Ανησυχητικά δεδομένα για την πλοήγηση των μικρών παιδιών στο διαδίκτυο

17:34 8/1/2025 - Πηγή: Emea.gr

Το ΚΜΟΠ, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και την ερευνητική του δράση, παρουσιάζει μια νέα έρευνα που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου.

Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 251 παιδιών, φέρνοντας

στο φως ανησυχητικά δεδομένα και προκλήσεις για την προστασία και ευημερία των παιδιών:

Αυξημένη αυτονομία, μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Το 76,6% των παιδιών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω δικής του συσκευής, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία και αυξάνει την έκθεση σε διαδικτυακούς κινδύνους.

Καθημερινή χρήση social media και ενασχόληση με διαδικτυακά παιχνίδια

Περίπου 8 στα 10 παιδιά παίζουν καθημερινά διαδικτυακά παιχνίδια, ενώ 6 στα 10 παιδιά ασχολούνται καθημερινά με τα social media.

Προσωπικά Δεδομένα και Κίνδυνοι «Grooming»

Περίπου 1 στα 8 παιδιά μοιράζεται φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται το πρόσωπό του, 1 στα 7 παιδιά μοιράζεται τον αριθμό του τηλεφώνου του, 1 στα 4 τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά του ενώ, λίγο περισσότερο από 1 στα 3 παιδιά δηλώνει ηλικία μεγαλύτερη από την πραγματική του.

Αυτή η ανησυχητική τάση καθιστά τα παιδιά ιδιαίτερα ευάλωτα σε κινδύνους από άγνωστα άτομα που μπορεί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτές τις πληροφορίες, προκειμένου να εμπλέξουν τα παιδιά σε καταστάσεις grooming. Επιπλέον, η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων αυξάνει την πιθανότητα παραβίασης της ιδιωτικότητάς τους, θέτοντάς τα σε κίνδυνο εκμετάλλευσης και άλλων μορφών διαδικτυακής κακοποίησης.

Τα δεδομένα που αφορούν στην επικοινωνία παιδιών με άγνωστα άτομα προκαλούν προβληματισμό. Περίπου 1 στα 12 παιδιά επικοινώνησε τουλάχιστον με κάποιο άτομο κάτω των 18 ετών που γνώρισε διαδικτυακά και δεν είχε καμία άλλη σχέση με τη ζωή του, ενώ 1 στα 20 επικοινώνησε με άτομο άνω των 18 ετών.

Έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο:

Το 22,8% των παιδιών δήλωσαν ότι έχουν εκτεθεί τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο σε ακατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο.

Ελλιπής ενημέρωση για τους μηχανισμούς αναφοράς

1 στα 3 παιδιά δεν γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τα εργαλεία αποκλεισμού ή αναφοράς στο διαδίκτυο.

Επιτακτική η ανάγκη για συστηματική δράση για την παιδική προστασία

Τα ευρήματα, δείγμα των οποίων παρουσιάστηκε από την Πρόεδρο της Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, κ. Βάσω Αρτινοπούλου, στην εκδήλωση για την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για συστηματική δράση και εξατομικευμένη προσέγγιση, με σκοπό την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα καταλήγει σε μια σειρά καίριων συστάσεων, οι οποίες αποτελούν θεμέλιο για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς διαδικτυακού περιβάλλοντος για τα παιδιά. Οι συστάσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την:

• Ενίσχυση του ψηφιακού αλφαβητισμού και της κριτικής σκέψης των παιδιών, ώστε να αναπτύσσουν δεξιότητες που τα βοηθούν να πλοηγούνται με ασφάλεια και υπευθυνότητα.
• Υποστήριξη γονέων με εργαλεία για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά
• Ενεργή εμπλοκή του σχολικού περιβάλλοντος, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως κεντρικός φορέας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και καλλιέργειας ασφαλών διαδικτυακών πρακτικών.

Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας του ΚΜΟΠ και ενημερωθείτε για όλες τις συστάσεις εδώ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ενσωματωθούν στις σχετικές μελέτες που διεξάγει ο διεθνής οργανισμός Save the Children, με τον οποίο το ΚΜΟΠ συνεργάζεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «CSAPE-Child Sexual Abuse Prevention and Education», που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Keywords
Αναζητήσεις
anisychitika-dedomena-gia-tin-ploigisi-ton-mikron-paidion-sto-diadiktyo.htm
Τυχαία Θέματα