Αποκλειστικό: Τι «τρέχει» το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σήμερα!

του Διονύσιου Κηλίδη

«Άνοιγμα» προς τις επιχειρήσεις, τους φορείς, τους Διευθύνοντες Συμβούλους και τα εν γένει διοικητικά στελέχη να εισφέρουν τις απαιτήσεις τους προκειμένου να διαλειτουργήσουν καλύτερα, ταχύτερα, πιο άμεσα και με περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο με το Ελληνικό κράτος απευθύνει η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως αποκαλύπτει το emeaGr.

Παράλληλα, το ίδιο υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί δυο βασικές δράσεις που σηματοδοτούν τη νέα εποχή στην ηγεσία

του. 

Από την διακίνηση εγγράφων σε αυτή των δεδομένων

Συγκεκριμένα, το νέο Wallet που σχεδιάζεται από μέρους του υπουργείου αναμένεται να… «ταξιδέψει» τους χρήστες στην εποχή κατά την οποία το Δημόσιο θα σταματήσει να πραγματοποιεί απλή διακίνηση εγγράφων ή PDF, ακόμη και με ψηφιακή μορφή, μεταβάλλοντας την αρχιτεκτονική προκειμένου να πραγματοποιείται η διακίνηση και ταυτόχρονα η εξουσιοδότηση δεδομένων.

Υπό αυτό το πρίσμα, εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται λ.χ. στον ασφαλιστικό, τραπεζικό, τηλεπικοινωνιακό τομέα μέσω του νέου Wallet ο χρήστης θα εξουσιοδοτεί το 3rd party, επιχείρηση ή Δημόσια Αρχή, όχι μόνο σχετικά με την χρήση των δεδομένων του από μέρους τους, αλλά και το ποια δεδομένα εξ’ αυτών θα μπορούν να διακινήσουν. Κατ’ αυτό τον τρόπο, το περιεχόμενο – πλέον – του εγγράφου ή του πιστοποιητικού, θα πάψει να υφίσταται στην μορφή που το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, εξελισσόμενο σε metadata, τα οποία με την σειρά της θα αξιοποιεί, λ.χ. μια ασφαλιστική εταιρεία, η οποία και θα αναλάβει να εκπαιδεύσει σχετικά τον πολίτη-χρήστη μέσω του Gov.gr, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα την απαιτούμενη συναλλαγή, για την οποία και θα έχει εξουσιοδοτηθεί αρχικά.  

ChatGPT για τον Δημόσιο τομέα

Σε σχέση με την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI), με πρωτοβουλία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, η χώρα μας βρίσκεται on track προκειμένου να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα… ChatGPT για τον Δημόσιο τομέα και το Ελληνικό κράτος εν γένει.

Αυτό, αναμένεται να βασιστεί στις διαδικασίες που έχουν συλλεγεί στο πλαίσιο του Mitos.gov.gr ή αλλιώς του «Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών – Μίτος», που αποτελεί το επίσημο μητρώο διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου.

Το εν λόγω μητρώο απευθύνεται σε ιδιώτες, επαγγελματίες και στελέχη της δημόσιας διοίκησης, που με τη σειρά τους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τον τρόπο, χρόνο και κόστος υλοποίησης των διαδικασιών του δημόσιου τομέα.

Ο πολίτης, μέσω της υπό διαμόρφωση πρωτοβουλίας της κυβέρνησης θα έχει τη δυνατότητα με βάση τις διαδικασίες, τη νομοθεσία και τις διοικητικές πράξεις, με φυσική γλώσσα μέσω Large Language Model (LLM), το οποίο -ουσιαστικά- αποτελεί έναν τύπο αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιεί τεχνικές deep learning, καθώς επίσης και τεράστια σύνολα δεδομένων, αποσκοπώντας στην κατανόηση, τη σύνοψη, τη δημιουργία και την πρόβλεψη νέου περιεχομένου, να προσφέρει αξιόπιστες απαντήσεις και να κατευθύνει τον ερωτώντα ώστε να βρει αυτό που ζητά. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία στο Gov.gr προσφέρονται, σήμερα, περισσότερες από 1.700 υπηρεσίες και 3.230 Διαδικασίες, γεγονός που επιτείνει τον βαθμό σύγχυσης σε επίπεδο αναζήτησης περιεχομένου και πειστικών απαντήσεων σε σχέση με τα ερωτήματα από μέρους των πολιτών και των επιχειρήσεων. Όπως επισημαίνεται από την πλευρά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το ζητούμενο είναι μέσω του ΑΙ να αναπτυχθεί μια μοναδική, όσο και ευχάριστη εμπειρία προς τον χρήστη, η οποία θα είναι και ορθά δομημένη, αλλά και πρωτίστως λειτουργική.     

Διαγωνισμός για μαθητικές ομάδες ρομποτικής με ζητούμενο τμήμα έργου ψηφιοποίησης εγγράφων του κτηματολογίου

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της «ορατότητας» των τεχνολογικών επαγγελμάτων στην χώρα μας, σε συνάρτηση με το σημαντικό χάσμα που παρατηρείται στο δίπολο «προσφοράς-ζήτησης» και δη σε κατηρτισμένο προσωπικό, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σκέφτηκε ένα καινοτόμο –αν μη τι άλλο- τρόπο να εμπλέξει τη νέα γενιά με το έργο της ψηφιοποίησης αρχείων που υφίστανται στο σύνολο των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, θα διοργανώσει έναν διαγωνισμό που θα απευθύνεται σε ομάδες μαθητικής ρομποτικής, καλώντας τα παιδιά να κατασκευάσουν ένα ρομπότ το οποίο θα γυρνά με αυτόματο τρόπο τις σελίδες, προκειμένου να σαρωθούν ταχύτερα, όσο και αποτελεσματικότερα, αυξάνοντας την παραγωγικότητα, στο πλαίσιο του προαναφερθέντος έργου.

Keywords
Τυχαία Θέματα