούσε αποκλειστικά πορφυρή μέταξα, ενώ μεταξωτά ενδύματα φορούσαν οι αξιωματούχοι του κράτους και μερικοί ευκατάστατοι ιδιώτες.

Για πρώτη φορά εισήχθη στην Ευρώπη στο Βυζάντιο στα χρόνια της βασιλείας του Ιουστινιανού, όπου δύο καλόγεροι, γυρνώντας από μια ιεραποστολική περιοδεία στην Κίνα (554 μ.Χ.), έφεραν μαζί τους κουκούλια μέταξας κρυμμένα στα ραβδιά τους, γιατί απαγορευόταν η εξαγωγή τους.

Στο επίκεντρο η ποιότητα

Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της μεταξουργίας Τσιακίρη διαθέτουν τον πληρέστερο μηχανολογικό εξοπλισμό στο χώρο της ελληνικής μεταξουργίας.

Όσον αφορά στο πώς εξασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων τους, η κ. Τσιακίρη δηλώνει: «Η ποιότητα αποτελεί για εμάς προτεραιότητα».

Μάλιστα, τηρούν αυστηρές προδιαγραφές σε κάθε στάδιο της παραγωγής και οι πρώτες ύλες τους προέρχονται κυρίως από την πλούσια σηροτροφική παράδοση του Σουφλίου, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και διατηρώντας την αυθεντικότητα των προϊόντων τους.

Όταν η παράδοση συναντά την τεχνολογία

Η Tsiakiris Silk House συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία. Εφαρμόζει παραδοσιακές τεχνικές βαφής και ζωγραφικής με φυτικές βαφές, διατηρώντας ζωντανή την τέχνη των προγόνων τους.

Παράλληλα, χρησιμοποιούν τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό στην ψηφιακή εκτύπωση μεταξιού, εξασφαλίζοντας την άριστη ποιότητα και την ευελιξία στην παραγωγή.

Μάλιστα, μέσω της πρωτοποριακής υπηρεσίας Print Silk, προσφέρουν τη δυνατότητα ψηφιακής εκτύπωσης σε μετάξι, επιτρέποντας στους πελάτες τους να δημιουργούν μοναδικά προϊόντα.

Η Print Silk τους έχει ξεχωρίσει διεθνώς, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα του ελληνικού μεταξιού.

Το Μουσείο

Ο Οίκος μεταξιού Τσιακίρη, που εδώ και 70 χρόνια δραστηριοποιείται στην παραγωγή και επεξεργασία μετάξης στο Σουφλί, δημιούργησε με πολλή αγάπη και μεράκι έναν μοναδικό πολυχώρο στο κέντρο της πόλης.

Το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού, που ιδρύθηκε το 2008, στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό ανακαινισμένο κτήριο του 1886. Σκοπός του είναι να αναδείξει και να διασώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής στην Μεταξουργία.

«Στόχος μας είναι η ανάδειξη της τέχνης του σουφλιώτικου μεταξιού και η προβολή της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς», λέει η Αθανασία.

Το Μουσείο αποτελείται από τρεις αίθουσες: μία με μηχανοκίνητα εκθέματα, μία με χειροκίνητα εκθέματα και μία με μικρομηχανές, παραδοσιακές φορεσιές και σύγχρονα ρούχα.

Πρωτότυπα εκθέματα σε συνδυασμό με την σύγχρονη τεχνολογία, οδηγούν τον επισκέπτη βήμα προς βήμα σε ένα ταξίδι τόσο μοναδικό, όσο και το ίδιο το μετάξι.

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Μουσείου Τέχνης Μεταξιού γίνονται ειδικές ξεναγήσεις στους διαμορφωμένους χώρους του σε οργανωμένα γκρουπ και σχολεία.

Οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν μια γεύση των σταδίων παραγωγής του μεταξιού, από την αναπήνιση (η διαδικασία του ξετυλίγματος του νήματος) και την επεξεργασία του νήματος μέχρι την ύφανση.

Τα εκθέματα συνοδεύονται από βίντεο που προβάλλουν όλα τα στάδια από την εκτροφή του μεταξοσκώληκα μέχρι το τελικό προϊόν. Το Μουσείο διαθέτει πολυγλωσσικό ηλεκτρονικό σύστημα ξενάγησης με το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στο χώρο του μουσείου σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, καθώς και ειδική ξενάγηση για τυφλούς με σύστημα Braille.

Παράλληλα, διαθέτει πωλητήριο με μεγάλη συλλογή μεταξωτών ειδών από τη συλλογή του Οίκου Μεταξιού Τσιακίρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ (ράμπες εισόδου, ανελκυστήρα και ειδικές τουαλέτες).

Οι δυσκολίες στον τομέα της μεταξουργίας

Οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η εξειδίκευση στον τομέα της μεταξουργίας, καθώς και οι προκλήσεις στη ρευστότητα.

«Για την αντιμετώπισή τους, συνεργαζόμαστε με το νέο τμήμα ΙΕΚ Σηροτροφίας-Μεταξουργίας, που λειτουργεί από το 2022, προσδοκώντας την ενίσχυση του κλάδου με νέους επαγγελματίες. Επιπλέον, επενδύουμε συνεχώς σε σύγχρονο εξοπλισμό και ακολουθούμε βιώσιμες πρακτικές για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας», συνεχίζει η Αθανασία Τσιακίρη.

Σταθερή κερδοφορία το 2024

Το 2024 ήταν μια καλή χρονιά, με σταθερή κερδοφορία και την ολοκλήρωση μιας νέας επένδυσης ύψους 250.000 ευρώ στον τομέα της ψηφιακής εκτύπωσης.

Για το 2025, στοχεύουν στην περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, διεκδικώντας νέες αγορές στην Ευρώπη.

«Το όραμά μας είναι να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε το σουφλιώτικο μετάξι, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε την παρουσία μας σε διεθνείς αγορές, να επενδύσουμε σε νέες τεχνολογίες και στην κυκλική οικονομία, ώστε να προωθήσουμε τη μοναδικότητα του ελληνικού μεταξιού.

Το μετάξι για εμάς είναι μια κληρονομιά που εξελίσσεται, μια τέχνη που φέρνει το παρελθόν στο μέλλον, δημιουργώντας προϊόντα αντάξια της μακράς ιστορίας μας», καταλήγει η Αθανασία Τσιακίρη.

Keywords
Αναζητήσεις
tsiakiris-silk-house-mia-istoria-70-chronon-stin-techni-tou-metaxiou.htm
Τυχαία Θέματα