Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η Scope

10:03 13/7/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στον προθάλαμο για υψηλότερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας μας έθεσε ο οίκος Scope το βράδυ της Παρασκευής, καθώς αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές.

Ο γερμανικός οίκος Scope, ήταν ο δεύτερος οίκος διεθνώς και ο πρώτος ευρωπαϊκός οίκος που μας είχε θέσει σε επενδυτική βαθμίδα τον Αύγουστο του 2023, μετά τον ιαπωνικό οίκο R&I. Βεβαίως όταν μας είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα η Scope, η ΕΚΤ την είχε ακόμα με τη σειρά της

στον προθάλαμο και δεν λάμβανε ακόμα υπόψη της, τις αξιολογήσεις του οίκου. Ωστόσο, ο οίκος προόδευσε όπως και η ελληνική οικονομία και πλέον οι αξιολογήσεις της γίνεται δεκτές από την ΕΚΤ.

Υπό αυτή την έννοια λοιπόν το θετικό αυτό νέο έχει και ουσία, καθώς υπάρχει η φιλοδοξία να βελτιώσουμε την αξιολόγησή μας εντός της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κόστους δανεισμού του δημοσίου και της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα.

Η Scope Ratings διατήρησε το ελληνικό αξιόχρεο στην κατηγορία «BBB-», αλλά αξιολόγησε ως θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από ουδέτερες πριν. Ο οίκος επισημαίνει ότι η αναβάθμιση των προοπτικών οφείλεται στη μείωση του χρέους, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος και στο ευνοϊκό momentum των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Το υψηλό χρέος και η διατήρηση δομικών οικονομικών αδυναμιών παραμένουν οι βασικοί περιορισμοί της οικονομίας Η Scope αναμένει διατήρηση της πτωτικής τάσης στο χρέος γενικής κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια. Η αναμενόμενη μείωση του χρέους, που ήταν ένας από τους καταλύτες για αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα πέρυσι, βασίζεται στην ευνοϊκή δυναμική του και την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό και στα ισχυρότερα του αναμενόμενου πρωτογενή πλεονάσματα.

Επιπλέον, η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι ιδιωτικοποιήσεις συστημικών τραπεζών ενισχύουν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος. Τέλος, η υιοθέτηση δομικών μεταρρυθμίσεων και οι επενδύσεις, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, ενισχύουν την ανθεκτικότητα και τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας.

K. Χατζηδάκης: Επιβεβαιώνονται οι θετικές προοπτικές της οικονομίας

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως «η σημερινή αναβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου από σταθερή σε θετική, από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s τον περασμένο Απρίλιο, επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο την επιτυχία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
Η σημερινή αξιολόγηση συνιστά συνεπώς μήνυμα συνέχισης και επιτάχυνσης της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Προχωρούμε λοιπόν με δημοσιονομική σοβαρότητα, έχοντας ως στόχους την περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων, τη σύγκλιση με την ΕΕ και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής».

Keywords
Αναζητήσεις
anavathmise-se-thetikes-tis-prooptikes-tis-ellinikis-oikonomias-i-scope.htm
Τυχαία Θέματα