Από το met gala στα ερείπια της Γάζας

09:34 9/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η επίθεση στην Ράφα είναι γεγονός… Η κοινή γνώμη θα έλεγε κανείς ότι κοιμάται και ασχολείται με άλλα πράγματα, καθώς στην Αμερική τα φώτα έκλεψε το met gala και στην Ευρώπη ο διαγωνισμός της Eurovision. Η αλήθεια είναι ότι δεν κοιμάται… ειδικά αν κρίνει κανείς τα viral video που συγκρίνουν το met gala και την Ραφα με την ταινία Hunger Games. Εξίσου viral και τα βίντεο που δείχνουν ισραηλινό

τανκ να κατεδαφίζει πινακίδα που λέει «I love Gaza». Με το #AllEyesOnRafah υπάρχουν αμέτρητα video και φωτογραφίες που δείχνουν εικόνες καταστροφής, αλλά και αντιπαραβολής σχετικά με το τι γίνεται σε μια εμπόλεμη ζώνη, σε αντιπαράθεση με ένα κοσμικό event. 

Watch the moment an Israeli military tank destroyed an ‘I love Gaza’ sign, shortly after Israel seized control of the Rafah border crossing between Gaza and Egypt following airstrikes on the Palestinian enclave.

Read more: https://t.co/jZfImAQMV3 pic.twitter.com/dDVsPS8gxN

SBS News (@SBSNews) May 8, 2024

 Το Ισραήλ αγνοεί πλήρως τον Αμερικανό Πρόεδρο

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες Τετάρτη ότι «δεν θα παραδώσει» κάποια όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο βασικός σύμμαχος και προμηθευτής στρατιωτικού υλικού, ειδικά «οβίδες του πυροβολικού», αν οι δυνάμεις του προχωρήσουν σε ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα. Τέτοιου είδους δήλωση δεν έχει ξαναγίνει από πλευράς Ουάσιγκτον. «Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα παραδώσω τα όπλα που χρησιμοποιούνται (…) εναντίον πόλεων», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος στο πλαίσιο συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Η εισβολή στη Ράφα θα ήταν «απλά λάθος» και «δεν θα παραδώσουμε τις οβίδες του πυροβολικού που χρησιμοποιούνται» από τον στρατό Ισραήλ, επέμεινε ο κ. Μπάιντεν.

Είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανός πρόεδρος, θέτει όρους για τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης στο Ισραήλ. Μολαταύτα, διευκρίνισε πως δεν θεωρεί πως το Ισραήλ «έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή ακόμη», ερωτηθείς σχετικά με την κατάληψη της διέλευσης στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο και τις επιχειρήσεις «περιορισμένης» εμβέλειας που διεξάγει σε τομείς της Ράφας.

«Είπα καθαρά στον Μπίμπι (σ.σ. στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου) και στην κυβέρνηση πολέμου του πως δεν θα έχουν την υποστήριξή μας αν πάνε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», δήλωσε.

Ερωτηθείς για την απόφαση της κυβέρνησής του να ανασταλεί την περασμένη εβδομάδα η παράδοση φορτίου βομβών, σχολίασε: «Έχουν σκοτωθεί άμαχοι στη Γάζα εξαιτίας αυτών των βομβών», προσθέτοντας «είναι άσχημο αυτό».

Επιμένει ο Νετανιάχου 

Ο Νετανιάχου χαρακτηρίζει τη Ράφα το «τελευταίο» οχυρό της Χαμάς και δεν παύει να δηλώνει πως ο στρατός του θα «μπει» στην πόλη για να «νικηθεί» ο στρατιωτικός βραχίονας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. 

Ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως εξαπολύθηκαν πολλές ομοβροντίες του πυροβολικού στη Ράφα, στην περιοχή των κλειστών συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως προχώρησε επίσης σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «θέσεων της Χαμάς» στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου.

«Αδιάκοπα πυρά στα τυφλά του ισραηλινού πυροβολικού στην ανατολική και στην κεντρική Ράφα σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλούς και έπληξαν τους ψηλότερους ορόφους πολυκατοικιών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμεντ Ραντουάν, στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας στον θύλακο.

«Φοβόμαστε πολύ. Ο στρατός κατοχής συνεχίζει να ρίχνει στα τυφλά οβίδες σε συνοικίες στην ανατολική Ράφα και επιπλέον εντείνονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί», δήλωσε κάτοικος της πόλης, ο Μουχάμαντ Άχμαντ Κίστα. «Ακόμα και περιοχές που παρουσιάζονται ως ασφαλείς από τον ισραηλινό στρατό βομβαρδίζονται», πρόσθεσε.

Τι απαντάει το Ισραήλ στον ΟΗΕ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ εκτίμησε σήμερα «πολύ απογοητευτική» την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να παραδίδουν κάποια όπλα στο Ισραήλ σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Είναι μια δήλωση που ήταν πολύ δύσκολο να την ακούει κανείς και απογοητευτική από την πλευρά ενός προέδρου, στον οποίο έχουμε υπάρξει ευγνώμονες από την αρχή του πολέμου», δήλωσε ο Γκιλάντ Ερντάν στον κρατικό ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό. «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε πίεση (ασκείται) στο Ισραήλ, οποιοιδήποτε περιορισμοί τού επιβληθούν, ακόμη και από στενούς συμμάχους που ανησυχούν για τα συμφέροντά μας, ερμηνεύεται από τους εχθρούς μας» και «τους δίνει ελπίδα», πρόσθεσε ο Ερντάν.

Η ανθρωπιστική κρίση 

Το κλείσιμο των περασμάτων και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε εξέλιξη στη Ράφα επιτείνουν τους φόβους πως η ανθρωπιστική κρίση στον θύλακο θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο.

Δεν απέμεναν χθες παρά «καύσιμα για τρεις ημέρες» στα νοσοκομεία στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που σημαίνει ότι «πολύ σύντομα μπορεί να πάψουν να λειτουργούν», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Βρετανός εντατικολόγος, ο Τζέιμς Σμιθ, σε αποστολή στη νότια Γάζα, έκανε λόγο για «καταστροφική» υγειονομική κατάσταση, για «πανταχού παρούσα» οσμή αποβλήτων σε νοσοκομεία που έχουν υποστεί πελώριες ζημιές από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς.

Οι διαπραγματεύσεις 

Στο Κάιρο, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, στις οποίες μεσολαβούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, ξανάρχισαν χθες το πρωί, προκειμένου να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση, να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να αποφευχθεί επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα.

Στην Ιερουσαλήμ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε χθες με τον διευθυντή της CIA, τον Γουίλιαμ Μπερνς, για να συζητήσει την πιθανή «παύση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νότια Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

Πριν από την ανάπτυξη ισραηλινών στρατευμάτων στη Ράφα, η Χαμάς ανακοίνωσε πως άναψε πράσινο φως στην πρόταση που της είχε υποβληθεί από τους μεσολαβητές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δεύτερου τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς στη Γάζα, τον Χαλίλ αλ Χάγια, η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις, που θα έχουν διάρκεια 42 ωρών η καθεμιά: αρχικά θα γίνει πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, κατόπιν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους οι εκτοπισμένοι, έπειτα θα ανταλλαχθούν ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απάντησε πως η πρόταση αυτή βρίσκεται «μακριά από τις απαιτήσεις» της, επαναλαμβάνοντας πως εναντιώνεται σε οριστική κατάπαυση του πυρός όσο η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κίνημα που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την ίδια, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν έχει «νικηθεί».

Keywords
Αναζητήσεις
apo-to-met-gala-sta-ereipia-tis-gazas.htm
Τυχαία Θέματα