Αλλάζουν όλα στις κληρονομιές 80 χρόνια μετά – Τέλος στις χειρόγραφες διαθήκες

Μεγάλες αλλαγές έρχονται σε κληρονομιές και διαθήκες με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για το Κληρονομικό Δίκαιο, μετά από 80 χρόνια από τότε που θεσπίστηκαν οι ρυθμίσεις που ισχύουν μέχρι και σήμερα και με τις μεταβολές στην ελληνική οικογένεια και τις σύγχρονες ανάγκες πλέον θεωρούνται ξεπερασμένες. 

Οι μεταβολές, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αφορούν το σύνολο των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα,

όπως και τους ομογενείς και εστιάζουν σε έξι άξονες. 

Καταργούνται οι ιδιόχειρες διαθήκες  

Η νέα νομοθεσία προβλέπει την κατάργηση των ιδιόχειρων διαθηκών, δηλαδή αυτών που κάποιος γράφει μόνος του και κρατάει σε ένα συρτάρι και πολλές φορές μετά θάνατον οι κληρονόμοι βρίσκουν μία, δύο ή και παραπάνω σε διάφορα σημεία του σπιτιού του εκλιπόντος και δημιουργούνται προβλήματα και έριδες μεταξύ συγγενών που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στα δικαστήρια. Πλέον ωστόσο η διαθήκη θα γίνεται μόνο ενώπιον συμβολαιογράφου και καμία ιδιόχειρη δεν θα λαμβάνεται υπ’ όψιν. Το μοίρασμα της κληρονομιάς θα γίνεται βάσει κληρονομικού δικαίου. 

Επιβάλλεται χρονικός περιορισμός για την αποδοχή της κληρονομιάς

Παράλληλα πλέον δεν θα μπορεί κάποιος να αποδέχεται την κληρονομιά όποτε θέλει, αλλά θα πρέπει να δηλώνει στην αρμόδια υπηρεσία εντός του χρονικού διαστήματος – το οποίο δεν έχει οριστεί ακόμα – «αυτή η κληρονομιά με ενδιαφέρει». Αυτή η αλλαγή στοχεύει να βάλει τέλος στις περιπτώσεις εκείνες που κάποιος κληρονόμος δεν ενδιαφέρεται και μπλοκάρει το κληρονομικό δικαίωμα των υπολοίπων, με αποτέλεσμα την απαξίωση τελικά του περιουσιακού στοιχείου. Έτσι, τώρα μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου, το οποίο θα είναι σύντομο σχετικά, το «ορφανό» μερίδιο θα μοιράζεται στους υπόλοιπους νόμιμους κληρονόμους. 

Αναγνωρίζεται κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους ζωής

Σημαντική κίνηση είναι ότι η θέσπιση κληρονομικού δικαιώματος στους συντρόφους ζωής, εκείνους δηλαδή που δεν είναι παντρεμένοι, ούτε έχουν κάποιο σύμφωνο συμβίωσης ή διαθήκη αλλά έχουν ζήσει μαζί πολλά χρόνια. Σήμερα αυτοί οι άνθρωποι είναι «ανύπαρκτοι» μετά τον θάνατο του συντρόφου τους και το νέο νομοσχέδιο έρχεται να βάλει τέλος σε αυτή την αδικία. 

Καταργείται το δικαίωμα κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς

Μία καινοτομία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η κατάργηση του κληρονομικού δικαιώματος στους υπερήλικες γονείς που σήμερα κληρονομούν το παιδί τους, όταν δεν υπάρχουν απόγονοι. Το δικαίωμα αυτό θα πηγαίνει στους υπόλοιπους κατιόντες κληρονόμους. 

Περιορίζεται το κληρονομικό δικαίωμα σε τυπικές συζυγικές σχέσεις

Με τη θέσπιση του νέου νομοσχεδίου περιορισμένο κληρονομικό δικαίωμα θα έχουν οι τυπικές οικογενειακές σχέσεις, δηλαδή σύζυγοι που είναι σε διάσταση και άρα στην πραγματικότητα δεν είναι μαζί. Δεν θα κληρονομούν πλέον το νόμιμο μερίδιο που είναι το 1/4 της περιουσίας, καθώς θα έχουν πολύ μικρό κληρονομικό δικαίωμα. 

Αναγνωρίζονται για πρώτη φορά οι κληρονομικές συμβάσεις

Η έκτη αλλαγή αφορά στο γεγονός ότι για πρώτη φορά θα επιτραπούν στη χώρα μας οι κληρονομικές συμβάσεις, κάτι που ισχύει ήδη σε πάρα πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, οπως και στην Αμερική. Ουσιαστικά αν κάποιος επιθυμεί να κληροδοτήσει την περιουσία του στα παιδιά του η όπου αλλού θα κάνει μία σύμβαση εν ζωή και θα τακτοποιεί έτσι τα περιουσιακά του για να μην οδηγούνται οι κληρονόμοι στα δικαστήρια μετά τον θάνατό του, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει πάρα πολύ συχνά. 

Keywords
Αναζητήσεις
allazoun-ola-stis-klironomies-80-chronia-meta--telos-stis-cheirografes-diathikes.htm
Τυχαία Θέματα