Αγαμέμνων Σταυρόπουλος: Καταργείται το πενθήμερο ή η λογική μας;

12:01 30/6/2024 - Πηγή: Emea.gr

Από την 1η Ιουλίου τίθενται σε εφαρμογή τα άρθρα 25 και 26 του Ν. 5053/2023. Αυτό στην πράξη σημαίνει το εξής: ένας εργαζόμενος που έχει σύμβαση πενθήμερης απασχόλησης, αν εργαστεί και έκτη μέρα, δικαιούται αμοιβή προσαυξημένη με 40%. Αυτό ίσχυε πάντοτε. Η διαφορά που έρχεται είναι ότι αυτή η διαδικασία πλέον είναι νόμιμη.

Μέχρι σήμερα, αν ένας εργαζόμενος με σύμβαση πενθήμερης απασχόλησης εργαζόταν έκτη μέρα, δικαιούταν μεν το 40%,

αλλά ταυτόχρονα ο εργοδότης ήταν παράνομος. Με άλλα λόγια η προσαύξηση του ημερομισθίου της έκτης μέρας κατά 40%, δεν καθιστούσε την απασχόληση νόμιμη.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Όταν λοιπόν προέκυπτε η ανάγκη απασχόλησης για έκτη ημέρα και ο εργαζόμενος δεχόταν να βοηθήσει την κατάσταση, οι επιλογές ήταν δύο:

Να έπαιρνε την προσαύξηση 40% και ο εργοδότης να ήταν παράνομοςΝα γινόταν μια προσωρινή μετατροπή της σύμβασης από πενθήμερη σε εξαήμερη. Με τον τρόπο αυτό η έκτη μέρα απασχόλησης γινόταν νόμιμη, αλλά ο εργαζόμενος έχανε την προσαύξηση 40%.

Με την αλλαγή που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, πλέον στην έκτακτη αυτή συνθήκη που ο εργαζόμενος με πενθήμερη απασχόληση απασχοληθεί έκτη μέρα, θα λάβει την προσαύξηση 40% και ταυτόχρονα ο εργοδότης δεν θα έχει παραβεί την εργατική νομοθεσία.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε εδώ ότι ο εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να δεχτεί να εργαστεί έκτη μέρα. Με άλλο λόγια, η απασχόληση έκτη μέρα σε σύμβαση πενθήμερης απασχόλησης, να μεν πλέον θα επιτρέπεται, αλλά δεν θα αποτελεί διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη. 

Οπότε δεν δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να επιβάλλει εξαήμερη εργασία σε συμβάσεις πενθήμερης απασχόλησης. Αν ο εργοδότης θέλει εργαζόμενους με εξαήμερη απασχόληση, μπορεί να βρει εργαζόμενους που θα υπογράψουν συμβάσεις εξαήμερης απασχόλησης. Αυτό μπορούσε να το κάνει ανέκαθεν. Δεν χρειαζόταν ο νόμος 5053. Ο νόμος αυτός αφορά μόνο έκτακτες περιπτώσεις και όχι μόνιμες.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Δεν καταργείται λοιπόν κανένα πενθήμερο. Ο δημόσιος διάλογος για τα εργασιακά οφείλει να μένει στην ουσία, μακριά από ανακριβείς εντυπωσιασμούς.

Αγαμέμνων Σταυρόπουλος είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ τάξης και μέτοχος / υπεύθυνος λογιστής της εταιρίας New Accounts ΑΕ

Keywords
Αναζητήσεις
agamemnon-stavropoulos-katargeitai-to-penthimero-i-i-logiki-mas.htm
Τυχαία Θέματα