Αγαμέμνων Σταυρόπουλος: Απόγνωση

11:25 14/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σκεφτόμουν πολύ σοβαρά, να μην γράψω άρθρο αυτήν την εβδομάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όχι φυσικά απέναντι στην Business Voice και τους αναγνώστες της, αλλά απέναντι στο κράτος που εξακολουθεί να προσβάλλει τους λογιστές με κάθε τρόπο.

Αποφάσισα όμως αντ΄αυτού να περιγράψω το κλίμα που βιώσαμε οι λογιστές στα λογιστικά μας γραφεία την προηγούμενη εβδομάδα. Η αρχή έγινε την Δευτέρα, όπου πολλοί φορολογούμενοι που είδαν την δήλωσή τους να υποβάλλεται αυτόματα, ήρθαν στο

γραφείο μας για να την ελέγξουμε. Μάλιστα είδαμε για πρώτη φορά ανθρώπους της γειτονιάς που δεν είχαν ξανάρθει ποτέ. Μας επισκέφθηκαν για πρώτη φορά για τον απλούστατο λόγο ότι κάθε τι καινούργιο, προκαλεί ανασφάλεια και όταν νιώσεις ανασφαλής, πας στον ειδικό. Όχι μόνο λοιπόν η αυτόματη υποβολή των δηλώσεων δεν μας έκοψε πελατεία, όπως υπερηφανεύεται το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του Υπουργού του και του εκπροσώπου τύπου, μας έφερε και καινούρια.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Πελατεία όμως που δεν την θέλουμε, γιατί δεν προλαβαίνουμε να την εξυπηρετήσουμε. Γι΄αυτό το λόγο άλλωστε οι τιμές για τις φορολογικές δηλώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Εξακολουθούν όμως να μην ανταποκρίνονται στην αξία της προσπάθειας που πρέπει να κάνουμε για να τα βγάλουμε εις πέρας. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα την Τρίτη, όπου έσπευδαν πανικόβλητοι φορολογούμενοι που είχαν κάνει την δήλωσή τους μέσα στο προηγούμενο δίμηνο και η ΑΑΔΕ τους κάλεσε να την υποβάλλουν εκ νέου μέχρι τις 26 Ιουλίου, γιατί ο ΕΦΚΑ ανέβασε νέες βεβαιώσεις αποδοχών. Πελάτες που απλά δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε, καθώς τον Ιούλιο τον έχουμε κρατημένο για την υποβολή δηλώσεων εταιρειών, για τον ΦΠΑ απλογραφικών και για την πρώτη εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.

Και πάνω σε αυτό μας καλούν σε απόγνωση επιχειρήσεις της λιανικής, που πρέπει να αναβαθμίσουν μέσα στον Ιούλιο τους φορολογικούς μηχανισμούς. Διαβάστε τον παρακάτω πραγματικό διάλογο:

Λογιστής: – «Μην ανησυχείς, μέχρι τις 31/7 θα πρέπει απλά να βάλεις σε λειτουργία τους νέους φορολογικούς μηχανισμούς. Την διασύνδεση μπορείτε να την κάνετε μέχρι τις 30/9»

Επιχείρηση: – «Η ΑΑΔΕ μπορεί να το αποφάσισε, αλλά δυστυχώς δεν λειτουργεί έτσι. Οι νέοι φορολογικοί μηχανισμοί, αυτοί τουλάχιστον που προμηθευτήκαμε εμείς ήδη από τον Μάιο σπεύδοντας να τηρήσουμε την αρχική προθεσμία, δεν λειτουργούν αν δεν έχουν διασύνδεση με POS. Οπότε τώρα έχω να αποφασίσω ανάμεσα στα εξής: 1. Να μην αλλάξω τον φορολογικό μηχανισμό και να επιβαρυνθώ το πρόστιμο. 2. Να βάλω τον νέο μηχανισμό και να μην μπορώ να εκδώσω αποδείξεις, μέχρι να μπορέσω να κάνω την διασύνδεση».

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Το Υπουργείο Οικονομικών καλείται άμεσα να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Η ανασφάλεια που προκαλούν οι συνεχείς αλλαγές που αποφασίζονται στο πόδι, χωρίς σαφήνεια και χρόνο προετοιμασίας, τους μόνους που ωφελεί είναι κυκλώματα σαν και αυτά που συνελήφθησαν πρόσφατα γιατί εκβίαζαν επιχειρήσεις για πραγματικές ή εικονικές παραβάσεις που έκαναν είτε ηθελημένα είτε ακούσια.

Keywords
Αναζητήσεις
agamemnon-stavropoulos-apognosi.htm
Τυχαία Θέματα